Kaip pasirinkti gerą mėsą?

Vieni teigia, jog būtent šis produktas sukelia aibę ligų, kitiems gyvūnų žudymas yra amoralus, tačiau specialistai teigia, kad mėsoje yra daugybė organizmui reikalingų medžiagų. Kuo mėsa mums naudinga, klausiame gydytojos dietologės Editos GAVELIENĖS.
 

Kokių naudingų medžiagų yra mėsoje?


Mėsa priklauso vienai iš pagrindinių maisto produktų grupei. Tai vienas iš produktų, su kuriuo gauname esminių nepakeičiamų aminorūgščių, B grupės vitaminų, dalį riebaluose tirpių vitaminų, nemažai mikroelementų. Mėsa yra lengvai pasisavinamos geležies šaltinis. Geležis iš mėsos yra kur kas lengviau pasisavinama nei iš vaisių, daržovių, duonos gaminių ar kiaušinių.
Mėsa žmogui yra paprasčiausias ir lengviausias organizmo priimamas būdas gauti esminių maisto medžiagų.

 

Kiek patartina kasdien suvalgyti mėsos?


Ištirta, kad žmogui pakanka maždaug 80 g mėsos per dieną ar bent 2–3 kartus per savaitę valgyti antrą patiekalą iš mėsos.
 

Kokia mėsa vertingiausia?


Svarbiausi kriterijai renkantis mėsą yra jos šviežumas ir rūšis.
Dietologo požiūriu reiktų rinktis tokią mėsą, kuri turi mažiausiai neigiamai sveikatą veikiančių komponentų – cholesterolio, sočiųjų riebalų.
Žinoma, jaunų, skerstų nestresinės būsenos gyvulių mėsa, turinti kuo daugiau raumeninio audinio, yra vertingesnė.
 

Kaip išsirinkti?


Kiekvienas atidesnis pirkėjas gali spręsti apie mėsos kokybę pagal jos išvaizdą (t.y. raumeninio, jungiamojo, riebalinio audinio kiekį), spalvą (sąlyginai blyški spalva, atsižvelgiant į mėsos rūšį, rodo, kad mėsa gali būti nešviežia), konsistenciją (šviežia mėsa būna stangri), kvapą (pradėjusi gesti mėsa nemalonaus kvapo).
Kiekvienas, pirkdamas bet kurį mėsos produktą, apie jį turi būti išsamiai informuojamas ženklinimo etiketėje. Joje nurodomas mėsos gaminio pavadinimas, rūšis ir jo terminio apdorojimo būdas, gamintojas, sudėtis, išvardijant mažėjančia tvarka gamybai panaudotas žaliavas, taip pat maisto priedai, laikymo sąlygos, gaminio kiekis. Būtina atkreipti dėmesį į produkto vartojimo trukmę.
Jei gaminys neįprastas ir vartotojui gali būti neaišku, kaip jį tinkamai vartoti, gamintojas privalo nurodyti ir gaminio vartojimo instrukciją.
Vien produkto kaina, jo pakuotė, viliojantys užrašai, renkantis produktą, negali būti pagrindiniai jo pasirinkimo kriterijai.
[klausimas]Kaip tinkamai paruošti mėsą? [/klausimas]
Pasirinkti pačią mėsą turbūt nėra sudėtinga – žmonės žino, kad joje turi būti kuo mažiau matomų riebalų, kad nepatartina valgyti odelės. Tačiau dažnai daroma klaida ne mėsą perkant, o ją gaminant. Termiškai paruošta mėsa yra sveikesnė, nes geriau pasisavinami baltymai ir infekcijos pavojus yra kur kas mažesnis. Sveikiausia yra mėsa, kurią gaminant sunaudota mažiausiai riebalų, – virta, troškinta, kepta grilyje ar orkaitėje. Daugiausiai nereikalingų medžiagų pasigamina kepant dideliame riebalų kiekyje.
Nereikia pamiršti, kad skystis, kuriame virė mėsa (mėsos sultinys), – mineralinių medžiagų šaltinis. Jis puikiai tinka sriuboms ir padažams.


[klausimas]Kada vaikams galima pradėti valgyti mėsą?[/klausimas]
Kūdikiams į maisto racioną mėsą galima įtraukti jau nuo 8 mėnesio. Pirmiausia – tyrelių pavidalu, o, išdygus dantukams, gerai išvirusios mėsos galima duoti paprastai.
[klausimas]Ką manote apie vegetarizmą?[/klausimas]
Šiuo pavadinimu vadinami labai įvairiai besimaitinantys žmonės. Bendrai ši sąvoka reiškia, kad žmogus riboja gyvulinės kilmės produktus. Kartais dėl religinių ar idėjinių įsitikinimų žmogus negali valgyti mėsos, ir tai nėra didelė problema – tiesiog reikia kruopščiau rinktis kitus maisto produktus ir atidžiau sudaryti savo valgiaraštį. Daugiausiai problemų dietologams sukelia veganizmas – vegetarizmo rūšis, kai atsisakoma bet kokio gyvulinės kilmės maisto – ne tik mėsos ir žuvies, bet ir pieno produktų, kiaušinių, medaus.
Tačiau reikia suprasti, kad vegetarizmas, ypač veganizmas, nėra vien mityba, bet ir labai savotiškas gyvenimo būdas. Veganai nenešioja drabužių ir batų iš odos ir kitų gyvulinės kilmės medžiagų, naudoja tik tokią parfumeriją, kurią gaminant neatliekami bandymai su gyvūnais. Todėl reikia gerbti ir tokią nuomonę – juk kiekvienas turime teisę rinktis.
Šiltuose kraštuose taip maitintis žmonėms yra lengviau, nes ten yra šiek tiek kitokio, įvairesnio augalinio maisto.
[klausimas]Ar tai reiškia, kad mėsos vartojimas turėtų priklausyti nuo klimato?[/klausimas]
Mėsos vartojimas nevisiškai priklauso nuo klimato, tačiau vegetarizmą propaguojantiems žmonėms reikia atsižvelgti į klimato sąlygas, kuriose gyvename. Pas mus yra ryški klimato kaita, o sezoniniuose produktuose sumažėja juose esantis maistinių medžiagų kiekis.
 

SŽ informuoja


Pagal Lietuvoje galiojančio standartą „Mėsos gaminiai“, visi mėsos gaminiai turi atitikti tam tikrus kokybės reikalavimus:
Aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami tik iš mėsos žaliavos, nenaudojant augalinės ar gyvulinės kilmės mėsos pakaitalų, maisto užpildų bei mechaniškai atskirtos mėsos.
I rūšies mėsos gaminiuose mėsos pakaitalų, užpildų ir krakmolo naudojimas yra ribojamas, neleidžiama naudoti sojos miltų.
II rūšies mėsos gaminiuose neribojamas krakmolo ir užpildų kiekis, tačiau gamintojas privalo jų kiekį nurodyti ženklinimo etiketėje.
 

Kas yra kas?


Mėsos produktai gali būti atšaldyti (nuo 0 iki + 7° C temperatūros) ar sušaldyti (iki -18 ° C temperatūros).
Gali būti parduodama pjaustyta ar smulkinta (malta) šviežia mėsa ar mėsos pusgaminiai (mėsos ruošiniai), mėsos gaminiai (dešros, dešrelės ir pan.).
Mėsos pusgaminiai – tai šviežia mėsa, į kurią pridėta prieskonių, kitų maisto produktų ir kuriuos prieš vartojimą būtiną išvirti, iškepti ar kitaip apdoroti karščiu.
Mėsos gaminiai – tai mėsos produktai, kuriuos galima vartoti tiesiogiai, be papildomo jų šiluminio apdorojimo.
Mėsos gaminiai dar skirstomi į termiškai apdorotus (virtus, keptus, karštai rūkytus, virtus-rūkytus) ir termiškai neapdorotus (šalto rūkymo, vytintus (džiovintus)).
Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Rita
2010-01-21 16:11
kalakutiena as taip pat labai megstu, kai tik turim proga uzsukam i arvi parduotuvele, ten dar ir iskepti kalakuta vietoj gali, labai saunu i sveciu tokiu sveiku ir skaniu lauktuviu nusivest. laura, gal zinai, kur daugiau kaune yra arvi parduotuveliu?
laura
2010-01-08 17:45
riebi mesa tikrai nera geras pasirinkimas, todel reikia rinktis liesesne ir maziau turincia riebalu. kaip kalakutiena. Ji turi daug maistingu medziagu. O pirkdama ja ir arvi esu uztikrinta kad nusipirksiu sviecia ir sveika paukstiena
vegan
2007-12-19 20:01
Subalansuota veganinė mityba yra sveika ir tinkama visiems žmonėms, visuose gyvenimo etapuose, įskaitant nėščiąsias, maitinančias kūdikius moteris, vaikus, paauglius bei senyvo amžiaus žmones. *

*
Didžiausia pasaulyje mitybos specialistų organizacija „American Dietetic Association“ bei
Kanados dietologų asociacija „Dietitians of Canada

Dešimtims tūkstančių dietologų pasaulyje veganizmas neatrodo problema, tad klausimas kyla, ką šiame straipsnyje norima pasakyti sakiniu ”Daugiausiai problemų dietologams sukelia veganizmas” ir kas tie dietologai?
Debilastasx
2007-05-14 09:11
krw debilai jus nx ar kas blet atsisakykit tu debilisku mesos patiekalu ir viskas blet
praktike
2006-12-06 20:37
geri teisingi patarimai, o del mesos valgymo - kiekvienas renkasi pagal savo poreikius ir isitikinimus
mesos myletojas
2006-12-06 19:26
dar gi ko kad mesos atsisakyciau :P nesulauksit. man ji labai skani ir as jos valgau daug. ir tikraj nesiskundziu antsvoriu :D na tai aisq priklauso nuo organizmo bet manau reikia suderint savo mityba ir vlagyt viska is maisto piramides ;)
kritike
2006-11-12 09:34
na nereikia perlenkti lazdos, mesa zmonija valge visais laikais, todel ir organizmui ji reikalinga ir naudinga.
senelis
2006-11-10 23:29
mesa gyvibiskai butina,ogal ir dar reikalingesne ir uz sexsa...
rita
2006-11-08 14:13
na as nesu tokia kategoriska mesos nemyletoja, taciau valgau ja tikrai labai retai, man paprasciausiai neskanu ir valgau tik tada kai noriu. Bet visiskai atsisakyti manau neverta, juk ir mesoje yra vertingu organizmui medziagu
Veganė :)
2006-11-02 20:43
Aš irgi pritariu, kad mėsos vartojimas yra kenksmingas.
Mano šeima jau kelis metus gyvena be gyvulinės kilmės produktų. Ir NĖ karto niekas iš mūsų nebuvo susirgęs.
Paauglė dukra džiaugiasi gražia figūra, skaisčia veido oda, nors anksčiau ją kankino spuogiukai.
Mes su vyru ir jaunesniuoju mažiuku tiesog spinduliuojam džiaugsmu ir sveikata. Bendradarbiai stebisi ;)
STOP mėsai
2006-11-02 20:39
Atsibuskit.
MĖSA YRA NUODAI.
STABDYKIT KRUVINĄ MĖSOS PRAMONĖS INDUSTRIJĄ.
www.animalrights.lt <--- čia bent tiesos parašyta.
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai