Fruktozė: ir skanu, ir sveika

Tūkstančius metų pagrindinis energijos šaltinis žmogui buvo duona ir daržovės, o vienintelė pasaldinanti priemonė - medus. Senovės graikai teigė, jog medus prailgina gyvenimą. Tai buvo labai retas ir brangus produktas, prieinamas tik išrinktiesiems, todėl ilgainiui jį pakeitė cukrus. Mes taip įpratome prie šio produkto, kad dažnai nesusimąstydami vartojame per didelius jo kiekius. Taip, jis reikalingas energijai palaikyti sunkų fizinį darbą dirbantiems, sportuojantiems, keliaujantiems. Bet kaip energetinė medžiaga nesunaudotas cukrus kaupiasi riebalų pavidalu, sutrikdo cholesterolio apykaitą, slopina organizmo atsparumą, žarnyne sukelia rūgimo ir puvimo procesus bei dujų kaupimąsi, skatina dantų ėduonies atsiradimą. Apklausus kelis tūkstančius skirtingo amžiaus ir lyties žmonių paaiškėjo, kad tik 7 proc. gali lengvai išsiversti be saldumynų, o likusiems 93 proc. gamtos duotas saldaus skonio pojūtis - jie kartkartėmis nori suvalgyti ko nors saldaus.
 

Tad kuo pasmaližiauti nekenkiant sveikatai?


Jau minėto medaus pagrindą sudaro ir jam saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė. Beje, fruktozė dabar pasaulyje vis dažniau vartojama vietoj cukraus. Fruktozės yra ne tik meduje, bet ir visuose vaisiuose bei uogose, turinčiose salsvą skonį (todėl ji dar vadinama vaisių cukrumi).
Išgryninta fruktozė - balti smulkūs milteliai, 2-3 kartus saldesni už cukrų, tirpūs vandenyje ir spirite, atsparūs aukštai temperatūrai. Jie turi malonų saldų skonį, pagerina vaisių ir uogų aromatą. Organizme fruktozė pasisavinama iš kraujo lėčiau negu cukrus. Jei organizme yra pakankamai insulino, ji nedidina cukraus kiekio kraujyje. Fruktozė - idealus saldiklis sergantiems cukralige ar turintiems rizikos faktorių ja susirgti.
Apie 13 proc. patekusios į organizmą fruktozės sunaudojama organizmo energetiniams poreikiams, o didžioji dalis sukaupiama glikogeno pavidalu kepenyse ir gali būti panaudojama sunkiai dirbant, badaujant, adaptuojantis, ilgalaikės įtampos metu. Dėl šios priežasties fruktozę vis dažniau pasirenka sportininkai. Tyrimai įrodė, kad vartojant fruktozę rečiau susidaro gelsvos dantų apnašos ir jos lengviau pašalinamos negu vartojant cukrų. Fruktozė saugo dantis nuo karieso, todėl rekomenduojama mažamečiams vaikams. Vis dažniau fruktozės dedama ir į motinos pieną pakeičiančius mišinius, vaisių tyreles. Fruktozė rekomenduojama vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi gerai stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, veikia kaip ilgalaikis energijos šaltinis.


Fruktozė tinka ir linkusiems tukti. Eksperimentais nustatyta, kad fruktozės riebaliniame audinyje susikaupia 5 kartus mažiau negu gliukozės. Be to, nors gliukozės ir fruktozės kaloringumas panašus (1 g = 4 kcal), daug saldesnės fruktozės reikia gerokai mažesnio kiekio tam pačiam saldumo efektui pasiekti.
Fruktozė pagreitina alkoholio suirimą organizme, todėl gali būti vartojama gydant apsinuodijimą svaigalais. Ji pasižymi teigiamu poveikiu pasireiškus pagirių sindromui.

 

Fruktozė pagerina geležies pasisavinimą iš virškinamojo trakto.


Dėl visų išvardintų savybių pasaulyje nuolat didėja fruktozės paklausa, nors kaina dėl sudėtingo gavybos proceso yra aukštesnė negu cukraus. Plintant nejudriai gyvensenai, daugėjant nervinių stresų, neracionaliai maitinantis, daugėjant nutukusių žmonių, maistą su fruktoze ima vartoti ne tik sergantieji cukralige. Ji tapo svarbia sveiko maisto pramonės žaliava. Džemai, šokoladai, sausainiai, sultys, konditerijos gaminiai, jogurtai, gėrimai Vakarų pasaulyje vis dažniau saldinami fruktoze. Šiais produktais prekiauja ir Lietuvos vaistinės.
Turint grynos fruktozės, nesunku kai kuriuos patiekalus pasigaminti ir savo virtuvėje. Ne viena šeimininkė jau bandė virti uogienę su fruktoze. Tik nereikėtų pamiršti, kad ilgai virinant dalis fruktozės gali suirti, todėl patartina ja pasaldinti jau bebaigiančias virti uogienes ir džemus. Su fruktoze išvirtos uogienės būna labai aromatingos, bet kai kurios uogos gali tapti neįprastos spalvos. Beje, fruktozė gali išryškinti kai kurių kavos rūšių kartoką skonį. Jos daugiau reikia tam pačiam saldumo efektui pasiekti karštuose gėrimuose ir daug mažiau šaltuose.
Kepiniai su fruktoze visuomet yra gražaus rusvo atspalvio. Juos reikia kepti maždaug 50 laipsnių žemesnėje temperatūroje negu kepinius su cukrumi. Fruktozė gerai sugeria drėgmę, todėl kepiniai ilgiau liks švieži, minkšti ir purūs. Bet dėl šios savybės fruktozės miltelius reikia saugoti nuo drėgmės, visuomet laikyti sandariai uždengtus ir sausoje vietoje.
Be abejonių, ateityje fruktozės vartojimas dar labiau padidės. Norėtųsi, kad ji taptų ir jūsų draugu.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Jurijus
2015-11-01 21:30
Sveiki, naudoju tik fruktoze, zmona pripratinau kava gerti su medum arba fruktoze. Naturalus sveikas maistas.Oponentams siulau surasti internete paprasto cukraus gamyba- nenoresit naudoti. Kaip ir mesa is mesos skerdyklu.
,,,
2013-01-07 21:36
(bad) pasiskaityk kitus straipsnius apie fruktoze, kokie naujausi tyrimai yra atlikti. fruktoze kaupiasi kepenyse, kai nebepajegia sudoroti, kepenyse virsta riebalais ir kaip trigliceridai patenka i krauja. ---sirdies ligos bei tas pats nutukimas--- o kepenys kaip alkoholines cirozes... zodziu viska gerti be saldumu ir vandens kuo daugiausiai (super)
Algirdas
2009-09-07 15:53
Aš sergu 1 tipo diabetu(insulinas) ir vietoj cukraus vartoju fruktozę.Paskutiniais metais mano žarnynas visai neperneša frutozės-net suvalgius pusę šaukštelio,paleidžia vidurius.Negaliu vartoti visų saldumynų,turinčių fruktozės.Anksčiau to nebūdavo,kol nesusirgau diarėja.
Kaip atstatyti normalias žarnyno funkcijas?
nine
2007-01-31 12:15
seniai naudoju ir esu labai patenkinta

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai