Sergančiųjų onkologinėmis ligomis maistas turi atitikti šiuos reikalavimus:
• optimalus baltymų, vitaminų ir kalorijų santykis;
• skonis, nauda, įvairovė;
• malonumo pojūtis valgant ir pasitenkinimas po valgio.
Pirmenybė teikiama pieno produktams, šviežiems vaisiams ir daržovėms, liesai mėsai. Iš riebalų geriausiai tinka augalinis aliejus. Tinka visokie riešutai.
Nuostabus kalorijų šaltinis - medus. Be to, meduje labai daug lengvai įsisavinamų angliavandenių, vitaminų, aminorūgščių, mikroelementų ir fermentų. Labai svarbu ir tai, kad medus mažina intoksikacijos požymius, kuriuos gali sukelti švitinimas, chemoterapija.
Medaus paros dozė - ne daugiau 80 g.
Arbatą, kavą, vandenį reikia pakeisti sultimis, pieno kokteiliais, pienu, rūgpieniu, kefyru.
Papildomai vartojami polivitaminai, juos reikia gerti 2-4 savaites su 1-2 mėn. pertraukomis.
Priežasčių gali būti daug: pati liga, gydymo pasekmė, depresinė būklė.
Dieta turi būti sudaryta iš tų produktų, kurie jums patinka. Valgykite dažnai ir po truputį, jei ir nejaučiate alkio. Maistą kramtykite lėtai, kad skrandis negreitai prisipildytų. Pirmiausia suvalgykite kietą maistą, po to mažais gurkšneliais gerkite skysčius. Skatinkite apetitą! Patys kukliausi patiekalai tampa pikantiškais, teisingai ir saikingai vartojant prieskonius. Petražolės, krapai, kalendra, kmynai, paprika, imbieras, mėtos, salierai, muskato riešutas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei gydantis gydytojas nedraudžia, galite prieš valgį išgerti nedaug sauso vyno, alaus, šaukštą Kagoro.
Apetitą skatina pipirai, garstyčios, česnakas, vynuogių arba obuolių actas, marinuotos ir raugintos daržovės, taip pat beržo kerpės, pelyno, raudonėlio užpilai.
Puoškite patiekalus apelsino, pomidorų skiltelėmis, salotų, kopūstų lapais, ridikais, petražolių, krapų šakelėmis. Laikykite ant stalo lengvus užkandžius ir valgykite juos mažomis porcijomis. Žiūrėdami televizorių arba skaitydami knygą suvalgykite morką, sausainį arba sūrio gabalėlį.
Nepamirškite mankštos, pritaikytos jūsų jėgoms, - ji skatina apetitą.
Galima vartoti ir apetitą skatinančius medikamentus: natūralias skrandžio sultis, befunginą, eleuterokoko ekstraktą, hormonus. Befunginas (beržo kerpės ekstraktas su kobaltu) gerina ne tik apetitą, bet ir savijautą, didina aktyvumą, mažina silpnumą.
Jei, nežiūrint į visas pastangas, apetitas neatsistato ir organizmas maisto nepriima, gydytojas paskirs papildomą mitybą (per zondą, intraveninę).
Kartais burnoje gali atsirasti kartus metalo prieskonis. Vieniems nemalonūs saldumynai arba mėsa, kitiems visas maistas atrodo labai aštrus arba, atvirkščiai, be skonio.
Skonio praradimas arba pakitimas gali būti ligos pasekmė arba šalutinis gydymo poveikis. Tačiau yra dar viena priežastis - nesveiki dantys. Būtinai gydykite dantis. Naudokite specialius skysčius burnai skalauti arba, jei nėra meteorizmo (vidurių pūtimo), kramtomąją gumą. Atkreipkite dėmesį į mitybą. Jei patiekalų skonis tapo nepakenčiamas, eksperimentuokite su prieskoniais. Dėkite į patiekalus nedaug rūkytos mėsos, migdolo riešutų arba svogūnų su daržovėmis - tai suteiks maistui naują skonį.
Venkite gaminti stipraus kvapo žuvį arba ruoškite ją nesupjaustytą.
Jei neturite noro valgyti mėsą, galite ją pamarinuoti, pasirinkti vištieną, kalakutieną arba žuvį su saldžiu ar saldžiarūgščiu padažu.
Gamindami vartokite baziliką, mėtas, rozmariną, estragoną. Apelsinų arba citrinų sultys, marinatai, obuolių arba vynuogių actas, didesnis druskos arba cukraus kiekis pakeis patiekalų skonio savybes.
Arbata su citrina ir mėtomis, švieži vaisiai taip pat pašalina nemalonų skonį burnoje. Daug patiekalų tampa skanesni juos atšaldžius.
Šie reiškiniai gali atsirasti dėl organizmo intoksikacijos vėžinių ląstelių irimo produktais. Dažnai pykinimą ir vėmimą skatina švitinimas ir chemoterapija.
Rytinį pykinimą galima pašalinti gabalėliu ledo, citrinos riekele arba keletu spanguolių.
Pamėginkite iš ryto, dar nevalgę, suvalgyti džiūvėsėlių arba riestainių, o pavalgę negulkite į lovą. Laikinai atsisakykite keptų, riebių patiekalų, pieniškos sriubos, padažų, pieno. Juos galėsite vėl valgyti tada, kai praeis pykinimas. Nevalgykite labai saldžių patiekalų, o į maistą druskos dėkite daugiau negu esate įpratę. Venkite karštų patiekalų. Šalti patiekalai neturi aštraus skonio ir kvapo. Geriausias maistas - skystas. Gal jums labiau tiktų skaidrios sriubos, uogų ir vaisių želė, sultys. Labai gerai tinka šaldytų sulčių ledo gabalėliai. Jei pykinimą sukelia tik maisto kvapas, stenkitės nedalyvauti gaminant. Geriau tuo laiku pasivaikščiokite gryname ore.
Jei visos išvardintos priemonės nepadeda, paprašykite gydytojo skirti kokį nors pykinimą mažinantį medikamentą.
Dažniau būna išsekusiems, mažai judantiems ligoniams. Vidurių užkietėjimas gali atsirasti ir per mažai geriant skysčių, nuo labai tausojančios dietos, kai kurių narkotinių vaistų vartojimo, pripratimo nuolat vartoti vidurius laisvinančius preparatus, nuo vaistų nuo vėžio, po pilvo ir dubens organų švitinimo.
Spindulinė ir chemoterapija dažnai tampa disbakteriozės priežastimi, o tai dar labiau trikdo virškinimą. Tokiais atvejais reguliariai vartojami vaistai, atstatantys normalią funkciją (bifidumbakterinas, laktobakterinas, baktisubtilis) padės kovoti ir su obstipacijomis (vidurių užkietėjimais).
Nevalgykite rūkytų, sūdytų, marinuotų patiekalų, šokolado; mažiau vartokite keptų patiekalų, dešros, baltos duonos. Mažiau valgykite šviežios duonos, makaronų, manų košės. Skysčių gerkite ne mažiau nei 1.5-2 litrus per parą. Tinka kefyras, pasukos, jogurtai. Valgykite daugiau rupios duonos, vandenyje išmirkytų figų ir džiovintų slyvų, virtų burokėlių, mišrainių su augaliniais aliejais. Galima gaminti pieno kokteilius su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, riešutais, daigintais kviečiais.
Rytais ir vakarais gerkite džiovintų slyvų nuovirą arba karštą vandenį su citrina. Labai padeda sėlenos. Galite pradėti jas vartoti nuo vieno arbatinio šaukštelio ir dozę didinti iki 4-6 šaukštelių per dieną. Sėlenų patartina dėti į visus patiekalus.
Veiksmingas toks mišinys:
džiovintos slyvos 100 g
džiovinti abrikosai 100 g
figos (figmedžio vaisiai) 100 g
Vaisius gerai išplakite, sumalkite mėsmale, įdėkite 100 g medaus ir 5-7 g senos lapų. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite mišinį į švarų indą ir laikykite šaldytuve. Valgomąjį šaukštą mišinio praskieskite 0.5 stiklinės vandens ir gerkite prieš miegą.
Būtina įprasti tuštintis tuo pačiu laiku, kitaip nepadės jokia dieta.
Jei jums skirta chemoterapija, vidurius laisvinančius vaistus vartokite tik esant būtinybei.
Viduriavimas atsiranda po chemoterapijos, švitinimo arba po pilvo organų operacijų. Kuo stipresnis viduriavimas, tuo daugiau skysčių ir druskų pasišalina iš organizmo. Organizmas dehidruojasi, sutrinka medžiagų apykaita, tirštėja kraujas.
Ypač pavojingas kalio trūkumas, kuris pasireiškia silpnumu ir kitais nemaloniais simptomais.
Maistas neturi dirginti žarnyno gleivinės. Patiekalai gaminami ant garų, po to pertrinami. Pirmas 3-5 dienas ribojamas kaloringumas. Nevalgykite riebios mėsos ir žuvies, rūkytų patiekalų, konservų, dirginančių gleivinę, daržovių, ankštinių, rūgščių vaisių ir uogų, pieno, šviežios duonos, blynų, pyragėlių.
Valgykite vegetarišką ryžių sriubą, ryžių košę, virtą vandenyje, tyrę iš ryžių ir bananų, pertrintus obuolius, bulvių košę, virtą pertrintą moliūgą. Visi patiekalai turi būti šilti. Kartais ir šaltas maistas skatina viduriavimą.
Viduriavimui mažėjant, galima palaipsniui pereiti prie labiau kaloringo maisto. Į sriubas dėkite pertrintos mėsos arba maltinukų (jautienos arba neriebios žuvies), smulkiai supjaustytų daržovių. Mėsą ir daržoves gaminkite ant garų. Tinka mėsos vyniotiniai su žalumynais, virtos liesos mėsos tyrė, ant garų gaminti kotletai, omletai, ryžių, avižų košės su praskiestu pienu, pertrinta naminė varškė, bulvių arba morkų tyrė su sviestu, bulvių plokštainis, 2-3 kartus per savaitę - skystai virtas kiaušinis.
Gerkite daugiau šiltų skysčių: mineralinio vandens be angliarūgštės, juodųjų serbentų, aronijos, bruknių arbatą. Tinka želė, kisielius, putėsiai iš mėlynių, ievų, prinokusių kriaušių ir šviežiai išspaustų sulčių, kuriuose yra daug vitaminų.
Indikuotini vaistažolių nuovirai: ievų uogų, mėlynių, džiovintų kriaušių, erškėtrožių, granatų žievės, jonažolių, žalių obuolių odelių.
Jei netekote daug skysčių, galite pasigaminti tokį mišinį:
1 litras mineralinio virinto vandens, 1 arb. šaukštelis druskos, 1 arb. šaukštelis sodos, 4 arb. šaukšteliai cukraus. Gerti po 2-3 gurkšnius kas pusvalandį.
Jei viduriuojate ilgai, būtina papildomai vartoti kalį. Jo daug yra bananuose, bulvėse, virtose su lupenomis, abrikosuose, razinose, pomidorų sultyse. Jei reikės, gydytojas paskirs kalio preparatų.
Suaugusiam žmogui per parą reikia maždaug 80 g baltymų ir 2400-2800 kcal. Organizmui atstatyti po operacijos, švitinimo arba chemoterapijos reikia 100-150 g baltymų ir 3200-3800 kcal.
Sverkitės kiekvieną savaitę, išmokite reguliuoti baltymų ir kalorijų kiekį maiste. Galite vartoti specialius maisto priedus - tai mišiniai, skirti maitinimui per zondą. Tokius mišinius galima maišyti su skysčiais, maistu. Tinka ir vaikų mitybai skirti pieno, mėsos, daržovių ir vaisių mišiniai.
Papildomas baltymų šaltinis - specialūs baltymų preparatai. Paprastai jie leidžiami į veną, tačiau juos galima valgyti ir sumaišant su sultimis arba vaisiniais sirupais.
Baltymų kiekį racione galima padidinti nekeičiant maisto kiekio. Tam tinka sausas pienas ir sausa grietinėlė, kondensuotas pienas. Juos galima dėti į košes, omletus, sriubas, padažus. Į sriubas, apkepus, daržovių patiekalus, padažus galima dėti susmulkintą mėsą arba sutarkuotą sūrį. Gamindami gėrimus ir patiekalus vartokite vitaminizuotą pieną. Į gėrimus galima pridėti riešutų, kakavos, kiaušinio trynio, ledų, sulčių.
Duoną užtepkite lydytu sūriu. Prie bulvių arba pakepintos duonos labai tinka padažas su tunu, lašiša, krabų mėsa, susmulkinta jautiena, virtais kiaušiniais. Tarp valgymų galite paragauti riešutų.
Kaip padidinti kalorijų kiekį?
Valgomas šaukštas sviesto - 45 kcal. Jį dėkite į visus karštus patiekalus, tepkite duoną.
Vienas valg. šaukštas majonezo - 100 kcal. Jei sveikos kepenys, dėkite jį į salotas, mišraines, valgykite su kiaušiniais, sumuštiniais.
Valgomas šaukštas grietinės -70 kcal; tinka prie šviežių ir virtų daržovių salotų.
Puikus desertas - švieži vaisiai, užpilti grietine, pabarstyti cukrumi ir atšaldyti šaldytuve.
Plakta grietinėlė - 1 valgomas šaukštas - 60 kcal; galite valgyti su pyragais, vaisiais, želė, karštu šokoladu, putėsiais ir kitais desertais. Prie vaisių ir karšto šokolado tinka ir zefyras.
Nemažai kalorijų turi kondensuota kava ir kakava, jų taip pat galima dėti į desertinius patiekalus.
Nepamirškite medaus - su riešutais, arbata, vaisiais.
Visada turėkite šalia riešutų, džiovintų vaisių, javainių, sausainių, sūrio, ledų arba pieno kokteilių - tai padidins jūsų raciono kaloringumą.
Niekada nepamirškite, kad jūsų gydymo sėkmė priklauso ne tik nuo maisto, tinkamai parinktos mitybos, bet ir nuo jūsų optimizmo, jūsų noro pasveikti. Nes norint, kad organizmas normaliai pasisavintų maistą, turi būti pagrindinis “katalizatorius” - gera nuotaika.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Naudoju, rekomenduoju,