• blogai sekasi užmigti,
• mažai valgote ir geriate kalcio turinčių maisto produktų ir gėrimų,
• esate nėščia ar maitinate kūdikį krūtimi,
• jeigu esate patyrę infarktą,
• vartojate vaistų nuo širdies ligų, pvz., beta blokatorių ar teofilino,
• esate jautrus kofeinui (t.y. kava sukelia stiprų širdies plakimą, virškinimo sutrikimą, rėmenį, nervingumą, dirglumą, galvos skausmą ir raumenų virpėjimą).
• Gali apsaugoti nuo tulžies akmenų
Dažniausiai akmenys tulžyje susidaro iš cholesterolio. Harvardo universitete buvo 10 metų stebėta 46 tūkst. žmonių mityba. Paaiškėjo, jog tiems žmonėms, kurie kasdien išgerdavo 2-3 puodelius kavos, 40 proc. rečiau formavosi akmenys nei tiems, kurie visai negėrė kavos. Mokslininkai mano, jog kofeinas, esantis kavoje, padeda tulžies pūslei apsivalyti ir apsaugo nuo cholesterolio virtimo akmenimis.
• Gali sumažinti žarnų vėžio riziką
Yra keletas teorijų, paaiškinančių, kodėl keli puodeliai kavos per dieną gali apsaugoti nuo storosios žarnos vėžio. Gali būti, kad kavoje yra komponentų, blokuojančių vėžio procesus. Kitas paaiškinimas - kava veikia kaip švelni vidurių laisvinamoji priemonė, o reguliarus tuštinimasis yra vienas iš efektyvių apsisaugojimo nuo žarnų vėžio priemonių.
• Padeda spręsti problemas
Kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl išgėrus kavos, smegenys ima daug geriau funkcionuoti. Vienas du kavos puodeliai padeda sutelkti dėmesį ir motyvaciją, geriau suvokti naują informaciją. Tačiau kava nepagerina atminties ir nuotaikos.
• Padeda išlikti budriam
Kofeinas padidina budrumą ir pagerina judesių kontrolę dirbant naktį.
• Gerina fizinį ištvermingumą
Kofeinas gali labai smarkiai padidinti sportininkų ištvermingumą. Tik vienas stiprios turkiškos kavos puodelis, ir turite daugiau šansų nugalėti priešininką.
• Gali susilpninti kaulus
Kalcis labai svarbus kaulams. O kofeinas padidina kalcio išsiskyrimą su šlapimu ir sumažina kalcio pasisavinimą plonosiose žarnose. Jeigu jūsų maiste kalcio yra užtektinai, organizmas gali toleruoti 1-2 kavos puodelius kasdien. Tačiau daugelis žmonių (ypač moterų) negauna reikalingų 1,200 mg kalcio kasdien. O kiekvienam išgertam kavos puodeliui reikia suvartoti papildomai 40 mg kalcio.
Kofeinas taip pat skatina su šlapimu iš organizmo pasišalinti ir kitus mikroelementus, pvz., geležį, fosforą, kalį ir natrį.
• Gali komplikuoti nėštumą
Kavos poveikis nėštumui ir gimdymui labiausiai diskutuotinas klausimas. Kai kurie mokslininkai kavos gėrimą sieja su nevaisingumu, persileidimu, priešlaikiniu gimdymu, apsigimimais. Paskutiniųjų tyrimų duomenimis, šeši kavos puodeliai per dieną gali padidinti persileidimo riziką.
• Gali padidinti kraujo spaudimą
Išgėrus kavos padidėja spaudimas, todėl kai kurie mokslininkai mano, jog daug ir dažnai jos geriant galima susirgti širdies ligomis. Tai paaiškinama tuo, jog privertus širdį smarkiau dirbti be jokio reikalo, ji pernelyg nuvarginama.
• Gali sutrikdyti miegą
Jeigu norite greitai užmigti, miegoti giliai ir ką nors gražaus susapnuoti, negerkite kavos mažiausiai 6 valandas prieš miegą.
• Kava be kofeino turi savo trūkumų
Daugelis neigiamų kavos poveikių sveikatai yra susiję su kofeinu, todėl kai kurie žmonės renkasi specialią kavą be kofeino. Tačiau gaminant šią kavą gali būti panaudojama sveikatai ne mažiau kenksmingų medžiagų, pvz., metilo chlorido. Todėl geriau arba gerti tikrą kavą, arba negerti visai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę