Žinoma, antraštė tam tikras uogas stebuklingomis vadina tik perkeltine prasme. Maistas, darantis stebuklus, neegzistuoja, tačiau yra tam tikrų maisto produktų, kurie priskiriami „supermaisto“ kategorijai ir yra ypač maistingi. Terminas „supermaistas“ atsirado palyginus neseniai ir apibūdina tuos maisto produktus, kurie savo ypatingomis savybėmis pralenkia įprastą maistą. Tokiame maiste gausu naudingų baltymų, riebalų, virškinimui svarbių skaidulų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Organizmui toks „supermaistas“ yra itin naudingas savo turtinga sudėtimi. Šiai kategorijai priskiriami maisto produktai labai rekomenduojami aktyvų fizinį ir protinį gyvenimą gyvenantiems žmonėms, nes pasižymi daug jėgų suteikiančiomis savybėmis, yra tinkamas sveiko gyvenimo būdo palaikymui.
Pasaulyje „supermaisto“ mada plinta labai sparčiai. Yra gausybė maisto produktų, priskiriamų šiai maisto grupei. Ne visų jų įmanoma rasti lietuviškose parduotuvėse, ekologiškose krautuvėlėse ar turgeliuose, tačiau pasiūla vis didėja. Trumpai aptarkime porą uogų rūšių, kurios pasižymi ypatinga ir sveikatai palankia sudėtimi.
Šilkmedžio uogos
Nors šilkmedis pradėtas auginti Kinijoje ir kilęs iš šios tolimos šalies, medžio uogų jau galima nesunkiai įsigyti ir Lietuvoje. Kai kurie ūkininkai netgi pradėjo jas auginti vietoje. Būna baltųjų, raudonųjų ir juodųjų šilkmedžio uogų. Jų sudėtyje gausu saldumą suteikiančios gliukozės ir fruktozės – dėl šios priežasties jos dažnai vartojamos kaip desertas, jomis gali būti gardinami įvairūs kepiniai, košės, dribsniai, netgi salotos ar troškiniai. Uogos minkštos, saldžios, primena avietes, tinka netgi ir diabetu sergantiems pacientams. Raudonos ir juodos uogos yra saldžiarūgštės, o baltos spalvos uogos yra pačios saldžiausios. Šilkmedžio uogose gausu sveikatai naudingų pektinų, rauginių medžiagų, rūgščių (pavyzdžiui, citrinų ir obuolių rūgšties). Uogose yra nemažai geležies (100 g produkto randama net iki 2 mg geležies) ir kitų mikroelementų (pavyzdžiui, vario, cinko, mangano ir seleno). Gausu ir organizmui naudingų makroelementų, tokių kaip kalcis, kalis, magnis, fosforas. Šilkmedžio uogos turtingos vitaminais: yra riebaluose tirpių vitaminų A ir E, taip pat vitamino C ir B grupės vitaminų. Būtina pabrėžti, kad 100 g uogų yra net iki 40 mg vitamino C ir tai sudaro beveik pusę rekomenduojamos paros normos. Vitaminas C svarbus sveikos imuninės sistemos palaikymui, vitaminai A ir E svarbūs ląstelių apsaugai nuo žalingų aplinkos veiksnių, odos ir plaukų grožiui. Sudėtyje yra flavonoidų (pavyzdžiui, ypatingai stiprių antioksidanto savybių turinčio resveratrolio). Teigiama, kad šilkmedžio uogos gali padėti stiprinti kraują, gerinti jo apykaitą ir sudėtį, todėl tinkamos vartoti sergant mažakraujyste. Uogos naudingos širdies ir nervų sistemoms, tinka diabetikams, nutukusiems asmenims, peršalimo ligų profilaktikai ir jau sergant jomis, nes pasižymi antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Kininių ožerskių (Goji) uogos
Kininis ožerskis (Lietuvoje dažniau minimas kaip dygliuotasis ožerskis) yra kilęs iš Kinijos ir Lietuvoje auginamas nuo praėjusio amžiaus. Goji uogos yra raudonos spalvos, turi šiek tiek gelsvą atspalvį. Jos yra pailgos formos, turi rūgščiai saldų skonį. Tradicinėje medicinoje jos jau vartojamos tūkstančius metų, nes tikima, kad stiprina organizmą. Goji uogos išsiskiria tuo, kad turi organizmui labai svarbių aminorūgščių – 100 g uogų yra beveik 20 procentų reikalingos paros normos. Ožerskio uogose gausu kalcio, kuris reikalingas kaulų, dantų ir nagų struktūrai atsinaujinti ir palaikyti, taip pat kalio, kuris reikalingas širdies ir kraujagyslių sistemai, geležies, svarbios kraujodarai ir kitų makroelementų bei mikroelementų. Goji uogos turtingos vitaminu C, kuris kartu su sudėtyje esančiu cinku yra svarbūs sveikos imuninės sistemos palaikymui. Šiose naudingose uogose gausu ir kitų vitaminų, ypatingai B grupės. Labai vertinamas sudėtyje esantis antioksidantas zeaksantinas, kuris dažnai dedamas į maisto papildus, skirtus akims, nes pasižymi ypatingu poveikiu regėjimo sistemai, gali sumažinti su amžiumi atsirandančių glaukomos ir kataraktos riziką. Teigiama, kad vartojant šias uogas lėtėja senėjimo procesai, palaikomas fizinis ir protinis darbingumas, stiprėja organizmo apsauginės funkcijos, gerėja įvairių organų sistemų darbas ir psichologinė būsena. Goji uogas galima valgyti vienas, gardinti jogurtus ar dribsnius, košes, sveikuoliškus gėrimus, salotas.
Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę