Mėgstate kavą? Žinokite, kaip apsisaugoti nuo skrandžio rūgštingumo

Rytas. Priešais Jus garuoja kvapnus kavos puodelis. Gera sugerti jo kvapus. Dar geriau pajusti, kaip sodrus kavos skonis kutena gomurį. Ir tik vėliau, jei kava iš ryto buvo geriama tuščiu skrandžiu, suprantate, jog malonios akimirkos su kavos puodeliu virto tikru išbandymu Jūsų skrandžiui. Kava lengvai nutekėjo, skrandžio rūgštingumas prasidėjo...

Taigi, pateikiame keletą patarimų kavos mėgėjams, tiems, kurie nori išvengti skrandžio rūgštingumo.

  1. Atsiminkite auksinę ryto taisyklę, jog pirmiausia maistas, po to – kava. Kava neturėtų tapti pirmuoju gėrimu, kurį išgeriate ką tik pabudę. Pasistenkite iš ryto, vos tik atsikeliate, išgerti puodelį vandens, papusryčiauti ir suvalgyti angliavandenių – košių ar sumuštinių su pilno grūdo duona. Tokiu būdu ne tik užpildysite skrandį, jausitės ilgesnį laiką sotesni, bet taip pat neleisite atsirasti skrandžio rūgštingumui, kuris gali atsirasti tuomet, kai išgeriate puodelį kavos tuščiu skrandžiu.
  2. Supraskite, dėl ko kyla skrandžio rūgštingumas. Vos tik išgeriate puodelį kavos, skrandyje ima vykti tam tikri procesai  - jame ima skirtis druskos rūgštis, kuri turėtų virškinti maistą, tačiau kai maisto skrandyje nėra, tuomet ji ima dirginti skrandžio gleivinę. Atsiranda tokie nemalonūs simptomai kaip skrandžio skausmas, rėmuo, padidėja skrandžio rūgštingumas.
  3. Naudokite medikamentines priemones. Vaistinėse šiais laikais galima įsigyti išties daug vaistų skrandžio rūgštingumui mažinti. Tik prieš perkant tokius vaistus būtinai pasikonsultuokite su vaistininku, kuris tikrai Jums patars, koks vaistas yra pats geriausias ir efektyviausias konkrečiu atveju.
  4. Kava su pienu – ne pats geriausias pasirinkimas. Jei esate įpratę gerti kavą su pienu, tuomet atsisakykite šio įpročio. Kur kas geriau kavą gerti ne su pienu, kuris taip pat didina skrandžio rūgštingumą, bet su žiupsneliu cinamono. Šio prieskonio dėka kava ne tik kad įgaus dar malonesnį kvapą bei skonį, bet ir bus naudinga Jūsų organizmui.
  5. Geriant kavą – puodelis vandens. Tikri kavos mėgėjai žino, jog kavą yra būtina gerti su vandeniu. Ir ne tik tam, kad atsiskleistų tikrasis kavos skonis, bet ir tam, jog širdis nuo kavos nepermušinėtų. Be to, vanduo neleis patirti dehidratacijos.

Visagalė soda – bet ar tikrai? Būkite atsargūs ją vartodami!

Tikriausiai ne vienam iš Jūsų yra tekę girdėti istoriją apie žmones, kurie norėdami sumažinti žalingą kavos poveikį sveikatai į ją įpila valgomosios sodos, neva ji neutralizuoja kavoje esančias rūgštis. Taip, soda išties pasižymi rūgštingumą neutralizuojančiu poveikiu, tačiau reikėtų nepamiršti, jog jos poveikis yra labai trumpas: patekusį į skrandį, soda išskiria anglies dvideginį, kuris dirgina skrandžio gleivinėje esančias liaukutes, o šios liaukutės pagamina dar didesnį druskos rūgšties kiekį. 

Kartais soda yra naudojama ir tuo atveju, kai norima įsitikinti, ar yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Žmogus ant tuščio skrandžio geria sodos ir stebi, per kiek laiko atsiraugėja. Jei atsiraugėja greitai, praėjus vos vienai minutei, tuomet galima daryti prielaidą, jog yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Jei žmogus atsiraugėja praėjus daugiau laiko, 2-3 minutėms, tuomet galima sakyti, jog skrandžio rūgštingumas yra normalus, o štai jei praėjo daugiau nei 3 minutės, tuomet galima jau kaip ir teigti, jog skrandžio rūgštingumas yra sumažėjęs.

Visi tokie bandymai su soda yra pavojingi sveikatai, tad jei norite būti tikri ir tiksliai žinoti, ar yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, tuomet geriau vaistinėse įsigykite specialius, sertifikuotus testus, kurie tiksliai ir saugiai leis sužinoti apie Jūsų skrandžio rūgštingumą. Būkite atsargūs, saugokite savo sveikatą ir neeksperimentuokite su soda!

Parengė: L.Rimgailė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai