Daugelis patiekalų reikalauja būti paskaninti – ne tik druska ar pipirais, bet ir kitais prieskoniais. Todėl nėra ko stebėtis, jog pas daugelį šeimininkių virtuvėje galima rasti daugybę įvairių rūšių prieskonių. Džiugu, jog vis dažniau atrandame ir egzotinius prieskonius, kurių gydomosios savybės yra įrodytos moksliškai. Pavyzdžiui, ar žinojote, jog ciberžolė – vienas iš prieskonių, kuriame gausu kurkumino - medžiagos, pasižyminčios antiuždegiminėmis savybėmis?
Kvapieji bazilikai. Senovės graikai kvapniuosius bazilikus labai vertino ir netgi vadino karališkaisiais prieskoniais dėl to, jog juose yra gausu organizmui reikalingų medžiagų: vitaminų C, P, karoteno, eterinio aliejaus. Be to, kvapieji bazilikai puikiai tiko daugeliui patiekalų skaninti. Šiuos prieskonius ir dabar šeimininkės plačiai naudoja savo virtuvėje: bazilikais galima skaninti salotas, picas, juos dedama raugiant ir marinuojant agurkus, cukinijas ar pomidorus. Kvapnusis bazilikas puikiai dera su kitais prieskoniais – ypač su svogūnais, česnakais, petražolėmis, mėtomis, peletrūnais.
Jau nuo senų laikų, liaudies medicinoje bazilikų nuoviro buvo duodami kaip vaistai nuo virškinimo sutrikimų, bazilikai galėjo padėti sumažinti nemalonius meteorizmo (pilvo pūtimo) simptomus.
Vaistiniai čiobreliai. Šiuos vertingus prieskonius ir vaistinius augalus išplatino vienuoliai benediktinai. Iki šių dienų vaistiniai čiobreliai yra plačiai vartojami kaip prieskonis riebesniems avienos, kiaulienos kepsniams pagardinti. Nedideli jų kiekiai dedami kepant žuvį ar veršieną. Seniau, kai dar nebuvo vaistų kvėpavimo takų ligoms gydyti, liaudies medicinoje čiobrelius naudojo tuomet, kai vargindavo sausas kosulys, bronchitas. Buvo žinoma, jog timolis – vienas iš pagrindinių veikliųjų čiobrelio eterinio aliejus medžiagų - veikia baktericidiškai ir dezinfekuojančiai.
Ciberžolė. Prieskonis, kuris yra panašus į imbierą, ajurvedoje vartojama kaip gydomoji priemonė nuo pilvo ir kepenų ligų, skiriama uždegimui mažinti, navikų gydymui (lėtina vėžio plitimą), efektyviai gydo žaizdas.
Peletrūnai (vaistiniai kiečiai). Pirmą kartą kaip vaistiniai ir prieskoniniai augalai paminėti arabų gydytojų. Lietuvoje senovėje buvo auginami Žemaitijoje kaip dekoratyvūs augalai. Peletrūnai yra puikūs konservantai, nes jie stabdo pieno rūgšties bakterijų vystymąsi, tad jais yra marinuojami ir raugiami grybai, jų galima dėti raugiant kopūstus. Peletrūnų stiebų nuoviras pagerina apetitą, stiprina imunitetą.
Aitriosios paprikos. Farmacijoje aitrioji paprika yra vertinama dėl kapsaicino – medžiagos, kuri pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu. Aitriosiose paprikose yra daug įvairių, žmogaus organizmui reikalingų mineralų: kalio, mangano, geležies, magnio. Prieskonis stimuliuoja širdį ir kraujotaką. Reikėtų nepamiršti, jog aitriosios paprikos yra natūralūs antikoaguliantai, tad jei vartojate vaistus, kurie stabdo kraujo krešėjimą, reikėtų šio prieskonio atsisakyti.
Paprastieji kmynai. Lietuvos sąlygomis puikiai augantis prieskonis yra plačiai naudojamas daugelio šeimininkių virtuvėje. Kmynai nuo seno vertinami ir vartojami maisto pramonėje ir medicinoje. Jų dažnai yra dedama į duonos gaminius, raugiant burokėlius ar kopūstus. Daugelis žino, jog kmynai žadina apetitą bei itin palankiai veikia virškinimą, nes pagerina virškinimo liaukų sekreciją, mažina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne, stiprina žarnyno peristaltiką.
Paprastieji krapai. Žaliuose krapų lapuose yra baltymų, angliavandenių, vitamino C, karoteno, vitaminų B1, B2, PP, fosforo, kalio, magnio, geležies druskų, flavonoidų. Vaisių ir lapų ištraukos mažina arterinį kraujo spaudimą, plečia kraujagysles, skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina pilvo pūtimą, lengvina atsikosėjimą, gydo uždegimus, veiksmingi gydant vaikų naktinį šlapimo nelaikymą.
Vaistiniai šalavijai. Šalavijų arbata vartojama prakaitavimui mažinti, gerina žaizdų gijimą,
kompresais gydomos sunkiai gyjančios pūlingos žaizdos, lapų užpilu gydomi virškinimo
Valgomasis salieras. Lietuvoje auginamas kaip daržovė ir prieskoninis augalas. Hipokratas ypač vertino salierų diurezines (šlapimo varomąsias) ir valomąsias savybes. Salieras gerina apetitą, lytinių liaukų kraujo apykaitą, slopina alergines reakcijas, tinka vartoti užkietėjus viduriams.
Parengė: L. Rimgailė.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę