Suprantate, jog vienas ar kitas maisto produktas nėra sveikas, tačiau vis dar jį valgote, nes nežinote, kuo būtų galima pakeisti? Jei taip, tuomet šis straipsnis skirtas kaip tik Jums.
Pyragaičiai à saldūs vaisiai. Vaisiai gali būti puikus saldėsių pakaitalas: jie turi daug mineralų ir vitaminų, yra puikus skaidulų šaltinis. Vaisiuose yra netirpių skaidulų, kurios netgi gali padėti sulieknėti, nes pagreitina maisto judėjimą žarnynu, o žarnyne į kraują absorbuojamos maisto medžiagos. Rekomenduojama dienos skaidulų norma yra 20-30g.
Žemės riešutai à graikiniai riešutai. Žemės riešutų reikėtų vengti dėl to, jog tai yra vienas iš labiausiai alergizuojančių maisto produktų. Tad juos geriau keiskite į graikinius riešutus, kurie stiprina organizmą bei gerina mąstymą.
Salotos su majonezu à Salotos su alyvuogių aliejumi. Šaltuoju metų laiku mūsų organizmui kaip niekada reikia vitaminų bei mineralinių medžiagų, kurių galime gauti iš kompleksinių angliavandenių - daržovių. Daržovės, kiekvienos dietos pagrindas, tad valgykite jas į sveikatą be baimės, jog sustorėsite. Rekomenduojama valgyti kuo įvairesnių daržovių: špinatų, kopūstų, salotų, batatų, burokų, morkų, nevenkite kiekvieną savaitę išvardyti vis naujus daržovių derinius bei paruoštus patiekalus ar užkandžius iš jų. Riebias salotas su majonezu keiskite į daržovių salotas su alyvuogių aliejumi. Tokiu būdu išvengsite ne tik virškinimo sutrikimų, bet ir antsvorio.
Bulvių traškučiai à Spragėsiai. Kukurūzų spragėsiai gali būti puikus užkandis vietoj bulvių traškučių: jie mažiau kaloringi (25 g. tik 31 kcal., juose yra gausu vitaminų ir mineralų, jie neapsunkina virškinimo. Reikėtų nepamiršti, jog labai svarbu kukurūzų spragėsius spraginti be sviesto ar aliejaus - tik tuomet jie bus sveikas užkandis.
Bulvių traškučius taip pat galite pakeisti kitu, nekaloringu užkandžiu – daržovių traškučius. Jų galima nusipirkti parduotuvėse arba pasigaminti patiems. Tereikia tik supjaustyti burokėlį, morką, įdėti į orkaitę, iškepus pabarstyti norimais prieskoniais ir štai – natūralūs ir sveiki daržovių traškučiai bus puikus užkandis.
Riebi mėsa à liesa mėsa. Mėsa – puikus baltymų šaltinis, tad jei norite savo organizmą papildyti šiomis maisto medžiagomis, tuomet geriau rinkitės ne riebią mėsą, kiaulieną, bet liesą – jautienos išpjovas, vištienos krūtinėlę be odelės, nepamirškite tuno, lašišos. Nuo riebios mėsos dažnai atsiranda įvairūs virškinimo sutrikimai, tad geriau jos vengti. Jei išvengti virškinimo sutrikimų nepavyko, kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų, vartokite „Mezym 10000“.
Pieniškas šokolodas à Juodas šokoladas. Ne tik vaikai, bet ir daugelis suaugusių mėgsta pienišką šokoladą, tačiau jo nauda mūsų organizmui yra gana maža. Jei norite gauti naudos iš šio saldėsio, tuomet geriau vietoj pieniško šokolado rinkitės juodą. Apie juodo šokolado naudą žinome visi: jis gerina atmintį, pakelia nuotaiką, teigiamai veikia širdies veiklą. Prieš renkantis šokoladą reiktų nepamiršti paskaityti jo sudėties ir rinktis tik tokį šokoladą, kurio sudėtyje yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos, o cukraus kiekis taip pat būtų kuo mažesnis.
Saldūs varškės sūreliai à Varškė su įvairiais pagardais. Varškės sūreliai – tradiciniai, lietuviški saldėsiai, kuriems, tikriausiai, nei vienas iš mūsų negalime atsispirti, tačiau ar kada nors skaitėte jų sudėtį? Jei taip, tuomet žinote, kiek daug ten yra cukraus, skonio stipriklių, o ir varškės sūrelio sudėtyje yra viso labo tik apie 50 - 60 proc., tad dėl šios priežasties sūrelius keiskite į paprastą varškę, kurią paskaninkite natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi, vaisiais, uogomis.
Parengė: L.Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę