Sunku patikėti, jog tokia paprasta imbiero šaknis gali būti nepaprastai naudinga mūsų sveikatai. Savo sudėtyje turintis daug kvapnaus gydomojo eterinio aliejaus imbieras gali būti ne tik puikus prieskonis įvairiems patiekalams, arbatoms, bet dar ir turėti gydomąjį poveikį.
Faktai apie imbierą
Yra žinoma, jog daugelyje pasaulio tropikų auga kelių rūšių imbieriniai augalai. Tarp jų yra kvapnioji kurkuma (ciberžolė), kuri suteikia patiekalams specifine geltoną, ryškią spalvą, išskirtinį skonį bei kvapą.
Imbieras yra daugiametis, žolinis augalas. Jau nuo senų senovės, sanskrito rašytuose veikaluose Rytų gydytojas Avicena rekomendavo naudoti imbierą. Į imbierą dėmesį atkreipė ir ajurvedos mokslas, kuris susiformavo prieš tūkstančius metų Indijoje. Ajurvedoje yra sakoma, jog imbieras teigiamai veikia virškinimo sistemą, pagal ajurvedą šviežio imbiero šaknies ar malto imbiero miltelių dedama į ryžių patiekalus, saldų maistą, daržovių, vaisų salotas, kepinius, troškinius, arbatas, sriubas. Juo yra gardinamas jau paruoštas maistas.
Imbieras buvo plačiai vartojamas XI a. Anglijoje, vėliau jis išpopuliarėjo ir kitose Europos šalyse.
Į Europos šalis imbieras pirklių, keliautojų, maldininkų buvo vežamas ne veltui: kvapnus, tolimųjų kraštų egzotika dvelkiantis imbieras žadino apetitą, stiprino imunitetą, gydė gerklės skausmą, gerino virškinimą, suteikę energijos, naikino bakterijas.
Žmonės iki šių dienų naudoja imbierą ne tik kaip prieskonį, bet ir kaip gydomąją priemonę. Pavyzdžiui, ar žinojote, jog jei pakramtysite ir neskubant nurysite aštroko skonio imbiero gabalėlį, tuomet greitai galėsite panaikinti blogą burnos kvapą? Taip yra todėl, jog imbieras veikia kaip dezinfekcinė priemonė, yra puikus antioksidantas.
Jau nuo senų laikų imbierą įvertino ir jūrininkai, kuriems kartais tekdavo susidurti su jūros liga ir tokiais nemaloniais simptomais kaip vėmimas, pykinimas, galvos skausmas ar svaigimas. Jūrligę jiems padėdavo įveikti imbieras. Džiugu tai, jog net ir praėjus daugybei metų imbieras vis dar yra naudojamas visame pasaulyje ir yra itin mėgstamas Azijos šalyse.
Peršalimas: padės vaistai nuo peršalimo ir arbata su imbieru
Arbatos su imbieru gali būti puiki profilaktikos priemonė kovoje su peršalimo ligomis. Jau nuo senų laikų liaudies medicinos žinovai patarė ką tik sutarkuotu imbieru du kartus per dieną – rytais ir vakarais – gydytis bronchitą. Tiesa, svarbu buvo tai daryti vos tik pajutus pirmuosius simptomus.
Kai vargina patys pirmieji, nemalonūs peršalimo simptomai: kosulys, sloga, tuomet padės ne tik vaistai nuo kosulio, bet ir arbatos, kurios yra pagardintos imbieru. Arbatą nuo peršalimo galima pasigaminti labai paprastai – tereikia tik puodelyje išmaišyti 100-150 g., karšto pieno, įberti žiupsnelį malto imbiero ir išgerti iškart, kol dar šiltas.
Tai, jog imbieras labai naudingas yra mūsų sveikatai rodo ir jame esančios naudingos medžiagos. Ar žinojote, jog 100g. imbiero turi net kalio – 36 mg, magnio - 40 mg, vario - 0,35 mg, vitamin B6 - 0,25 mg, riebalų – 8mg ir tik 65 kcal.
Taigi, vėlyvą rudenį ar žiemą, kai organizmui, kuris yra pervargęs ir nusilpęs, yra daug sunkiau prisitaikyti prie staigiai kintančių orų, kuomet padažnėja peršalimo ligų, verta ne tik arbatas, bet ir vieną kitą patiekalą pagardinti sveikatai naudingu prieskoniu - imbieru.
Pabaigai – įdomus faktas
Anglų šnekamojoje kalboje yra ir antroji imbiero reikšmė - entuziazmas, (dvasios) pakilimas. Todėl nieko keisto, jog Anglijoje vis dar yra populiarus vardas Džindžer ( angl. „Ginger“), kuris sako, jog žmogus bus guvus ir puikios nuotaikos.
Parengė: L.Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę