Supermaistas – tai terminas, kurį pastarosiomis dienomis tapo itin madinga naudoti. „Nupirk man avokadų“, „reikia daugiau valgyti čija sėklų, jose juk tiek daug organizmui naudingų medžiagų“, „kur gauti to agavų sirupo?“, - tokios ir panašios frazės nuskamba bene kiekvieną dieną. Nieko keisto, nes pastaruoju metu žmonės itin rūpinasi savo sveikata ir maisto kąsnis, kuris yra dedamas į burną, jiems yra labai svarbus...
Dabar ruduo, tad supermaisto Jums siūlome ieškote ne prekybos centre, bet savo darže ar sode. Nustebsite sužinoję, kiek daug naudingų vaisų, uogų ir daržovių auga visai čia pat, šalia Jūsų.
Cukinija. Ir nors cukinijos yra kilusios iš Viduržemio jūros regiono, tačiau šios daržovės puikiai pritapo ir yra auginamos ir mūsų šalyje. Šios žalios daržovės yra itin mėgstamos tų, kurie laikosi dietų, mat jose nėra daug kalorijų, gausu organizmui būtinų vitaminų: E, C, PP, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko...Kai kurie žmonės prieš vartojant cukinijas nulupa jų žieveles, tačiau to daryti nereikėtų, mat jas pašalinę Jūs drauge pašalinate ir dalį cukinijose esančių svarbių mineralinių medžiagų – karotiną ir magnį.
Moliūgas. Moliūgas yra mėgstama daržovė daugelio pasaulio šalių virtuvėse: italai mėgsta moliūgus valgyti su rizoto, amerikiečiai – per padėkos dieną moliūgą naudoja ne tik kaip padėkos dienos atributą, bet ir gamina iš jo patiekalus, o štai prancūzai mėgsta valgyti moliūgų sriubą. Ši daržovė bei iš jos gaminami patiekalai nesvetimi ir mus. Puiku, valgykime ir toliau moliūgų į sveikatą, mat jų sudėtyje – moliūgo minkštime yra gausu kalio, kalcio, magnio, geležies, vitamino C, B1, B2, PP. Be to, tie, kurie klausia, kaip gydyti skrandžio opą, turėtų į savo mitybos racioną taip pat įtraukti moliūgų. Moliūgų sriuba yra lengvai virškinama ir yra rekomenduojama tiems, kuriuos vargina opaligė ar skrandžio opos. Itin naudingos moliūgų sėklos, kurios jau nuo seno yra žinomos kaip vaistinė žaliava, kuri, pavyzdžiui, gali būti skirta potencijai gerinti. Tad kitą kartą, kai vyrai domėsis, kaip pagerinti potenciją, pasiūlykite jiems valgyti daugiau moliūgų sėklų.
Kopūstas. Be abejonės, tai – viena iš populiariausių rudens daržovių, kuri turi daug naudingų medžiagų ir vitaminų, tad drąsiai jais mėgaukimės. Kopūstas teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, juose yra randamas vitaminas U, kuris palankiai veikia skrandžio ir žarnyno gleivinės epitelį. Be to, ar žinojote, jog kopūstuose esanti vyno rūgštis neleidžia cukrui virsti riebalais ir saugo organizmą nuo nutukimo? Tiesa, reikėtų nepamiršti, jog padauginus šios daržovės gali varginti pilvo pūtimas. Pilvo pūtimui, pilnumo pojūčio, simptominiam gydymui rekomenduojama vartoti „Espumisan“ kapsules ar miltelius.
Bulvė. Kartais yra sakoma, jog bulvė – tai antra mūsų, lietuvių, kasdieninė duona. Ir nors šios daržovės yra gana kaloringos, tačiau jos yra mėgstamos mūsų šalyje. Tiesa, reikėtų nepamiršti, jog jei valgysime cepelinus, tai tikrai negausime daug bulvėse esančių vitaminų. Geriausia bulvę yra virti su lupena – taip ji savo sudėtyje išsaugo dalį maistingų medžiagų. Be to, patariama gerti žalių bulvių sultis, kurios yra tikras vitaminų koktelis, mat jose yra gausu vitamino C, geležies, fosforo, magnio, kalcio, vario, cinko, nikelio.
Burokas. Senovės Persijoje burokėliai buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Ši daržovė yra išskirtinė tuo, jog joje yra itin daug jodo, todėl nenuostabu, kuomet tiems, kurie serga skydliaukės ligomis ar mažakraujyste yra rekomenduojama į savo mitybos racioną įtraukti daugiau burokėlių.
Obuolys. Jei atsiversite Hipokrato raštus apie mediciną, matysite, jog dar prieš 2400 šis, visame pasaulyje žymus gydytojas, minėjo gydomas ir teigiamas žmogaus organizmui obuolio savybes. Jis pastebėjo, jog obuolių actas turi antimikrobinių ir antiseptinių savybių. Obuolys išties turi daug naudingų medžiagų: vitaminų C, P, A, juose gausu ląstelienos, pektino, kalcio, kalio, natrio, flavonoidų. Tad angliškas pasakymas „An apple a day keeps the doctor away“ (liet. „Obuolys per dieną gali apsaugoti nuo apsilankymo pas gydytoją“) puikiai tinka teigiamoms obuolio savybėms apibendrinti.
Parengė: L.Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę