Enzimai, dar kitaip vadinami virškinimo fermentais. Dažnai apie jų svarbą net nesusimąstome, mat net neįtariame, jog jie yra plika akimi nematomi „gyvybės kūrėjai“, kurie skatina ir reguliuoja įvairius gyvybinius procesus. Enzimus sukuria pats organizmas – tai daugiausiai baltymai, kurie susidaro iš aminorūgščių.
Taigi, jei norite, kad Jūsų organizmas būtų sveikas, tuomet pasistenkite, jog jame būtų pakankamas kiekis veikiančių enzimų. Kaip tą padaryti? Labai paprasta – tereikia tik pradėti maitintis taisyklingai, sveikai.
Kokį vaidmenį enzimai atlieka maisto produktų skaidyme?
Įsivaizduokite, susėdote prie gausiai vaišėmis nukrauto stalo, pradėjote valgyti, tačiau pajautėte, jog ima varginti pirmieji nemalonūs virškinimo sutrikimai: vidurių pūtimas, skrandžio skausmas, pilvo gurgimas, rėmuo...
Enzimų veikla sutriko dėl to, jog suvalgėte maisto, kuris yra tikras enzimų priešas – riebus, sūrus, o dar jei maistą užsigėrėte taurele vyno ar kokiu kitu alkoholiniu gėrimu, parūkėte, tuomet galite net neabejoti, jog sukėlėte tikrą sąmyšį enzimų terpėje. Dėl to enzimai pradėjo sunkiai skaidyti maisto produktus į atskiras ir paprastas maistines medžiagas. Būtent dėl šių priežasčių organizmas negalėjo pasisavinti jų iš suvalgytų maisto produktų.
Nelengvas enzimų darbas: virškinimo pradžia – burnoje, o pabaiga - žarnyne
Vos tik nuo tos akimirkos, kuomet maisto kąsnis atsiduria Jūsų burnoje, yra sukramtoma, prasideda virškinimo procesai. Pavyzdžiui, paimkime duoną: kramtoma duona burnoje po kelių akimirkų įgauna saldų skonį, taip yra dėl to, jog seilėse esantys enzimai ima skaidyti duonoje buvusį krakmolą į sacharidus. Tokiame, pačiame pirmame virškinimo etape, viskas tęsiasi toliau. Maistas keliauja į skrandį, kuriame savo darbą pradeda dirbti jau kiti enzimai. Jie suskaido gaunamus maisto produktus į rūgštis ir sacharidus.
Iš skrandžio maistas patenka į žarnyną, todėl pradeda veikti kasos ir tulžies virškinimo sultys. Vieni enzimai pradeda skaidyti baltymus į atskiras aminorūgštis, kiti verčia riebalus riebiosiomis rūgštimis.
Po visų trijų šių virškinimo etapų, kurie eina per burną, skrandį ir žarnyną, iš sacharidų susidaro gliukozė, o iš baltymų – peptonai, iš riebalų – pieno emulsija. Tačiau tuo viskas dar nesibaigia: per žarnyno sieneles šios paprastos medžiagos prasiskverbia į kraują ir organizmas jas ima naudoti kaip energijos šaltinius, kaip statybines medžiagas, o taip pat iš jų ima sudarinėti naujus enzimus. Tad net nėra abejonių, jog enzimai išties padeda virškinti maistą ir pasisavinti maisto medžiagas.
Enzimai – įvairių ligų priešai?
Sakoma, jog jei nebūtų enzimų, tuomet žmogus taptų tarsi beginklis prieš įvairių ligų sukėlėjus, pavyzdžiui, nuodingas medžiagas, kurios be perstojo formuojasi organizmo viduje bei išorinėje aplinkoje. Tad net nėra abejonių, jog enzimai yra būtini tam, kad tinkamai veiktų apsauginė organizmo sistema, dar kitaip vadinama imunitetu.
Kokie simptomai rodo, jog žmogaus organizme sutriko enzimų gamyba?
Kai trūksta enzimų, tuomet pasireiškia tokie simptomai kaip:
Būtina laiku pastebėti enzimų trūkumą organizme ir imti juos pildyti natūraliomis priemonėmis – valgyti daugiau žalių vaisių, daržovių, gerti sulčių, kuriose yra pakankamas kiekis enzimų, be to, lygiai taip pat svarbu yra mokėti derinti maisto produktus bei žinoti vartojamų maisto sudedamųjų dalių ypatybes, suprasti, kas Jūsų organizmui yra naudinga, o kas – kenksminga.
Pavyzdžiui, ar žinojote, jog vaisius reikia valgyti prieš pagrindinį valgį, kai skrandis dar yra tuščias? Jei vaisus valgysite po valgio, visais maistas skrandyje pradės rūgti ir virs rūgštimi. Be to, kai vaisiai susiliečia su kitu maistu ir virškinimo sultimis, tuomet visa maistinė masė pradeda rūgti ir gesti.
Parengė: L.Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę