Virškinimo procesas prasideda jau burnoje, kur maistas yra susmulkinamas ir atskiedžiamas seilėmis. Paskui tokia košelė stemple keliauja į skrandį, o čia, skrandžio rūgšties poveikyje, suardoma ir patenka į plonąsias žarnas. Nesuskaičiuojami plonųjų žarnų gaureliai įsiurbia suskaidytas maisto medžiagas ir nukreipia jas į limfinę sistemą bei pagrinde į kepenis. Čionai maisto medžiagos paskutinį kartą pertvarkomos, prieš patekdamos į storąją žarną ir iš ten po 18- 24 val. pašalinamos.
Jei yra sutrikęs virškinimas ,užkietėję viduriai, pastebimas žarnyno inertiškumas, nereguliariai tuštinimasi, kyla pavojus pamažu apnuodyti save patį. Reguliarus tuštinimasis yra vienas svarbiausių organizmo valymosi procesų. Nesuvirškinti maisto likučiai, jei nėra pašalinami, ima pelyti, gesti, rūgti ir pradeda gaminti visą eilę puvimo ir rūgimo nuodų. Reguliariai tuštinantis iš organizmo „išmetamos“ ne tik „medžiagos iš išorės“, bet ir daugelis jame susidariusių šlakų. Žarnų gleivės gaureliai ne vien pasisavina maistines medžiagas, jie taip pat žarnų turiniui atiduoda šlakus ir nuodus, gautus iš kraujo apytakos. Tai visų pirma liekanos nuo medžiagų apykaitos proceso. Iš mūsų organizme esančių bilijonų ląstelių funkcionuoja tik pusė jų. Ketvirtadalis visuomet yra apmirimo stadijoje, kitas ketvirtadalis- augimo. Ląstelėms atsinaujinant, senųjų likučiai didžiąja dalimi šalinami per žarnyną.
Kai išvalote žarnyną nuo šlakų, jis ima ne tik sveikai funkcionuoti, bet atgyja viso organizmo ląstelės. Tiesiog akyse gerėja bendra savijauta, laikysena, kvėpavimas, oda atšviesėja, tampa stangri, pagerėja sąnarių būklė.
Kas sveika žarnynui?
1)pilnavertis daug balastinių medžiagų turintis maistas. Tai švieži vaisiai, daržovės, ankštiniai, grūdai, sėklos, rauginto pieno produktai, mažai mėsos, riebalų, druskos ir saldumynų. Balastinės medžiagos yra augalinės kilmės maisto produktų nesuvirškinamos sudėtinės dalys: celiuliozė, hemiceliuliozė, pektinas. Jos duoda mažai energijos, bet gerina virškinimą.
2)virtuvės higiena. Salmonelių bakterijos dažniausiai perduodamos per gyvulinės kilmės maisto produktus ir sukelia žarnyno mėšlungį. Žmogus viduriuoja, jį pykina. Tai organizmą išsekina. Todėl kiaušinius reikia virti 5 minutes, apdorojus paukštieną labai gerai nuplauti įrankius ir rankas.
3)kuo mažiau gerti vidurius laisvinančius vaistus. Organizmas netenka kalio, nukenčia širdies raumenys.
4)įpratinti žarnyną reguliariai tuštintis. Neužgniaužkite noro tuštintis ir kiekvienu atveju rytais raskite tam laiko.
Žarnyno valymo nuo šlakų priemonės
-kurį laiką vieną valgymą dienoje pakeiskite vaisių arba daržovių porcija. Vaisius valgykite žalius. Daržoves vartokite žalias ir lengvai troškintas bei išsivirkite sriubą. Kelis mėnesius kasryt valgykite džiovintas figas ir slyvas. Iš vakaro pamerkite, ryte suvalgykite. 3- 5 valgomus šaukštus kviečių sėlenų per dieną suvalgykite kartu su jogurtu. 2- 3 šaukštus linų sėmenų dėkite į sriubas ar daržoves. Užsigerkite nemažu kiekiu skysčio.
-gerkite vaistažolių arbatas. 10- 15 dygiosios šunobelės uogų sukramtomos rytais ar geriamas puodelis uogų arbatos. Vartoti ne ilgiau 1- 2 savaičių. Žąsinės sidabražolės arbata skatina šlakų bei nuodingų medžiagų pašalinimą per žarnyną ir inkstus, naikina virškinimo sistemos bei pilvo organų spazmus bei atlaisvina sutrauktus raumenis.
-glauberio druska ir karčioji druska rūpestingai sudrėkina skrandžio- žarnyno kanalą ir nuo žarnų sienelių atlaisvina prilipusius sukietėjimus.
-klizmos pagalba vanduo įleidžiamas tiesiai į tiesiąją žarną. Išmatos suskystinamos ir jų sukietėjimai atsilaisvina nuo apatinės žarnų gleivinės dalies.
Neįmanoma nuo nuodų apsivalyti staiga: dažniausiai tam reikia keleto savaičių, kol pašalinami šlakai ir nuodai. Pasikaustykite kantrybe.
L.Varanavičienė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę