Yra sakoma, jog maistas – tai mūsų vaistas, todėl susirgus tam tikromis ligomis griebiamės ne tik vaistų, bet ir peržiūrime savo valgiaraštį: jei vargina peršalimas, aukšta temperatūra, tuomet geriame daugiau skysčių, jei užkietėję viduriai – valgome slyvas...
Šįkart siūlome Jums tris valgiaraščius, kurie padės tuomet, kai vargina tam tikri sveikatos sutrikimai.
Kaulų ir sąnarių skausmai: sezoniniai vaisiai, daržovės, augalai, omega – 3 ir omega – 6 riebalų rūgštys.
Dažnai žmonės skundžiasi kaulų ir sąnarių skausmais, todėl vaistai nuo sąnarių skausmo tampa tikra išsigelbėjimo priemone, deja, dažnai tik laikinai, nes reikia ieškoti priežasčių, kodėl atsiranda tas skausmas. Kaulų ir sąnarių skausmų priežastis labai dažnai būna tam tikros kaulų ir sąnarių ligos, pavyzdžiui, osteoporozė, įvairūs uždegimai, pavyzdžiui, artritas.
Sąnarių ligas yra būtina gydyti, nes sergant jomis žūva elastingoji sąnario kremzlė, dėl to yra pažeidžiama visa sąnario struktūra, nukenčia kremzlė, raiščiai, kaulas, raumenys. Blogiausia tai jog toks procesas vyksta lėtai, daug metų, o jo pradžia dažnai būna net nepastebima.
Mokslinės studijos įrodo, jog yra glaudus ryšys tarp mitybos įpročių ir sąnarių ligų ryšio. Kas rekomenduojama tiems, kurie skundžiasi įvairiomis sąnarių ligomis? Visų pirma sezono metu reikėtų valgyti daugiau vaisių ir uogų, o taip pat daržovių. Reikėtų nepamiršti ir augalų: laiškinių česnakų, daigintų grūdų – jie turi daug natūralių mikroelementų, kurie yra būtini normaliam sąnarių funkcionavimui.
Sergant sąnarių ligomis į savo valgiaraštį reikėtų taip pat įtraukti omega rūgščių. Omega -3 rūgščių yra žuvyse, linų sėmenyse, jų aliejuje. Omega – 6 riebalinių rūgščių gausu juodųjų serbentų sėklose, agurkų ir nakvišų aliejuje.
Virškinimo sutrikimai: daržovės, skaidulinės medžiagos, kmynų arbata.
Vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas – tai dažnos daugelio žmonių sveikatos problemos. Taip yra todėl, jog virškinant maistą žarnyne nuolat susidaro dujų, kurios vėliau pamažu pasišalina. Sutrikus virškimui, sergant kai kuriomis ligomis, mažai judant dujų žarnyne padaugėja ir jos sunkiau pasišalina. Dėl šios priežasties žmogus gali pajausti, jog jį pradėjo varginti nemalonus pilvo pūtimas.
Ne paslaptis, jog virškinimo sutrikimai pradeda varginti tuomet, kai netinkamai maitinamės, mažai judame, tad tie, kas nori išvengti įvairių virškinimo sutrikimų, turėtų atsisakyti įvairaus rafinuoto, konservuoto ir kitokio, daug kartų apdoroto, ilgai galiojančio maisto.
Taip pat labai svarbu valgyti reguliariai. Jei vargina virškinimo sutrikimai, tuomet svarbu valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių ir grūdinių produktų. Maistas turi būti gerai sukramtomas. Į valgiaraštį taip pat svarbu nepamirški įtraukti skaidulinių medžiagų turinčio maisto: sėlenų, džiovintų vaisių, riešutų. Virškinimą gerina kmynų arbata.
Peršalimo ligos: liepžiedžių arbata, česnakas, arbata su citrina, medumi ir imbieru
Gerai, jog šaltasis metų laikas jau baigėsi, nes būtent tuo metu yra sunkiausia išvengti įvairių peršalimo ligų. Rudeniui atėjus sloga, gerklės skausmas ir kosulys tampa daugelio žmonių sveikatos problemomis.
Kad nekamuotų peršalimo ligos, labai svarbu stiprinti imunitetą, tuomet organizmas sugebės pasipriešinti ligoms. Jei visgi peršalimo ligų nepavyko išvengti, tuomet bent jau padėkite savo organizmui pasveikti: naudokite vaistus nuo peršalimo ir peržiūrėkite savo mitybos racioną.
Sergant peršalimo ligomis reikėtų atsisakyti mėsos, riebalų ir pieno produktų – šie maisto produktai gerokai apkrauna Jūsų skrandį. Reikėtų vietoj jų rinktis lengvus ir šiltus patiekalus, puikiai tiktų sriubos, košės ar įvairūs troškiniai.
Visiems žinoma, jog varginant aukštai temperatūrai reikia gerti kuo daugiau skysčių. Jie lies iš organizmo greičiau pašalinti nuodingas medžiagas ir išvengti skysčių trūkumo organizme, kuris dažnai atsiranda tuomet, kai sergame peršalimo ligomis, vargina aukšta temperatūra, gausiai prakaituojame. Gerkite liepžiedžių arbatą, kuri skatins prakaitavimą, slopins uždegimą, naikins mikrobus ir virusus.
Palengvinti peršalimo ligų simptomus padės arbata su citrina, medumi ir imbieru. Nuo slogos tinka ir česnakas, tačiau dėl jo kvapo ir graužimo, kai kurie mieliau renkasi vaistus nuo slogos. Taigi, maistas – tai ne tik energijos šaltinis: tinkamai parinktas jis gali mums padėti pasveikti ir vėl pasijausti puikiai.
L. Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę