Paauglių vakarėlių vaišių stalas dažnai susideda iš ne itin sveiko maisto: įvairių skonių bulvių traškučių, energetinių ir gazuotų gėrimų, aštraus maisto...Deja, nuo tokio maisto gali atsirasti ne tik virškinimo sutrikimai, bet ir žaizdelės burnoje.
Priežastis – nesveikas maistas, pasekmė – aftinis stomatitas
Aftinis stomatitas – tai burnos gleivinės uždegimas, kuris dažniausiai pasireiškia tuomet, kai yra tiesioginiai burnos pažeidimai, žmogaus imunitetas yra nusilpęs, jam trūksta vitaminų. Burnos gleivinės uždegimo viena iš priežasčių gali būti ir netaisyklinga mityba. Yra žinoma, jog aštraus ir sūraus maisto vartojimas turi įtakos žaizdelių burnoje susidarymui.
Viena ar grupė opelių gali imti formuotis ant skruostų, lūpų vidinėje pusėje ar ant liežuvio. Šios žaizdelės ne tik kad estetiškai atrodo negražiai, bet ir gali sukelti skausmą, ypač tuomet, kai ryjamas maistas. Visus šiuos simptomus gali padėti sumažinti medikamentinės priemonės. Aftinio stomatito sukeliamam skausmui malšinti naudojami antiseptiniai, vietiškai nuskausminantys tepalai ir tirpalai burnai skalauti. Erozijų ir opų burnoje gijimą skatina vaistinis preparatas „Anaftin“, kurio sudėtyje esanti hialurono rūgštis suriša vandenį ir padeda pakenktam audiniui greičiau pasveikti.
Vienio pokalbio metu: „Man ne burnos vėžys, man – aftinis stomatitas“
Atsiradus aftiniui stomatitui jaunuoliui teko eiti į mokyklą. Joje paauglys iš bendraklasių susilaukė ne itin malonaus pastebėjimo ir nuosprendžio: „Va, ta žaizdelė tau ant lūpos, tai – burnos vėžys.“ Vaikinui teko gintis ir sakyti, kad „Ne, Man ne burnos vėžys, man – aftinis stomatitas“.
Tokias patyčias mokykloje išprovokavo Lietuvos žiniasklaidoje pasirodęs pranešimas, kad Lietuvoje kasmet maždaug trims su puse šimto žmonių nustatomas burnos ertmės ir ryklės vėžys. Buvo teigiama, jog burnos vėžys dažniau išsivysto vyrams – jiems diagnozuojama apie 80 proc. naujų burnos vėžio atvejų, dažnai IV stadijos. Burnos vėžio atsiradimo riziką padidina rūkymas ir alkoholio vartojimas.
Burnos vėžys – tai burnos gleivinės epitelio ląstelių vėžys, kuris gali atsirasti ir vystytis bet kurioje burnos vietoje. Šio vėžio simptomai yra panašūs į aftinio stomatito – negyjanti žaizdelė ar gumbelis burnoje, sunkumas ar skausmas kramtant, ryjant, be viso to burnos vėžiu sergančiam žmogui gali atsirasti balta, raudona dėmė ant dantenų, liežuvio ar burnoje, atsirasti žandikaulio patinimas.
Jei aftinio stomatito burnos žaizdelės negydomas praeina savaime per 1-2 savaites, tai pacientui, kuris serga burnos gleivinės vėžiu, žaizdelės laikosi daug ilgiau.
Jeigu pastebite, jog žaizdelės burnoje savaime nedingsta per 2-3 savaites, tuomet yra būtina kreiptis į medikus. Norint išsiaiškinant, ar tai ne vėžinio proceso pasekmė pacientui atliekama biopsija, audinys tiriamas histologiškai.
Aftinio stomatito rizikai sumažinti – vitaminai
Ne vien tik nesveikas maistas – bulvių traškučiai ir gazuoti gėrimai gali sukelti aftinį stomatitą. Žaizdelės burnoje gali atsirasti nuo įvairių burnos traumų, kurias sukelia protezai, kietas dantų šepetėlis ar net prasidėjus hormoniniams pokyčiams, pavyzdžiui, moterims menstruacijų metu.
Faktas, jog netaisyklinga mityba gerokai padidina burnos gleivinės uždegimo atsiradimo riziką. Jei žmogų vargina avitaminozė ir organizmui trūksta geležies, folio rūgšties, vitamino B1, B2, B6, B12 – tai jau gali būti priežastis atsirasti opelei burnoje.
Net ir tuo metu, kai daromi aftinio stomatito tyrimai, diagnostikos tikslais atliekamas ne tik bendras kraujo tyrimas, eritrocitų nusėdimo greitis, bet taip pat tiriamas geležies, feritino, folio rūgšties, vitamino B6 ir B12 kiekis. Vadinasi, netaisyklinga mityba gali lemti žaizdelių burnoje susidarymą.
Taigi, stenkimės maitintis sveikai, venkime burnos gleivinės dirginimo, tuomet aftinio stomatito rizika bus daug mažesnė.
L. Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę