Kai vieną mano pažįstamą ėmė kankinti siaubingos pagirios, nutariau jam išvirti kopūstų sriubos. Tąkart dar nežinojau, kad kopūstų sriuba – tai ne tik puiki priemonė nuo pagirių, bet ir puikus vitamino U šaltinis.
Apie vitaminą U, tikriausiai, daugelis iš mūsų žinome mažai. Aš ir nežinojau, tad progai pasitaikius nutariau pasidomėti apie šį, itin mažai žinomą, tačiau žmogaus organizmui labai naudingą vitaminą U.
Kokį poveikį mūsų sveikatai daro vitaminas U?
Vitaminas U, dar kitaip yra vadinamas S- metilmentioninu. Sakoma, kad tai ne vitaminas – tai į vitaminą panaši medžiaga.
Kaip pavadinsi, taip nepagandinsi, tačiau aišku viena - vitaminas U (S- metilmentioninas) yra laikomas priešopiniu vitaminu, kuris vartojamas turint skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opą. Šis vitaminas tiesiogiai veikia mūsų skrandžio gleivinę, žarnyno mikroflorą, skatina gyti opas, gerina virškinamojo trakto veiklą.
Seniau žmonės šviežių kopūstų lapais ir kopūstų sultimis gydėsi įvairius skrandžio negalavimus. Dabartiniame pasaulyje ne kopūstų sultys ar lapai, bet vaistai nuo skrandžio skausmo efektyviai mažina nemalonius skrandžio ligos keliamus simptomus.
Visgi net ir šiais laikais atsiranda žmonių, kurie nevengia save gydyti natūraliomis priemonėmis. Pavyzdžiui, tie, kas yra natūralios medicinos gerbėjai, vietoj to, kad imtų vaistų nuo gastrito (sumažėjusio rūgštingumo), ima geri kopūstų sultis, tačiau dėl specifinio kopūstų sulčių skonio ne kiekvienam šis gėrimas patinka, tad kai kurie žmonės kopūsto sultis mielai iškeičia į medikamentines priemones.
Ar Jums tikrai trūksta šio vitamino?
Jei Jums itin dažnai skauda skrandį, po valgio nuolat kankina rėmuo, gali būti, kad visa tai signalizuoja, jog į savo mitybą turėtumėte daugiau įtraukti tų maisto produktų, kurių sudėtyje yra vitamino U.
Daugiausia vitamino U yra kopūstuose, šio vitamino taip pat galima rasti burokėliuose, salieruose, petražolėse, ropėse, pomidoruose, šparaguose.
Ką apie vitaminą U rodo įvairios mokslinės studijos?
Šio vitamino teigiamas poveikis žmogaus sveikatai buvo įrodytas dar 1952 m., kuomet daktaras Garnett Cheney savo mokslinėmis studijomis įrodė, jog vitaminas U, kurio daugiausiai rado baltagūžiuose kopūstuose, palankiai veikia gastronominę žmogaus sveikatą.
Žalių kopūstų sulčių nauda žmogaus organizmui yra neabejotina – baltagūžių kopūstų sultys, kaip teigia daktaro G. Chaney studija, padėjo žmonėms išsigydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę.
Nuo tada kopūstų sulčių naudojimas opoms gydyti pasidarė itin populiarus įvairiose to meto ligoninėse. Buvo pastebėta, jog kopūstų sultys ir juose esantis vitaminas gerina audinių regeneraciją ir pradeda greičiau sugyti, gerina skrandžio gleivinės atsparumą žalingiems faktoriams.
Rauginti kopūstai – vitaminų šaltinis žiemą
Žiemą, kuomet šviežios sodo ir daržo gėrybės jau seniai pasibaigę, skubame valgyti raugintus produktus.
Rauginti kopūstai – tai puikus vitaminų šaltinis: užtenka suvalgyti 300g. raugintų kopūstų ir vitamino C dienos norma bus papildyta, be to, suvalgius tiek kopūstų gausite tik 81 kcal (100g kopūstų - 27kcal.).
Tiesa, jei vargina padidėjęs skrandžio rūgštingumas, inkstų nepakankamumas, tulžies ar kasos sutrikimai, tuomet raugintų kopūstų reikėtų vengti.
Atsargiai – kopūstai pučia vidurius
Jei visgi sugalvojote savo organizmą papildyti vitamino U atsargomis, nepamirškite, jog kopūstai, kuriuose yra daugiausiai šio vitamino, pučia vidurius. Taigi, nenustebkite, kuomet suvalgę kopūstų salotų pajusite, jog atsirado išsipūtęs pilvas. Nereikės klausti, kodėl pučia pilvą – atsakymas ir taip bus aiškus – kalti kopūstai. Valgykite juos, tačiau su saiku, tuomet ir tokios sveikatos problemos Jūsų nebevargins.
L. Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę