Obuoliai ne veltui yra vieni populiariausių vaisių. Obuoliai yra ypač sveiki, o jų nauda plačiai ištirta.
Šiame straipsnyje pateikiamos 8 teigiamos obuolių savybės žmogaus sveikatai.
1.Obuoliai yra itin maistingi
Obuoliai yra itin maistingi. Juose gausu skaidulų, vitaminų bei mineralų.
Vidutinio dydžio obuolys turi:
RPN – rekomenduojama paros norma.
Be to, obuoliai yra puikus polifenolių šaltinis. Polifenoliai – tai gausiai vaisiuose randami bei ypatingai žmogaus sveikatai naudingi augaliniai junginiai.
Norėdami gauti daugiausiai naudos iš obuolių, valgykite juos su žievele. Obuolių žievelėje yra pusė skaidulinių medžiagų bei didžioji dalis polifenolių. Žinoma, nepamirškite jų tinkamai nuplauti, nes labai dažnai maisto pramonėje jie padengiami įvairiais chemikalais.
Įsiminkite: obuoliai yra puikus vitamino C ir skaidulų šaltinis. Jie taip pat turi sveikatai naudingų junginių, vadinamų polifenoliais.
2.Obuoliai padeda numesti svorio
Obuoliuose gausu sotumo jausmą suteikiančių skaidulų ir vandens.
Suvalgydami obuolį prieš valgį neabejotinai padidinsite sotumo jausmą. Tai padės nepersivalgyti ir suvartoti mažiau kalorijų. Obuoliai ypač tinka su kitais, daug skaidulinių medžiagų turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui avižomis. Avižos su obuoliais – puikus maistas pusryčiams, ilgam suteikiantis sotumo jausmą.
Be to, gerdami pakankamai vandens taip pat galite sumažinti alkio jausmą. Jei gerti daug vandens nepatinka, vandeningi vaisiai – puiki išeitis. Obuoliai būtent priskiriami daug vandens turintiems vaisiams.
Įsiminkite: obuoliai gali padėti numesti svorio dėl juose esančių skaidulų bei vandens suteikiamo sotumo jausmo.
3.Obuoliai naudingi širdžiai
Obuoliai siejami su mažesne širdies ligų rizika.
Obuoliuose esančios bei jau minėtos skaidulinės medžiagos padeda sumažinti cholesterolio lygį kraujyje. Būtent didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra širdies ligų priežastis.
Obuoliuose taip pat yra polifenolių, turinčių antioksidacinių savybių. Didžioji dalis polifenolių yra obuolių žievelėje. Vienas iš obuoliuose randamų polifenolių yra flavonoidas, vadinamas epikatechinu. Flavonoidai mažina kraujo spaudimą, širdies ligų bei insulto riziką.
Įsiminkite: obuoliai turi teigiamų savybių širdžiai. Juose gausu skaidulų, kurios padeda sumažinti cholesterolio lygį. Taip pat obuoliuose yra polifenolių, kurie mažina kraujo spaudimą ir insulto riziką.
4.Obuoliai sumažina diabeto riziką
Reguliarus obuolių vartojimas sumažina 2 tipo diabeto riziką.
Obuoliuose esantys polifenoliai apsaugo nuo beta ląstelių audinių žalos. Būtent beta ląstelės žmogaus kūne gamina insuliną. Sutrikus insulino išsiskyrimui išsivysto diabetas.
2 tipo diabetu sergančių žmonių beta ląstelės dažnai būna pažeistos.
Įsiminkite: obuoliai siejami su sumažėjusia 2 tipo diabeto rizika dėl juose esančių polifenolių teigiamo poveikio.
5.Obuoliuose yra žarnynui naudingų medžiagų
Obuoliuose yra skaidulinė medžiaga, vadinamos pektinu, kuri veikia kaip prebiotikas.
Prebiotikai – tai angliavandenių skaidulos, skirtos natūraliai žarnyno mikroflorai balansuoti. Paprastai kalbant, jie padeda žarnynui, pastarajam suteikdami gerąsias bakterijas.
Pakankamas prebiotikų suvartojimas taip pat sumažina nutukimo, 2 tipo diabeto ir širdies ligų riziką.
Įsiminkite: obuoliuose esančios skaidulos suteikia organizmui gerųjų bakterijų, kurios sumažina nutukimo, širdies ligų ir 2 tipo diabeto riziką.
6.Obuoliai naudingi astma sergantiems žmonėms
Obuoliuose gausu antioksidantų, galinčių apsaugoti plaučius nuo oksidacinės žalos. Dažnai obuolius valgantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti astma.
Obuolių žievelėje yra flavonoidas, vadinamas kvercetinu. Pastarasis reguliuoja imuninę sistemą bei sumažina organizmo uždegimą. Būtent šiais dviem būdais obuoliai ir juose esantis kvercetinas sumažina astmą bei alergines reakcijas.
Įsiminkite: obuoliuose yra antioksidacinių savybių turinčių bei uždegimą mažinančių medžiagų, kurios reguliuoja imuninę sistemą ir apsaugo nuo astmos.
7.Obuoliai naudingi kaulams
Vaisių valgymas siejamas su didesniu kaulų tankumu. Pastarasis – tai sveikų kaulų priežastis.
Vaisiuose esantys antioksidantai bei uždegimą mažinančios medžiagos padeda padidinti kaulų tankumą bei tvirtumą. Obuoliai yra vieni iš naudingiausių vaisių kaulams.
Valgydami obuolius iš savo organizmo prarandate žymiai mažiau kalcio. Šis mineralas ypatingai svarbus tinkamai kaulų būklei.
Įsiminkite: obuoliuose esančių antioksidacinių bei anti-uždegiminių savybių turinčios medžiagos padidina kaulų tankumą ir tvirtumą. Tai ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonės.
8.Obuoliai naudingi vyresnio amžiaus žmonių smegenims
Obuoliai, ypač jei valgomi su žievele, gali padėti vyresnio amžiaus žmonių smegenims.
Obuoliai bei obuolių sultys turi teigiamų savybių su amžiumi susijusiam smegenų nykimui. Iš tikrųjų, žmogaus protinis pajėgumas pradėti mažėti jau nuo 30 metų. Vyresnio amžiaus žmonės su proto pajėgumo mažėjimu susiduria dar labiau. Smegenų nykimas glaudžiai susijęs su suprastėjusia atmintimi.
Obuoliai bei obuolių sultys padeda išsaugoti acetilcholiną – neurotransmiterį, mažėjantį su amžiumi. Neurotransmiteris – tai organizme susidarantis cheminis junginys, pernešantis nervinį impulsą tarp nervinių ląstelių. Žemi acetilcholino lygiai organizme siejami su Alzheimerio liga.
Įsiminkite: obuoliai bei obuolių sultys apsaugo nuo neurotransmiterių nykimo. Neurotransmiteriai atsakingi už žmogaus protinį pajėgumą.
Straipsnio autorius: Arnas Slėnys – maisto papildų, mitybos bei sporto portalo įkūrėjas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę