Ruduo – puikus metas rinkti obuolius. Prisirinkus visą pintinę obuolių, kylą natūralus klausimas – o ką gi su jais daryti? Žinoma, iš obuolių galima virti uogienę, kepti pyragą, jais galima paskaninti kompotus arba tiesiog suvalgyti. Nes vienas obuolys per dieną – tai triguba nauda jums.
I Nauda. Obuolys – prevencija nuo vėžio
Obuoliai lepina bene kiekvieną lietuvio šeimą. Šių vaisių nesunku gauti: obelys auga soduose pas senelius, gimines, draugus... O ir turguje ar parduotuvėse pardavinėjami obuoliai yra kur kas pigesni už bet kokius kitus egzotiškus vaisius, pavyzdžiui, apelsinus ar mangus.
Obuolius valgyti tikrai verta. Ir ne tik todėl, kad šie vaisiai auga mūsų šalyje, vadinasi, yra ekologiškesni už atvežtuosius vaisius iš svetur, bet ir todėl, kad suvalgytas obuolys gali būti puiki prevencija nuo vėžio.
Vakarų Australijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, jog obuolio žievelėje esantys skaidulos ir flavonoidai išties yra labai naudingi žmogaus organizmui. Flavonoidai saugo žmogaus ląsteles nuo pažeidimų, tame tarpe ir vėžio.
Dar viena obuoliuose esanti labai naudinga medžiaga tai – pektinas, obuolius yra rekomenduojama valgyti diabetu sergantiems žmonėms. Yra pastebėta, jog pektinas mažina organizmo poreikį insulinui.
II Nauda. Obuolys gali šiek tiek pabalinti dantis
Obuolys – vienas iš tų maisto produktų, kuris natūraliai balina dantis. Ne tik balina, bet ir naikina burnos bakterijas.
Jei iš ryto kamuoja blogas burnos kvapas, o po ranka kaip tyčia neturite dantų šepetėlio ar skalavimo skysčio, turėkite obuolį. Suvalgę obuolį atsikratysite blogo burnos kvapo.
Obuolys taip pat stiprina dantenas. Žinoma, per vieną dieną obuolys nepadarys stebuklų, tačiau įpratus kasdien suvalgyti bent po obuolį, organizmą ne tik praturtinsite vitaminais, tokiais kaip folio rūgštis, magnis, kalis, kalcis ar vitaminai A,C, E, K, bet ir pagerinsite savo burnos būklę.
III Nauda. Obuolys – svorio metimui
Ar esate ką nors girdėją apie organizmo valymą arba dietą su obuoliais? Obuoliai padeda kovojant su antsvoriu, reguliuojant cholesterolio kiekį kraujyje. Šie vaisiai turi mažai kalorijų (vienas obuolys – apie 90kcal.), o taip pat palaiko cholesterolio pusiausvyrą. Tiesa, norint palaikyti cholesterolio pusiausvyrą kraujyje, jų per dieną reikėtų suvalgyti ne vieną, o bent du ar tris.
Nelupti žievės ir suvalgyti sėkleles
Jei turite įprotį nulupti obuolio žievelę – atsikratykite jo. Prieš valgant obuolį nereikėtų nulupti žievelės, nes joje, kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, yra gausu flavonoidų, kurie pasižymi antioksidantinėmis savybėmis ir yra naudingi žmogui.
Kadais stebėjausi, kodėl senesnio amžiaus žmonės valgo obuolio sėklelės. Pasirodo, obuolio sėkleles reikėtų valgyti dėl to, jog jose yra didelis kiekis skaidulų, kurios yra reikalingos mūsų organizmui. Be to, obuolių sėklose yra jodo, o jodas, kaip žinia, yra reikalingas skydliaukės veiklai. Retas kuris iš mūsų rudenį važiuoja prie jūros, o jodo atsargos po vasaros organizme senka, tad jas papildyti galite tiesiog įpratę suvalgyti bent vieną obuolį (ir būtinai su jo sėklomis) per dieną.
Atsargiai – gresia viena sveikatos problema, jei padauginsite obuolių
Yra nemažai sveikų maisto produktų nuo kurių mums gali pradėti pūsti pilvą: pupelės, kopūstai, obuoliai...
Jei persivalgėte nuo obuolių, pajutote, jog pučia pilvą, neišsigąskite ir pasirūpinkite, kad jūsų namuose visuomet būtų vaistai nuo pilvo pūtimo, pavyzdžiui, „Espumisan“. Viena tabletė ir pilvo pūtimas praeis. Ir vėl galėsite mėgautis rudens gėrybėmis.
Taigi, kol vis dar ruduo, lepinkitės lietuviškais obuoliais. Mėgaukitės tuo, ką jums dovanoja gamta.
Parengė: Laura Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę