Kaip manote, kokie patiekalai gali būti tituluojami pačiais keisčiausiais pasaulio patiekalais? Ne, tai ne cepelinai ir ne šaltibarščiai, nors daugumai užsieniečių gal šie patiekalai ir gali atrodyti kiek neįprastai. Bet šįkart ne apie tai. Šįkart jums papasakosime apie keturis keisčiausius pasaulio patiekalus: jų skonius, pavojus sveikatai bei žmonių įspūdžius ragaujant šiuos patiekalus.
Filipinai: anties kiaušinis su kojomis
Anties kiaušinis su beveik išsivysčiusiu embrionu (dar kitaip vadinamas „Balut“) yra išverdamas ir valgomas su visu embrionu. Toks skonis bei vaizdas džiugina tikrai ne kiekvieną gurmaną. Mat suvalgyti mažą, dar neišsiritusį ančiuką, gali tik stiprių nervų žmogus. Kaip gali valgyti, kai matai, kad išlukštenus kiaušinį tave laukia toli gražu ne šokoladinis „Kinder siurprizas“ – mielas žaisliukas, bet tikrų tikriausias embrionas. Mat „Balut“ patiekalas turi kojas, sparnus, plunksnas ir yra verdamas gyvas. Ar vis dar norėtumėte jo paskanauti?
Jei taip, tuomet apsidžiaugsite sužinoję, jog toks patiekalas yra labai sveikas. Vieno anties kiaušinio energetinė vertė yra 188 kcal., kurias sudaro 14 g. proteinų ir riebalų, 2 miligramai geležies ir 116 miligramų kalcio.
Štai vienas londonietis paskanavo šio tradicinio filipiniečių patiekalo ir pasidalino savo nuomone tripadvisor.com svetainėje: „Tamsoje, - štai kaip kai kurie žmonės valgo šį patiekalą. Šviesoje ne visi gali mėgautis šio patiekalo vaizdu, todėl kad matomos ančiuko akys, plunksnos ar net mažos kojelės, kelia ne apetitą, bet tikrą siaubą. Taip, tos ančiuko kojelės išties šokiruoja, bet tuo pačiu tai – pati skaniausia šio patiekalo dalis.“
Norvegija: Ėriuko galva
Jei pas lietuvius per Kalėdas ant šventinio stalo puikuojasi antis, tai Norvegijoje, - virta ėriuko galva, dar kitaip vadinama Smalahove. Iš ėriuko galvos prieš verdant yra pašalinama jo smegenys, pasūdoma visa galva ir paliekama šiek tiek padžiūti. Sakoma, kad skaniausia yra ėriuko akys ir ausys, kurios, taip pat yra ir riebiausios šio patiekalo dalys. Bet kas riebu – tas sunkiai virškinama, yra tikras pavojus jūsų virškinimo sistemai. Tad prieš ragaujant šį patiekalą gal reikėtų pasirūpinti ir sužinoti, kokie yra vaistai nuo skrandžio skausmo?
Škotija: Hagis
Tie, kas buvo Škotijoje, tikriausiai jau ne kartą yra girdėję ar ragavę šio nacionalinio Škotijos patiekalo. Hagis – tai avies širdis, plaučiai, kepenys, kurie yra sumalami ir sumaišomi su avižiniais dribsniais bei svogūnais, juodaisiais pipirais ir druska. Taip, kaip lietuviai į kiaulės pūslę kemša kiaulieną (daro sklinadžius), taip škotai visą avies masę su avižiniais dribsniais ir svogūnais kemša į avies skrandį.
100 g. Hagio energetinė vertė yra 310 kcal., iš kurių 21,7g. yra riebalai, 19,2 g. angliavandeniai, 10, 7g. baltymai. Be to, avies kepenys ir inkstai yra puikus šaltinis vitamino A, B ir geležies.
Japonija: Tuno akys
Pagaminti šį patiekalą labai paprasta, - mat tuno akys yra išverdamos ir paskaninamos sojos padažu ir česnakais. Sakoma, kad toks patiekalas turi gausybę naudingų medžiagų jūsų organizmui. Tačiau ne kiekvienas turistas išdrįsta paskanauti tuno akių, kurios žvelgia tiesiai į jį. Be to, toks patiekalas puikiai tinka tiems, kas laikosi dietų. Mat energetinė vertė vienos tuno akies ( 90 g.) yra tik 120 kcal., iš kurių 1 g. sudaro riebalai, 40 mg. natrio ir 27 g. baltymų. Taip pat toks patiekalas turi vitaminų A, C, kalcio.
Autorius: L.Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę