„Vitaminai - sveikatos šaltinis“- girdime mes nuo vaikystės. Tačiau paskutiniu metu vis dažniau sutinkame žodį „avitaminozė“. Ar pasikeitė maistas, ar per mažai geriame vitaminų tablečių pavidalu? Žinome, kad kalcis reikalingas kaulams, kalis širdžiai, o jodas - skydliaukei. Tačiau vis dažniau mums lūžta kaulai, sergame širdies ligomis, išsibalansuoja skydliaukės hormonų veikla. Kodėl?
Šiuolaikinis maistas yra perdirbamas pramoniniu būdu, rafinuojamas. Namuose kepame aliejuje, ilgai verdame, konservuojame. Be to, žemės ūkyje naudojama daug trąšų, herbicidų, pesticidų. Pasekmės aiškios: maiste lieka mažai svarbių medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralinės medžiagos.
Jie būtent ir reguliuoja daugybės fermentų veiklą, taip pat yra ląstelių biocheminių reakcijų katalizatoriai.
Vitaminai - organinės medžiagos. Vitaminų terminą 1912 m. įvedė lenkų biochemikas Kazimieras Funkas, atsižvelgiant į ligas, kurių simptomus jie panaikina. Raidėmis pradėta žymėti 1913m. pagal jų atradimų tvarką. Pvz. A - antirachito vitaminas, dabar pervadintas į D. Pats organizmas vitaminų negamina. Jų turi gauti su maistu. Reikalingi 13 vitaminų. Vieni vitaminai tirpsta vandenyje. Tai vitaminai B, C, PP. Jie nesikaupia organizme. Jame transportuojami kaip laisvi kraujo plazma ir limfa. Kiti vitaminai A, D, E, K- tirpsta riebaluose. Jie kaupiasi organizme. O pernešami sudėtingesniais būdais.
Mineralinės medžiagos yra cheminiai elementai. Organizme dalyvauja dujų apykaitoje, raumenų veikloje, šarmų- rūgščių pusiausvyros palaikyme. Mineralinės medžiagos sudaro 4,5 proc. kūno masės. 5/6 jų įeina į kaulų sudėtį. 50 proc. visų mineralinių medžiagų sudaro kalcis, 25 proc.- fosforas ir kitus 25 proc.- dar kiti 5 makroelementai ir 14 mikroelementų. Jų organizme yra labai mažais kiekis, matuojama gramais, miligramais, mikrogramais.
Svarbiausi yra 12 mineralų ir 3 elektrolitai: kalcis, kalis, fosforas, magnis, geležis, cinkas, jodas, varis, manganas, fluoras, selenas, molibdenas ir elektrolitai: natris, kalis, chloras.
Pats organizmas mums sufleruoja, kokių medžiagų mums trūksta, tik reikia įsiklausyti. Pavyzdžiui:
Nagai
minkšti sluoksniuoti nagai- trūksta kalcio,
baltos dėmės naguose- trūksta cinko,
greitai lūžta, lėtai auga- trūksta geležies, A vitamino.
Lūpos
burnos kampučiuose įtrūkimai- trūksta vitaminų A, B2, B5, B6, B12,
suskilinėjusios lūpos- trūksta vitamino D, geležies.
Dantys
dantų irimas ir kritimas - trūksta vitamino D, geležies,
dantenų padidėjęs jautrumas- trūksta vitamino B3,
sausumas burnoje- trūksta geležies,
suskilinėjusi dantų emalė- trūksta kalcio,
dantų trapumas- trūksta kalcio,
dantų kariesas- trūksta fluoro,
dantenų kraujavimas- trūksta vitamino C.
Kaip maisto produktuose išsaugoti naudingas medžiagas?
Organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų šaltinis - tinkama ir įvairi mityba. Reikia vartoti daugiau vaisių, daržovių, ankštinių augalų, neapdorotų grūdinių kultūrų. Jei mityba netinkama, tada reikia naudoti maisto papildus.
Geriausia valgyti šviežius maisto produktus, pirkti iš ekologinių ūkių. Pirmenybę teikti šviežioms, nevirtoms daržovėms ir vaisiams. Nelupti žievės,bet kuo stambiau pjaustyti. Nemirkyti ir virti nedideliame kiekyje vandens, nes vitaminai turi savybę ištirpti ir likti vandenyje. Nešildyti patiekalo keliskart. Geriau šaldyti, nei konservuoti.
Kokie maisto produktai yra pagrindinių vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų šaltinis:
A, provitaminas A- žuvies taukai, kepenys, morkos, moliūgai, melionai, špinatai, kopūstai,
B1- pilno grūdo produktai, jautiena,
B6- gyvulių subproduktai,
B12- žuvis, mėsa, paukštiena,
C- kivi, citrusiniai, brokoliai, paprika,
D- žuvies taukai, riebi žuvis, kiaušiniai,
E- saulėgrąžų branduoliai, migdolai, augalinis aliejus,
kalcis- pieno produktai,
jodas- jūros kopūstai, jodu papildyta druska,
geležis- subproduktai, ankštinės daržovės, jautiena, kiaušiniai,
magnis- riešutai, ankštinės daržovės, pilno grūdo produktai,
kalis- bananai, jogurtas, bulvės, citrusiniai vaisiai, soja.
Taigi, vitaminai ir mikroelementai būtini organizmui augti, bręsti, vystytis, fiziologijai palaikyti. Tiek kritiškas stygius, tiek pavojingas perteklius gali sukelti rimtus negalavimus. Maitinkimės sveikai, saikingai.
Autorius: L.Varanavičienė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę