Paprastai ir išsamiai apie vitaminus ir mikroelementus.

„Vitaminai - sveikatos šaltinis“- girdime mes nuo vaikystės. Tačiau paskutiniu metu vis dažniau sutinkame žodį „avitaminozė“. Ar pasikeitė maistas, ar per mažai geriame vitaminų tablečių pavidalu? Žinome, kad kalcis reikalingas kaulams, kalis širdžiai, o jodas - skydliaukei. Tačiau vis dažniau mums lūžta kaulai, sergame širdies ligomis, išsibalansuoja skydliaukės hormonų veikla. Kodėl?

Šiuolaikinis maistas yra perdirbamas pramoniniu būdu, rafinuojamas. Namuose kepame aliejuje, ilgai verdame, konservuojame. Be to, žemės ūkyje naudojama daug trąšų, herbicidų, pesticidų.  Pasekmės aiškios: maiste lieka mažai svarbių medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralinės medžiagos.

Jie būtent ir reguliuoja daugybės fermentų veiklą, taip pat yra ląstelių biocheminių reakcijų katalizatoriai.

 

Vitaminai - organinės medžiagos. Vitaminų terminą 1912 m. įvedė lenkų biochemikas Kazimieras Funkas, atsižvelgiant į ligas, kurių simptomus jie panaikina. Raidėmis pradėta žymėti 1913m. pagal jų atradimų tvarką. Pvz. A - antirachito vitaminas, dabar pervadintas į D.  Pats organizmas vitaminų negamina. Jų turi gauti su maistu. Reikalingi 13 vitaminų. Vieni vitaminai tirpsta vandenyje. Tai vitaminai B, C, PP.  Jie nesikaupia organizme. Jame transportuojami kaip laisvi kraujo plazma ir limfa. Kiti vitaminai A, D, E, K- tirpsta riebaluose. Jie kaupiasi organizme. O pernešami sudėtingesniais būdais.

 

Mineralinės medžiagos  yra cheminiai elementai. Organizme dalyvauja dujų apykaitoje, raumenų veikloje, šarmų- rūgščių pusiausvyros palaikyme.  Mineralinės medžiagos sudaro 4,5 proc.  kūno masės.  5/6  jų įeina į kaulų sudėtį.  50 proc. visų mineralinių medžiagų sudaro kalcis, 25 proc.- fosforas ir kitus 25 proc.- dar kiti 5 makroelementai  ir 14 mikroelementų.  Jų organizme yra labai mažais kiekis, matuojama gramais, miligramais, mikrogramais.

Svarbiausi yra 12 mineralų ir 3 elektrolitai: kalcis, kalis, fosforas, magnis, geležis, cinkas, jodas, varis, manganas, fluoras, selenas, molibdenas ir elektrolitai: natris, kalis, chloras.

Pats organizmas mums sufleruoja, kokių medžiagų mums trūksta, tik reikia įsiklausyti. Pavyzdžiui:

 

Nagai

minkšti sluoksniuoti nagai- trūksta kalcio,

baltos dėmės naguose- trūksta cinko,

greitai lūžta, lėtai auga- trūksta geležies, A vitamino.

 

Lūpos

burnos kampučiuose įtrūkimai- trūksta vitaminų A, B2, B5, B6, B12,

suskilinėjusios lūpos- trūksta vitamino D, geležies.

 

Dantys

dantų irimas ir kritimas - trūksta vitamino D, geležies,

dantenų padidėjęs jautrumas- trūksta vitamino B3,

sausumas burnoje- trūksta geležies,

suskilinėjusi dantų emalė- trūksta kalcio,

dantų trapumas- trūksta kalcio,

dantų kariesas- trūksta fluoro,

dantenų kraujavimas- trūksta vitamino C.

 

Kaip maisto produktuose išsaugoti naudingas medžiagas?

Organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų šaltinis - tinkama ir įvairi mityba. Reikia vartoti daugiau vaisių, daržovių, ankštinių augalų, neapdorotų grūdinių kultūrų. Jei mityba netinkama, tada reikia  naudoti maisto papildus.

Geriausia valgyti šviežius maisto produktus, pirkti iš ekologinių ūkių. Pirmenybę teikti šviežioms, nevirtoms daržovėms ir vaisiams. Nelupti žievės,bet kuo stambiau pjaustyti. Nemirkyti ir virti nedideliame kiekyje vandens, nes vitaminai turi savybę ištirpti ir likti vandenyje. Nešildyti  patiekalo keliskart. Geriau šaldyti, nei konservuoti.

 

Kokie maisto produktai yra pagrindinių vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų šaltinis:

A, provitaminas A- žuvies taukai, kepenys, morkos, moliūgai, melionai, špinatai, kopūstai,

B1- pilno grūdo produktai, jautiena,

B6- gyvulių subproduktai,

B12- žuvis, mėsa, paukštiena,

C- kivi, citrusiniai, brokoliai, paprika,

D- žuvies taukai, riebi žuvis, kiaušiniai,

E- saulėgrąžų branduoliai, migdolai, augalinis aliejus,

kalcis- pieno produktai,

jodas- jūros kopūstai, jodu papildyta  druska,

geležis- subproduktai, ankštinės daržovės, jautiena, kiaušiniai,

magnis- riešutai, ankštinės daržovės, pilno grūdo produktai,

kalis- bananai, jogurtas, bulvės, citrusiniai vaisiai, soja.

 

Taigi, vitaminai ir mikroelementai būtini organizmui augti, bręsti, vystytis, fiziologijai palaikyti. Tiek kritiškas stygius, tiek pavojingas perteklius gali sukelti rimtus negalavimus. Maitinkimės sveikai, saikingai.

 

Autorius: L.Varanavičienė

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai