Viskas, ką reikia žinoti apie riešutų sviestą

 


Patraukite į šalį žemės riešutus. Ir be jų esti daugybė riešutų ir sėklų, iš kurių galima gaminti sviestą ­ žvilgtelėkite.  Viso gero, žemės riešutų svieste. Į miestą atvyko keletas naujų riešutėlių...

Kažkada žemės riešutai buvo nenuginčijami čempionai riešutų pasaulyje. Jeigu ant skrebučio norėdavote užsitepti riešutinio pagardo (ir ilgai mėgautis jo skoniu), visada pagalvodavote tik apie žemės riešutus.

Tačiau dabar maisto pasaulis pramerkė akis ir suprato, kad jeigu į dangiškąją pastą galite sutrinti žemės riešutų, tai galite daryti ir su beveik visais kitais riešutais ir sėklomis. Jie, anakardžių riešutai, migdolai, moliūgų sėklos ar kt., ne tik gardūs, bet ir teikia įvairią naudą ir gali pagardinti viską nuo pusryčių kokteilio iki salotų padažo ar veganiško pyrago.

Taigi neturėdami išankstinių nuostatų paragavome septynių įdomių rūšių riešutų ir sėklų sviesto ir išsiaiškinome, kuris iš jų skaniausias, kuris labiausiai limpa burnoje, o kuris yra tik sviesto kopija. Griebkite į rankas šaukštą.

 

Anakardžių riešutų sviestas

Kaip atrodo?

Anakardžių riešutų sviestas labai panašus į žemės riešutų sviestą, bet šiek tiek skiriasi. Tai – žemės riešutų sviesto atitikmuo, kuris gali būti net geresnis už patį originalą. Rimtai – ar kada nors esate matę šių dviejų rūšių sviestą toje pačioje vietoje tuo pačiu metu?

Kokio skonio?

Nespurdėk, besidaužanti širdie. Anakardžių riešutai puikiai tinka kreminiam užtepui, net kyla klausimas, kodėl jis seniai nepasiglemžė žemės riešutų šlovės.

Kam tinka?

Gaminantieji namuose mielai užsiteptų šio sviesto ant avižinio paplotėlio (pridėkite šlakelį medaus ir vėliau mums tik padėkosite), bet anakardžių riešutų sviestą galite tepti ant bet ko, ant ko įprastai tepate žemės riešutų sviestą. Išmėginkite!

Taip pat jis puikiai tinka ten, kur įprastai dedate anakardžių riešutų, pavyzdžiui ant azijietiškų bulvių šiaudelių ir į kreminę vištieną su kariu. Ir, aišku, sau į skrandį.

 

Migdolų sviestas

Kaip atrodo?

Mažiau įtikinantis žemės riešutų atitikmuo, bet visgi verta pabandyti paragauti dar kartą. Migdolų sviestas gali būti traškus ir tirštas, skrudintas ir neapdorotas, baltas ir įvairių rusvų atspalvių, tamsus, tirštas ir aliejinio pagrindo, jo lengvai pakabinsite šaukštu, tačiau būkite atsargūs – nuo peilio jis gali ir nuslysti.

Kokio skonio?

Riešutų. Jis ganėtinai panašus į žemės riešutų sviesto skonį, tačiau turi stipresnį skrudintų riešutų poskonį. Gaminantieji namuose labai mėgsta migdolų sviestą, nors šiek tiek nuvilia faktas, kad jo skonis neprimena tradicinio migdolų riešutų skonio. Vis dėlto jeigu trokštate marcipano, nueikite ir nusipirkite Batenbergo pyrago.

Kam tinka?

Migdolų sviestą dievina veganai, jie laiko jį vienu iš sveikiausių maisto produktų ir naudoja visur: nuo kokteilių ir padažų iki nekepto šokoladinio sūrio pyrago. Jeigu baigėsi vingrūnės (spirulina) ir kakavos milteliai, užsitepkite migdolų sviesto ant ryžių paplotėlio, krekerio ar kt. ir mėgaukitės.

 

Kokosų sviestas

Kaip atrodo?

Jis atrodo labai panašiai į sukietėjusį kokosų aliejų, tačiau ant stiklainio užrašyti magiški žodžiai: „skirtas valgyti“. Skirtumas tarp kokosų aliejaus ir sviesto – pastarojo sudėtyje yra vaisiaus minkštimo, kuris sumaltas, kad sviestas būtų švelnus ir tirštas.

Kokio skonio?

Atostogų skonis ant krekerio. Jis yra stebėtinai sviestinio pagrindo, nors kokosai visiškai nesusiję su karvėmis. Tepsite jį lyg svają, o kvapas mintimis nukels tiesiai į Karibus.  

Kam tinka?

Jeigu esate pakvaišę dėl malonaus kvapo, nieko nelaukite ir užsitepkite kokosų sviesto ant skrebučio ar sumuštinio – jis puikiai tinka prie aštraus įdaro, pavyzdžiui, gruzdintos vištienos. Kokosų sviestas, skirtingai nei kokosų aliejus, netinka kepti, tačiau tai – vienintelis dalykas, kurio negalima daryti. Vartokite jį kaip riešutų neturinčią pieno alternatyvą ir įprasto sviesto pakaitalą kepiniuose, įmaišykite jo į karį ir sriubas, kad skoniui suteiktų sodrumo, taip pat galite gaminti trintus kokteilius – iš esmės jų skonis bus lyg pinakolados.

 

Sezamų sėklų sviestas (tahini)

Kaip atrodo?

Švelnus, blankus ir tirštas sezamų sėklų sviestas (tahini) ypač mėgstamas Graikijoje ir Vidurio Europos šalyse, likusiam pasauliui jis geriausiai pažįstamas kaip pagrindinė humuso sudedamoji dalis.

Galimi du tahini variantai: šviesus (išlukštentos sezamų sėklos), ir tamsesnis (neišlukštentos sezamų sėklos), kuris yra šiek tiek kartesnis, tačiau turi papildomų maistinių medžiagų, gaunamų iš sezamų sėklų lukštų. Stiklainio viršuje sviestas būna skystesnis, o apačioje – tirštesnis, todėl prieš vartodami gerai išmaišykite.

Kokio skonio?

Itin lipnus, tirštas ir labai aiškaus sezamų skonio (kaip ir tikėjotės), skanus valgant mažomis porcijomis, tačiau tik labai didelis tahini gerbėjas valgytų jį šaukštais.

Kam tinka?

Tahini sugeba taip praturtinti atsibodusių daržovių skonį, kad visiems kyla klausimas: „Ką padarėte tiems brokoliams?“ Taigi nedvejodami pašlakstykite juo daržoves. Sezamų sėklų sviestas tinka prie svogūnų ir citrinų, iš jų galima gaminti padažą ar pagardinti mėsainį ir kebabą. Galite iš jo gaminti tradicinę riešutų chalvą arba sumaišyti su kakavos milteliais ir medumi ir pasigaminti „Nutella“ atitikmenį. Sezamai, atsiverk.

 

Moliūgų sėklų sviestas

Kaip atrodo?

Aliejinis, tirštas ir labai labai žalias. Tai atspalvis, panašus į pesto padažo, varlės Kermito ir rusvai žalsvos (chaki) spalvos kelnių derinį. 

Kokio skonio?

Švelniai tirštas ir ypač sveikas. Gaminantieji namuose atsiliepė taip: „Jo skonis sveikas“, „Jo skonis kaip sodybos kiemo“ ir „Fu!“. Bet, pripažinkite, nėra lengva būti žaliam.

Kam tinka?

Užsitepkite jo ant traškučio, kepkite naminius energinius batonėlius, naudokite humusui gaminti, kad suteiktumėte įdomų atspalvį, arba sumaišykite su aliejumi ir actu įmantriam salotų padažui. Kadangi jis pagamintas iš sėklų, puikiai tinka riešutams alergiškiems asmenims.

 

Lazdynų riešutų sviestas

Kaip atrodo?

Ypač aliejinis ir traškus. Taip pat galimas tirštesnis sviestas, bet mums patiko, kad dėl mažų lazdynų riešutų gabaliukų jis nebuvo toks klampus. Dėl šiurkščios tekstūros taip pat lengviau įkomponuoti jį į įprastą pietų meniu.

Kokio skonio?

Dangiško. Jis panašus į „Nutella“, nors ir be šokolado, tačiau skonis taip pat suteikia palaimą ir po to, kai pakabinate jo šaukštu, aplink burną nelieka išdavikiško rudo rato.

Išbandžiusieji iškilmingai pareiškė: „Jo skonis per geras, kad būtų sveikas“, atsisakė ryžių paplotėlių ir tepė jį ant šokolado gabaliukų.

Kam tinka?

Lazdynų riešutų sviestas toks panašus į visų mėgstamą šokoladinę pusryčių užtepėlę, kad jį tiesiog privaloma suporuoti su šokoladu arba įmaišyti į ką nors, kas turi tokį sodrų skonį, kad lazdynų riešutų sviestas jo nenustelbs.

Pamėginkite įmaišyti jo į ledus, pagaminti tirštą sausainių įdarą arba išbandyti naują sumuštinį su žemės riešutų sviestu ir uogiene.

 

Graikinių riešutų sviestas

Kaip atrodo?

Tirštas, purus ir grūdėtas labiau negu čirškiantis jūsų močiutės televizorius. Šis riešutų sviestas mažiausiai aliejingas iš visų kitų, todėl juo būtų sunkiausia išsitepti marškinėlius.

Kokio skonio?

Kad ir kaip netikėta, skonis – graikinių riešutų. Niekaip nesumaišysite su žemės riešutų sviestu, nes graikinių riešutų sviestas turi aiškų kartoką graikinių riešutų prieskonį, kuris yra neabejotinas kalėdinių riešutų rinkinio stipruolis, dažnai užmirštamas visus likusius metus.

Kam tinka?

Koks jis ypatingas, supras tik tikri pikantiško skonio gerbėjai: užtepkite graikinių riešutų sviesto ant gabalėlio duonos ir pažiūrėkite, kokie suaugę esate, arba įmaišykite jo į indelį sojų pupelių tyrės ir išvirsite išties ypatingą japonišką makaronų su prieskoniais sriubą (ramen).

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai