Patraukite į šalį žemės riešutus. Ir be jų esti daugybė riešutų ir sėklų, iš kurių galima gaminti sviestą žvilgtelėkite. Viso gero, žemės riešutų svieste. Į miestą atvyko keletas naujų riešutėlių...
Kažkada žemės riešutai buvo nenuginčijami čempionai riešutų pasaulyje. Jeigu ant skrebučio norėdavote užsitepti riešutinio pagardo (ir ilgai mėgautis jo skoniu), visada pagalvodavote tik apie žemės riešutus.
Tačiau dabar maisto pasaulis pramerkė akis ir suprato, kad jeigu į dangiškąją pastą galite sutrinti žemės riešutų, tai galite daryti ir su beveik visais kitais riešutais ir sėklomis. Jie, anakardžių riešutai, migdolai, moliūgų sėklos ar kt., ne tik gardūs, bet ir teikia įvairią naudą ir gali pagardinti viską nuo pusryčių kokteilio iki salotų padažo ar veganiško pyrago.
Taigi neturėdami išankstinių nuostatų paragavome septynių įdomių rūšių riešutų ir sėklų sviesto ir išsiaiškinome, kuris iš jų skaniausias, kuris labiausiai limpa burnoje, o kuris yra tik sviesto kopija. Griebkite į rankas šaukštą.
Anakardžių riešutų sviestas
Kaip atrodo?
Anakardžių riešutų sviestas labai panašus į žemės riešutų sviestą, bet šiek tiek skiriasi. Tai – žemės riešutų sviesto atitikmuo, kuris gali būti net geresnis už patį originalą. Rimtai – ar kada nors esate matę šių dviejų rūšių sviestą toje pačioje vietoje tuo pačiu metu?
Kokio skonio?
Nespurdėk, besidaužanti širdie. Anakardžių riešutai puikiai tinka kreminiam užtepui, net kyla klausimas, kodėl jis seniai nepasiglemžė žemės riešutų šlovės.
Kam tinka?
Gaminantieji namuose mielai užsiteptų šio sviesto ant avižinio paplotėlio (pridėkite šlakelį medaus ir vėliau mums tik padėkosite), bet anakardžių riešutų sviestą galite tepti ant bet ko, ant ko įprastai tepate žemės riešutų sviestą. Išmėginkite!
Taip pat jis puikiai tinka ten, kur įprastai dedate anakardžių riešutų, pavyzdžiui ant azijietiškų bulvių šiaudelių ir į kreminę vištieną su kariu. Ir, aišku, sau į skrandį.
Migdolų sviestas
Kaip atrodo?
Mažiau įtikinantis žemės riešutų atitikmuo, bet visgi verta pabandyti paragauti dar kartą. Migdolų sviestas gali būti traškus ir tirštas, skrudintas ir neapdorotas, baltas ir įvairių rusvų atspalvių, tamsus, tirštas ir aliejinio pagrindo, jo lengvai pakabinsite šaukštu, tačiau būkite atsargūs – nuo peilio jis gali ir nuslysti.
Kokio skonio?
Riešutų. Jis ganėtinai panašus į žemės riešutų sviesto skonį, tačiau turi stipresnį skrudintų riešutų poskonį. Gaminantieji namuose labai mėgsta migdolų sviestą, nors šiek tiek nuvilia faktas, kad jo skonis neprimena tradicinio migdolų riešutų skonio. Vis dėlto jeigu trokštate marcipano, nueikite ir nusipirkite Batenbergo pyrago.
Kam tinka?
Migdolų sviestą dievina veganai, jie laiko jį vienu iš sveikiausių maisto produktų ir naudoja visur: nuo kokteilių ir padažų iki nekepto šokoladinio sūrio pyrago. Jeigu baigėsi vingrūnės (spirulina) ir kakavos milteliai, užsitepkite migdolų sviesto ant ryžių paplotėlio, krekerio ar kt. ir mėgaukitės.
Kokosų sviestas
Kaip atrodo?
Jis atrodo labai panašiai į sukietėjusį kokosų aliejų, tačiau ant stiklainio užrašyti magiški žodžiai: „skirtas valgyti“. Skirtumas tarp kokosų aliejaus ir sviesto – pastarojo sudėtyje yra vaisiaus minkštimo, kuris sumaltas, kad sviestas būtų švelnus ir tirštas.
Kokio skonio?
Atostogų skonis ant krekerio. Jis yra stebėtinai sviestinio pagrindo, nors kokosai visiškai nesusiję su karvėmis. Tepsite jį lyg svają, o kvapas mintimis nukels tiesiai į Karibus.
Kam tinka?
Jeigu esate pakvaišę dėl malonaus kvapo, nieko nelaukite ir užsitepkite kokosų sviesto ant skrebučio ar sumuštinio – jis puikiai tinka prie aštraus įdaro, pavyzdžiui, gruzdintos vištienos. Kokosų sviestas, skirtingai nei kokosų aliejus, netinka kepti, tačiau tai – vienintelis dalykas, kurio negalima daryti. Vartokite jį kaip riešutų neturinčią pieno alternatyvą ir įprasto sviesto pakaitalą kepiniuose, įmaišykite jo į karį ir sriubas, kad skoniui suteiktų sodrumo, taip pat galite gaminti trintus kokteilius – iš esmės jų skonis bus lyg pinakolados.
Sezamų sėklų sviestas (tahini)
Kaip atrodo?
Švelnus, blankus ir tirštas sezamų sėklų sviestas (tahini) ypač mėgstamas Graikijoje ir Vidurio Europos šalyse, likusiam pasauliui jis geriausiai pažįstamas kaip pagrindinė humuso sudedamoji dalis.
Galimi du tahini variantai: šviesus (išlukštentos sezamų sėklos), ir tamsesnis (neišlukštentos sezamų sėklos), kuris yra šiek tiek kartesnis, tačiau turi papildomų maistinių medžiagų, gaunamų iš sezamų sėklų lukštų. Stiklainio viršuje sviestas būna skystesnis, o apačioje – tirštesnis, todėl prieš vartodami gerai išmaišykite.
Kokio skonio?
Itin lipnus, tirštas ir labai aiškaus sezamų skonio (kaip ir tikėjotės), skanus valgant mažomis porcijomis, tačiau tik labai didelis tahini gerbėjas valgytų jį šaukštais.
Kam tinka?
Tahini sugeba taip praturtinti atsibodusių daržovių skonį, kad visiems kyla klausimas: „Ką padarėte tiems brokoliams?“ Taigi nedvejodami pašlakstykite juo daržoves. Sezamų sėklų sviestas tinka prie svogūnų ir citrinų, iš jų galima gaminti padažą ar pagardinti mėsainį ir kebabą. Galite iš jo gaminti tradicinę riešutų chalvą arba sumaišyti su kakavos milteliais ir medumi ir pasigaminti „Nutella“ atitikmenį. Sezamai, atsiverk.
Moliūgų sėklų sviestas
Kaip atrodo?
Aliejinis, tirštas ir labai labai žalias. Tai atspalvis, panašus į pesto padažo, varlės Kermito ir rusvai žalsvos (chaki) spalvos kelnių derinį.
Kokio skonio?
Švelniai tirštas ir ypač sveikas. Gaminantieji namuose atsiliepė taip: „Jo skonis sveikas“, „Jo skonis kaip sodybos kiemo“ ir „Fu!“. Bet, pripažinkite, nėra lengva būti žaliam.
Kam tinka?
Užsitepkite jo ant traškučio, kepkite naminius energinius batonėlius, naudokite humusui gaminti, kad suteiktumėte įdomų atspalvį, arba sumaišykite su aliejumi ir actu įmantriam salotų padažui. Kadangi jis pagamintas iš sėklų, puikiai tinka riešutams alergiškiems asmenims.
Lazdynų riešutų sviestas
Kaip atrodo?
Ypač aliejinis ir traškus. Taip pat galimas tirštesnis sviestas, bet mums patiko, kad dėl mažų lazdynų riešutų gabaliukų jis nebuvo toks klampus. Dėl šiurkščios tekstūros taip pat lengviau įkomponuoti jį į įprastą pietų meniu.
Kokio skonio?
Dangiško. Jis panašus į „Nutella“, nors ir be šokolado, tačiau skonis taip pat suteikia palaimą ir po to, kai pakabinate jo šaukštu, aplink burną nelieka išdavikiško rudo rato.
Išbandžiusieji iškilmingai pareiškė: „Jo skonis per geras, kad būtų sveikas“, atsisakė ryžių paplotėlių ir tepė jį ant šokolado gabaliukų.
Kam tinka?
Lazdynų riešutų sviestas toks panašus į visų mėgstamą šokoladinę pusryčių užtepėlę, kad jį tiesiog privaloma suporuoti su šokoladu arba įmaišyti į ką nors, kas turi tokį sodrų skonį, kad lazdynų riešutų sviestas jo nenustelbs.
Pamėginkite įmaišyti jo į ledus, pagaminti tirštą sausainių įdarą arba išbandyti naują sumuštinį su žemės riešutų sviestu ir uogiene.
Graikinių riešutų sviestas
Kaip atrodo?
Tirštas, purus ir grūdėtas labiau negu čirškiantis jūsų močiutės televizorius. Šis riešutų sviestas mažiausiai aliejingas iš visų kitų, todėl juo būtų sunkiausia išsitepti marškinėlius.
Kokio skonio?
Kad ir kaip netikėta, skonis – graikinių riešutų. Niekaip nesumaišysite su žemės riešutų sviestu, nes graikinių riešutų sviestas turi aiškų kartoką graikinių riešutų prieskonį, kuris yra neabejotinas kalėdinių riešutų rinkinio stipruolis, dažnai užmirštamas visus likusius metus.
Kam tinka?
Koks jis ypatingas, supras tik tikri pikantiško skonio gerbėjai: užtepkite graikinių riešutų sviesto ant gabalėlio duonos ir pažiūrėkite, kokie suaugę esate, arba įmaišykite jo į indelį sojų pupelių tyrės ir išvirsite išties ypatingą japonišką makaronų su prieskoniais sriubą (ramen).
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę