Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje.
Prancūzų mitybos specialisto Pjero Dukano sukurta dieta ne tik veiksminga, bet ir neturi grįžtamojo, kartais žaismingai pavadinamo jo-jo, poveikio. Laikantis Dukano dietos pasiekti rezultatai išlieka net ir tada, jei nustojate jos laikytis.
Pirmuoju šios dietos „bandomuoju triušiu“ tapo P. Dukano draugas, kuris penkias dienas valgė tik keptą mėsą ir gėrė daug vandens. Po savaitės svarstyklės rodė penkiais kilogramais mažiau. Po ilgų eksperimentų Dukanas sukūrė dietą, kurios dabar laikosi ne tik daugybė Prancūzijos, bet ir viso pasaulio žmonių. Taigi, kokia šios dietos paslaptis ir ką reikėtų žinoti prieš pradedant jos laikytis?
Baltymai – kelias į sėkmę
Dukano dietos pagrindas – baltyminis maistas, todėl rekomenduojame, prieš pradedant laikytis šios dietos, pasikonsultuoti su gydytoju ir išsitirti cholesterolio kiekį kraujyje. Pirmiausiai įsitikinkite, kad esate puikios sveikatos ir tik tuomet laikykitės Dukano dietos.
Kadangi baltyminis maistas apsunkina inkstų veiklą, rekomenduojame per dieną išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro vandens. Tokiu būdu inkstams palengvinsite darbą, jie greičiau išsivalys. Be to, pradėjus laikytis Dukano dietos, gali atsirasti nemalonus burnos kvapas. Jo išvengsite vartodami daug vandens. Avižų arba kviečių sėlenos – itin svarbus dietos komponentas. Ryte ir vakare jų reikėtų suvartoti po vieną valgomąjį šaukštą.
Didelis Dukano dietos privalumas tas, kad nereikia skaičiuoti kalorijų. Galite valgyti tiek, kiek norite, ir kada norite. Vis dėlto itin svarbu, kad valgytumėte tik tai, kas yra leidžiama atitinkamame dietos etape. Neretai besilaikantieji Dukano dietos, siekdami greito efektyvumo, įveda papildomų draudimų, bet tai tik nualina organizmą. Viso to pasekmė: bloga nuotaika, energijos trūkumas ir sugrįžę kilogramai. Todėl, norėdami sulaukti greitesnių rezultatų, kasdien bent pusvalandį užsiimkite aktyvia fizine veikla: paplušėkite sporto salėje, pasivaikščiokite, užlipkite laitais (vietoj to, kad naudotumėtės liftu), o jei važiuojate į darbą viešuoju transportu, išlipkite stotele ar keliomis anksčiau ir iki darbo nueikite pėstute.
Dukano dietos meniu ir pagrindiniai dietos etapai
Dukano dietą sudaro keturi etapai. Kiek gali trukti pirmasis etapas priklauso nuo to, kiek norite numesti svorio, tačiau atminkite, kad baltyminio maisto negalite vartoti ilgiau nei 10 dienų:
• iki 5 kg – 2 dienos;
• iki 10 kg – 3 dienos;
• iki 20 kg – 5 dienos. Pats didžiausias valios išbandymas. Jei jį sėkmingai išlaikysite, galėsite savimi didžiuotis ir be baimės „paslysti“ laikytis dietos toliau. Dėmesio! Jei vis dėlto suvalgėte maisto produkto, kuris griežtai draudžiamas, rekomenduojama dietos laikytis iš naujo.
Pirmajame etape galite vartoti visus mėsos produktus: paukštieną, jautieną, jūros gėrybes ir žuvį. Tačiau kepant šiuos produktus negalima naudoti papildomų riebalų, todėl ruoškite juos orkaitėje, ant grotelių ar nesvylančioje keptuvėje. Taip pat išvardytus produktus galite virti arba troškinti.
Galite vartoti ir kiaušinius, tačiau patariama nepiktnaudžiauti tryniais ir jų kiekį apriboti iki 3–4 per savaitę. O baltymų galite valgyti tiek, kiek tik norite. Jei esate pieno produktų mėgėjas, tokių produktų kaip liesas pienas, varškė ir natūralus jogurtas galite neatsisakyti. Svarbu, kad šių produktų riebumas neviršytų 2 proc. Beje, pieno gaminiai turi būti natūralūs, be jokių papildomų skonių!
Kavą arba arbatą galite pasisaldinti cheminiu saldikliu, tačiau patariama juo nepiktnaudžiauti. Galite vartoti ir tokius produktus kaip petražolės, kmynai, česnakai, svogūnai, bazilikas, raudonėlis ir pan. Vis dėlto ir juos naudokite tik kaip prieskonius. Jais galite pagardinti mėsos produktus, bet šie maisto produktai jokiu būdu negali būti vartojami kaip garnyras ar salotos. Ir, žinoma, nepamirškite avižų arba kviečių sėlenų! Sėlenos yra nepamainoma organizmo „šluota“, kuri teigiamai veikia visą virškinamojo trakto sistemą.
Pirmajame etape griežtai draudžiama valgyti cukrų (net minimalus jo kiekis gali sulėtinti svorio kritimą!). Taip pat negalima vartoti papildomų riebalų, majonezo, miltinių patiekalų, konditerijos gaminių, vaisų ir daržovių, nes juose gausu cukraus.
Antras etapas – kaitaliojimas
Baigėte pirmąjį etapą? Sveikiname! Vis dėlto ties juo sustoti negalima. Antras Dukano dietos etapas yra pagrįstas baltymų su daržovėmis ir grynųjų baltymų dienų kaitaliojimu. Pasak Pjero Dukano, maisto racioną reikia kaitalioti kas penkias dienas arba kas savaitę.
Maisto kiekis nėra ribojamas, todėl badauti tikrai neteks. Vis dėlto apsišarvuoti kantrybe būtų neprošal. Kiekvieną savaitę neteksite maždaug kilogramo, todėl jei norite numesti apie 10 kilogramų, šiame etape teks užsibūti 10 savaičių. Tiesa, daržovių dienomis, privalote vartoti ir baltymus, negalite maitintis vien tik gamtos teikiamomis gėrybėmis. Taip pat nepiktnaudžiaukite morkomis, artišokais, burokėliais. Šiuos maisto produktus galite valgyti kartą per savaitę, bet ne dažniau.
Kaitaliojimo etape griežtai draudžiama vartoti cukrų, ryžius, bulves, pupeles ir žirnius, vaisius, papildomus riebalus ir įvairius miltų ir konditerijos gaminius.
Trečias etapas – svorio stabilizavimas
Numestus kilogramus, būtina stabilizuoti svorį. Tai itin sunkus etapas psichologiškai, nes vis labiau ima vilioti skanėstai, kyla minčių, kad paragavus uždrausto vaisiaus, nieko nenutiks. Deja, tai melas, todėl jokiais būdais nenuleiskite rankų!
Stabilizavimo etapas truks 9 kartus tiek, kiek per antrąjį etapą numesite svorio. Pavyzdžiui, jei netekote 10 kilogramų, tai stabilizavimo etapas turi trukti 90 dienų, arba tris mėnesius.
Stabilizavimo etapo metu turi išlikti viena grynųjų baltymų diena per savaitę (valgote tą patį, ką ir pirmajame etape), o likusią mitybą padės sureguliuoti šios paprastos taisyklės.
1. Per dieną galite suvartoti vieną vaisių, sveriantį iki 200 g (išskyrus bananus, vyšnias, vynuoges, braškes ir riešutus, nes juose yra daug cukraus).
2. Per dieną galite suvalgyti vieną riekelę juodos duonos.
3. Dėmesio, sūrio mėgėjai! Per dieną galima suvartoti 40 g sūrio.
4. Per savaitę galima suvartoti 2 porcijas krakmolingo maisto po 200 g (makaronai, bulvės, ryžiai ir pan.).
5. Sviestas ir aliejus vis dar tabu.
6. Du kartus per savaitę galite pasilepinti tais produktais, kurie jums patinka. Vis dėlto skanėstais piktnaudžiauti dvi dienas iš eilės negalima. Be to, porcijos turėtų būti mažos ir persivalgyti griežtai draudžiama.
7. Sportas – sveikata, tad bent pusvalandį skirkite fiziniam darbui.
Ketvirtas etapas – lipti ant svarstyklių tikras malonumas
Daugeliui iškyla klausimas, ką galima valgyti nustojus laikytis Dukano dietos ir stabilizavus svorį. Atsakymas džiuginantis – viską! Svarbiausia nepersivalgyti, reguliariai svertis, kartą per savaitę daryti grynųjų baltymų dieną, sportuoti ir tiesiog džiaugtis gyvenimu.
Sveikame kūne – sveika siela. Ko gero, nė nereikia aiškinti, kad papildomi kilogramai apsunkina ne tik drabužių paiešką, tačiau kenkia ir širdžiai, kraujotakai, sąnariams, stuburui. Laikytis Dukano dietos nėra lengva, tai tikras valios išbandymas, tačiau pasiektais rezultatais galėsite džiaugtis ilgą laiką, o gal net ir visą gyvenimą.
Sėkmės ir didelės kantrybės!
Daugiau straipsnių rasite sveikatos ir medicinos portale medguru.lt
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę