Sviestas ar margarinas?

Lietuvių liaudies patarlė byloja: „šaukštas sviesto košės nepagadina“. Mūsų senoliai turėjo daug dir-bti, valgydavo sotų ir riebų maistą. Į maistą dėdavo sviesto, užpildavo spirgučių. Pastaruoju metu vis dažniau siūloma naudoti augalinius riebalus – aliejų, margariną ir mažiau naudoti gyvulinės kilmės riebalų – sviesto.
Statistikos duomenys rodo, kad didelė dalis žmonių pakeitė ant duonos tepamų riebalų rūšį. Maždaug prieš 10 m. Lietuvos gyventojai dažniausiai tepdavo sviestą. Beveik po 5 m. sviestą vartojančių žmonių dalis sumažėjo beveik dvigubai, nes gyventojai pradėjo naudoti margariną. Tai leidžia manyti, kad žmonės pradėjo ne tik domėtis, bet ir realiai taikyti racionalios mitybos principus.
Ar tikrai margarinas geresnis už gyvulinės kilmės riebalus – sviestą, kuris vertingesnis ir naudingesnis mūsų sveikatai?

 

Trumpai apie sviestą


Sviestas – seniausias pieno produktas, pirmieji dokumentiniai gamybos liudijimai rasti 1,5–2 tūkst. m. pr. Kr.
Šiais laikais gaminant sviestą sunaudojama beveik trečdalis gaunamo pieno. Jis gaminamas iš grietinėlės, mušant tol, kol sulimpa riebalų rutulėliai ir kieti grūdeliai. Kartais į sviestą dedama įvairių priedų – kakavos miltelių, aromatinių medžiagų, žolelių, prieskonių. Nors svieste mažai baltymų, bet dėl didelio riebalų kiekio jo energinė vertė didelė, ir jis labai maistingas.


Jo energinė vertė 2800–3000 kJ/100g, tai atitinka 660–750 kcal /100g.
 

Trumpai apie margariną


Margarinas pirmą kartą buvo pagamintas 1869 metais Prancūzijoje. Tai kieti maistiniai riebalai, skoniu ir kitomis savybėmis panašūs į sviestą. Margarinas gaminamas iš hidroksilinto aliejaus (pvz., saulėgrąžų, sojų, medvilnės), į kurį pridedama gyvulinių riebalų, druskos, cukraus, aromatinių medžiagų, kartais sviesto (į grietininį margariną), vitaminų (β karotino, A, C, E), kavos arba kakavos miltelių (į šokoladinį margariną).
Margarino energinė vertė 3200 kJ/100g, tai atitinka 766 kcal /100g. Tačiau yra ir mažiau riebalų turinčio margarino.
Margarino sudėtyje esantis aliejus turi nesočiųjų riebalų rūgščių. Aliejaus ir gyvulinių riebalų santykis įvairių rūšių margarine nevienodas, tiek vienas, tiek kitas produktas, turi ir gerų ir blogesnių savybių
Pasirenkant, kurį vartoti, reiktų atsižvelgti į amžių, svorį, kūno masę, kitus rizikos veiksnius – cholesterolio kiekį kraujyje ir kt. Be to, ir sviestą, ir margariną reikia vartoti saikingai, nes jie abu gana kaloringi produktai.
Visiškai atsisakyti šių produktų neverta, nes riebalai yra reikalingi mūsų organizmui.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

lolita
2010-01-17 13:54
stripsnis labai geras ir viskas aiskiai parasyta.tavo teise rinktis ir tiek.
fu
2009-11-17 10:38
Gyvulines kilmes riebalus maisyt su augalines ir dar neaisku kokiu budu apdorot, galvoju nelabai sveika turetu but. Lyditas sviestas manau, turi daug daugiau geru savybiu, nei ispustas augalines kilmes skystalelis, kurio neparduosi nes ten atliekos su prieskoniais. Istirpinus margarina riebalo jame visai beveik nerasi. Tai klausimas ka ten valgai? Vandeni su keliais lasais nekokybisku riebalu.
Lia
2009-07-23 01:23
Nelabai issamus straipsnis. Kas geriau taip ir nesupratau..
Vytautas
2008-06-19 19:00
Šis straipsnis tai reklaminis straipsnelis šiems produktams. Suprask abu produktai vienodai geri ti imk iršlemšk.Taigi. O sklando įvairiausių nuomonių apie margarino nesuderinamumą su žmogaus organizmo struktūra. Kodėl nieko nekalbama api margarino neigiamas puses? ”Sveikas žmogu” turėtų paskelbti platesnę mokslinę analizę remiamtis naujausiomis technologijomis.
vincentas
2008-02-21 17:20
Neblogas straipsnis, bet noretusi zinoti tiek margarino tiek svieto blogasias savybes. Kitaip sakant dar truksta pora pastraipu :)
fgh
2008-01-23 19:26
durnas straipsnis
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai