Ar žinote, kad grybų sudėtyje yra net 90 proc. vandens? Grybai yra maistingas produktas (100 g šviežių baravykų energinė vertė – 23 kcal). Jie turi baltymų (daugiausiai jaunų grybų kepurėlių vaisiniame sluoksnyje, o mažiausiai – kote), A ir B grupės vitaminų, o valgomosios voveraitės bei baravykai – ir vitamino C. Pagal angliavandenių kiekį ir sudėtį grybai panašūs į daržoves. Grybus apdorojant šiluma, didesnė angliavandenių dalis suyra ir virsta nesudėtingais, lengvai organizmo pasisavinamais.
Grybuose taip pat yra cinko, geležies, vario, magnio, fosforo ir kalio.
Itin vertinamos natūraliosios kvapniosios grybų medžiagos, kurios tiek sriubai, tiek mėsos kepsniui ar kitam patiekalui suteikia pikantiško skonio, kvapo bei aromato.
Beje, grybai labai gerina apetitą.
Verta įsidėmėti:
• Nedėkite į pintinę nepažįstamų grybų.
• Švieži grybai nepajuoduos, jei grįžę iš miško juos tuoj pat sumesite į truputį pasūdytą šaltą vandenį.
• Džiovinti grybai laikomi sandariai uždengus 10–12o C temperatūroje.
• Atidrėkusius džiovintus grybus tuoj pat padžiovinkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes kitaip jie ims pelyti ir greitai suges.
• Sveiki grybai – sūdyti bei rauginti. Sūdymui reikia: 1 kg – 150 g druskos. Tačiau jei sūdyti grybai pasidengė žalsva plutele, pasklido rūgimo kvapas, jų nevalgykite.
• Konservuokite tik šviežius ir sveikus grybus.
• Grybų konservus laikykite šaltai (šaldytuve, rūsyje), temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 4° C.
• Ilgai (kelerius metus) grybų laikyti neverta, nes blogėja jų skonis, dingsta aromatas.
• Jei stiklainyje atsiranda botulizmo bakterijų, susidariusios dujos išpučia arba pakelia dangtelį. Tokie konservai pavojingi gyvybei – juos išmeskite.
Barščiai su grybais
Į verdantį vandenį sudėkite šiaudeliais supjaustytus burokėlius ir grybus. Įpilkite grybų nuoviro ir įdėkite prieskoninių daržovių (baziliko, krapų, petražolių). Barščius balinkite grietine.
Balandėliai su grybais
0,5 l konservuotų grybų
1 svogūnas
1 kopūstas
1 poras
1 kiaušinis
250 g varškės
1 šaukštelis smulkintų petražolių
truputis druskos, augalinio aliejaus
Paruoškite kopūsto lapus kaip balandėliams. Supjaustykite grybus.
Į keptuvę dėkite supjaustytą svogūną, apkepkite aliejuje, po to sudėkite grybus ir patroškinkite, kol išgaruos skystis. Kai masė atvės, dėkite į keptuvę varškę, žalumynus, prieskonius. Viską gerai išmaišykite.
Po nedidelį kiekį masės dėkite ant kopūsto lapų, formuokite balandėlius.
Porus supjaustykite žiedais, juos truputį apkepinkite. Suplakite kiaušinį ir sumaišykite su porais. Šia mase užpilkite balandėlius ir troškinkite orkaitėje 15 min.
Gatavus balandėlius pabarstykite žalumynais.
Blynai su grybais
1 kiaušinis
0,5 stiklinės pieno
0,5 stiklinės vandens
0,5 stiklinės miltų
1 stiklinė šviežių, sūdytų, šaldytų ar džiovintų grybųs
1 svogūnas
truputis druskos, cukraus, pipirų, aliejaus
Paruoškite vidutinio tirštumo blynų tešlą. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi iškepkite blynus
Grybus apvirkite (jei džiovinti, prieš tai išmirkykite) ir sumalkite.
Į keptuvę, įkaitinę aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kai jis truputį apkeps, sudėkite grybus, prieskonius ir gerai viską apkepinkite.
Atvėsusį grybų įdarą įvyniokite į blynus. Juos iš abiejų pusių apkepinkite aliejuje.
Patiekite su šiltu grietinės padažu.
Grybų užkanda
1 l virtų grybų
2 virtos bulvės
2 virtos morkos
3 svogūnai
1 stiklinė aliejaus
truputis juodųjų pipirų
Grybus ir du svogūnus sumalkite mėsmale, įdėkite druskos. Morkas ir bulves smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su grybais. Vieną svogūną smulkiai supjaustykite, pakepinkite aliejuje ir užpilkite ant paruoštos grybų masės. Ją tepkite ant juodos duonos.
Baklažanai su šviežiais grybais
2–3 vidutinio dydžio baklažanai
500 g grybų
2–3 svogūnai
4 šaukštai sviesto
1 stiklinė grietinės
2 šaukštai miltų
pagal skonį druskos.
Baklažanus supjaustykite 3–4 cm ilgio juostelėmis, suspauskite ir leiskite ištekėti sultims. Nusausintus baklažanus pavoliokite miltuose (1 šaukšte) ir apkepinkite svieste.
Grybus nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis.
Iškeptus baklažanus, grybus ir smulkiai supjaustytus svogūnus užpilkite grietine, sumaišyta su likusiais miltais. Troškinkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 20 minučių, kol išvirs grybai.
Skanaus!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę