[klausimas]Ar galima pagaminti produktą, kuriame būtų minimalus konservantų kiekis?[/klausimas]
Atliekama daugybė mokslinių tyrimų, kurių tikslas - sukurti būdus pagaminti saugius ir kokybiškus maisto produktus. Siekiama dirbtinius konservantus keisti natūraliais. Pavyzdžiui, vienas iš naujausių mokslinių pasiekimų mėsos perdirbimo pramonėje - priedai, kurie užtikrina nenatūralių konservantų skilimą pusgaminio apdorojimo metu. (Beje, jie vartojami ir Lietuvoje - įmonėje “Nematekas”). Vartojant šiuos priedus, produkto gamybos proceso pabaigoje nenatūralūs konservantai suskyla visiškai arba jų koncentracija galutiniame produkte yra minimali. Taip gatavoje produkcijoje yra sumažinamas dirbtinių ir padidinamas natūraliųjų priedų kiekis.
[klausimas]Neseniai įmonė ”Nematekas“ pagamino pieniškas dešreles “Jokių E”. Sakoma, kad jos ypač tinkamos vaikų mitybai, nes jų gamybai naudojami natūralūs priedai. Ką galite pasakyti apie šį produktą? [/klausimas]
Šios dešrelės yra geresnės kokybės, lengvai virškinamos, todėl ypač tinka tiek vaikų, tiek pagyvenusių žmonių mitybai. Jau pats faktas, kad dešrelių sudėtyje yra didesnis kiekis natūralių priedų, kalba pats už save. Be abejo, tokio produkto vertė ir saugumas yra didesnis už bet kuro kito, kurio sudėtyje yra daugiau dirbtinių maisto priedų. Labai sveikintina, kad įmonė gamina tokius produktus.
[klausimas]Kokie natūralūs priedai vartojami maisto pramonėje? [/klausimas]
Maisto pramonėje vartojami įvairių augalų ekstraktai, kai kurios skaidulinės medžiagos. Pavyzdžiui, iš gysločio išskirtas chitozanas pagerina mėsos spalvą, padidina gaminio išeigą, veikia baktericidiškai.
Augalų panaudojimas maisto pramonėje - perspektyvi, bet ir sudėtinga sritis, nes sunku kiekybiškai nustatyti pridėtų medžiagų kiekį. Be to, dėl brangių augalų identifikavimo metodų maisto saugos ir kokybės patikros sistema tampa sudėtinga.
• Augalų ekstraktai. Mėsos produktų gamybai siūloma vartoti standartizuotus kardamono, cinamono, pankolio, rozmarino, salierų, šalavijo, česnako, ožragės, imbiero ekstraktus. Jie ne tik pagardina produktą, bet ir natūraliu būdu prailgina jo realizacijos laiką, turi antimikrobinių savybių.
• Prieskoninių augalų eteriniai aliejai. Jų savybės panašios, kaip ir pačių augalų ekstraktų, tik juose daugiau lakiųjų aromatą gerinančių medžiagų, todėl jų reikia mažiau. Maisto pramonėje galima vartoti beveik visus maistui vartojamų augalų eterinius aliejus.
• Iš prieskoninių augalų išskirtos frakcijos ir atskiri išgryninti junginiai.
• Vartokite natūralius, mažai perdirbtus maisto produktus.
• Venkite produktų su sintetiniais priedais (tai ypač aktualu vaikams ir pagyvenusiems žmonėms).
• Kuo mažiau vartokite įvairių maisto koncentratų, sausų sriubų, košių ir pan.
• Pirkdami produktą, atkreipkite dėmesį į jo vartojimo terminą: kuo ilgesnė produkto tinkamumo vartoti trukmė, tuo jo sudėtyje yra daugiau konservantų.
• Daugiau valgykite ekologiškų produktų, išaugintų ekologiškuose ūkiuose.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę