Riešuto „portretas“
Paprastasis lazdynas (Corylus) graikiškai „corys“, kurį išvertus reiškia „šalmas“. Lazdynas žydi kovo–balandžio mėnesiais, prieš sprogstant lapams. Vaisiai subręsta rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Vaisius būna pailgos formos, kietame sumedėjusiame kevale, apgaubtas lapų goželės. Gali kekėje būti nuo dviejų iki septynių riešutų, auga ir pavieniai. Sunokę riešutai iškrenta iš goželių. Jų dydis gali būti labai skirtingas – nuo 1 iki 3 cm ilgio ir nuo 1 iki 2 cm skersmens.
Kokios yra lazdyno riešutų naudingosios savybės?
Sunokę lazdyno riešutai labai vertinami, nes yra skanūs ir maistingi. Juose yra gausu riebalų (nuo 60 iki 80 proc.), baltymų (iki 16 proc.), cukraus (3,5 proc.), vitaminų E, B, C ir kitų mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, aminorūgščių.
Kokiomis ligomis sergant naudinga valgyti lazdyno riešutus?
Kadangi lazdyno riešutuose gausu baltymų, vitaminų, ypač E, B grupės ir kitų medžiagų, rekomenduojama juos valgyti dirbantiems sunkų fizinį bei protinį darbą, vyresnio amžiaus žmonėms, maitinančioms kūdikius motinoms, nes padidina pieno kiekį. sergantiems anemija. Taip pat sergantiems šlapimo pūslės akmenlige, diabetu, padeda imuninės sistemos, organizmo stiprinimui, padeda mažinti vėžinių ląstelių atsiradimo riziką, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, valgomi su medumi lengvina kosulį. Tačiau nereikėtų užmiršti, kad riešutai yra sunkiai virškinamas maistas, todėl juos reikėtų valgyti neskubant, gerai sukramtyti ir per dieną suvalgyti ne daugiau kaip porą saujų. 100 g lazdyno riešutų yra 646 kcal.
Kiti naudingi produktai, patarimai ir skanumynai
Sveikatai gerinti naudojami ir lazdyno lapai, žievė, žirginiai. Iš jų pagamintas nuoviras pasižymi sutraukiamosiomis savybėmis, skatinančiomis prakaito skyrimąsi ir organizmą stiprinančiomis. Gydomos net kai kurios ligos – skrandžio, kepenų, venų ligos, kartais malšinamas skausmas.
Riešutmedžių vanta rekomenduojama vanotis sergant varikozine venų liga, neurodermitu, egzema, kai yra trofinių opų. Tokią vantą geriausia rišti esant priešpilnio mėnulio fazei.
Lazdyno riešutų aliejus vertinamas, nes padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina plaukus, vartojamas odai priežiūrėti, kai oda yra pleiskanojanti, sudirgusi, nudegusi nuo saulės, kai yra įvairių pūlinukų, taip pat celiulito profilaktikai.
Lazdyno riešutų pienas ruošiamas taip: 40–50 riešutų branduolių perpjaukite per pusę, užpilkite apie 200 ml šilto vandens ir palikite 8–10 valandų pamirkti. Po to, riešutus sutrinkite ir apie 3 valandoms palikite nusistovėti. Nusistovėjusią masę išvirkite, nukoškite, įdėkite 4–5 šaukštus grietinėlės ir pasaldinkite šaukštu medaus.
Šį pieną rekomenduojama gerti po šaukštą keletą kartų per dieną (pvz., prieš pradedant pusryčiauti ir vakarieniauti). Liaudies medicinoje šis lazdyno riešutų pienas rekomenduojamas sergant bronchitu.
Rudens receptai
Kepti obuoliai su riešutais
Desertui reikės 12 kietų vidutinio dydžio obuolių, 100 g lazdyno riešutų, 100 g migdolų, 100 g razinų, skysto medaus ir sviesto. Pirmiausia išimkite obuolių vidų. Grūstuve sugrūskite migdolus ir lazdynų riešutus. Įdarykite obuolius riešutais, razinomis, įdėkite po vieną šaukštelį medaus. Sudėkite ant skardos ir kepkite apie valandą laiko iki 150 ºC įkaitintoje orkaitėje. Po to, kiekvieną obuolį dar kartą užpilkite medumi, padėkite ant kiekvieno po šaukštelį sviesto ir kepkite dar apie penkias minutes 180 ºC temperatūroje, kad obuoliai karamelizuotųsi.
Tinginys su lazdyno riešutais
Tinginiui paruošti reikės 3 pakelių sausainių, indelio kondensuoto pieno, 200 g sviesto, poros saujų lazdyno riešutų ir trupučio kakavos.
Sausainius sutrumpinkite kuo smulkiau. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su kondensuotu pienu, įberkite truputį kakavos. Suberkite riešutus, susmulkintus sausainius ir vėl viską gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite į formą ir palaikykite šaldytuve, kol sustings.
Šokoladinis lazdyno riešutų pyragas
Reikės 200 g lazdyno riešutų, 200 g sviesto, 200 g juodo šokolado, stiklinės cukraus, pusė stiklinės miltų, 4 kiaušinių ir poros šaukštų kakavos.
Pirmiausia sumalkite riešutus ir ištirpinkite šokoladą. Išsukite sviestą su cukrumi ir į šią masę nuolat plakdamos sudėkite atskirtus kiaušinių trynius. Po to įmaišykite šokoladą, kakavą, riešutus ir miltus. Išplakite atskirtų kiaušinių baltymus iki standžių putų ir jas supilkite maišydamos į šokolado masę. Supilkite tešlą į formą ir kepkite apie valandą.
Trumpai apie kitus riešutus
Migdolai. Migdolų pavadinimas, manoma, kilo nuo finikiečių deivės Amigdalos vardo. Žydintį baltai rožiniais žiedais medį senovės finikiečiai lygindavo su deive rausvais skruostais.
Migdoluose daug gerųjų riebalų, baltymų ir lengvai pasisavinamų angliavandenių, kurie naudingi nusilpusiam organizmui.
Vertingas ir naudingas migdolų aliejus. Medicinoje jis naudojamas bronchinei astmai ir stipriam kosuliui gydyti.
Migdolų riešutai su cukrumi rekomenduojami valgyti esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei. 100 g migdolų riešutų yra 610 kcal.
Migdolus galima glazūruoti arba padengti cukrumi, pakepinti su druska ir kitokiais prieskoniais, jų dedama į įvairius kepinius, ledus ir desertus.
Kedro riešutai. Kedrų riešutai – Sibiro pušų sėklos. Kaip žinoma, Ivano Rūsčiojo laikais kedrų riešutai ir kailiai buvo pirmosios rusiško eksporto prekės.
Kedrų riešutai ypač vertingi. Kasdieninė sauja kedrų riešutų suteikia žmogaus organizmui atsparumo nuo daugelį ligų. Juose yra iki 60 proc. riebaus aliejaus, gausu baltymų ir angliavandenių. Kedrų riešutuose yra dukart daugiau vitamino E nei graikiniuose riešutuose ir migdoluose, taip pat yra vitamino F.
Pakepinti kedro riešutai puikiai tinka salotoms, įvairiems kepiniams ir desertams.
Graikiniai riešutai turi gydomųjų savybių ir plačiai vartojami medicinoje. Neprinokę riešutai ir žalias apyvaisis turi daug vitamino C. Graikinio riešutmedžio lapai mažina cukraus kiekį kraujyje ir veikia raminamai. Apyvaisis vartojamas esant kraujosruvoms, gleivinės uždegimams. Branduliuose labai mažai natrio, todėl riešutai tinka sergantiesiems kepenų ligomis, podagra, jei yra kraujo apytakos sutrikimų. Riešutus visų pirma reikėtų valgyti protinį darbą dirbantiems žmonėms. Kadangi jie turi ir didelę energinę vertę, antsvorio turintys žmonės jų turėtų vengti. 100 g graikinių riešutų kaloringumas – 658 kcal. Graikiniai riešutai tinka salotoms, įvairiems desertams ruošti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę