Esi tai, ką valgai

Susidomėjimas sveikais produktais auga. Iš tiesų daugumai iš mūsų nėra tas pats, ką ir ant kokios duonos tepame, kokį pieną geriame, jogurtą, sūrį, mėsą, vaisius ar daržoves valgome. Mums svarbu, kad maistas būtų kokybiškas: neužterštas, vertingas ir, be abejo, skanus. Kita vertus, dažniausiai perkame tuos produktus, kurie žinomi, kurie kainuoja nedaug. Tačiau ar nors kartą skaitėme, kas užrašyta jų etiketėse? Ar mums svarbi produkto sudėtis?
 

Kokį jogurtą rinktųsi žmonės?
Nacionalinė dietetikos federacija ir Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Biomedicininės diagnostikos ir dietetikos katedra šių metų pavasarį atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kokį produktą (jogurtą) rinktųsi žmogus, žinodamas tik produkto sudėtį, bet nežinodamas jo pavadinimo. Visuomenės apklausa vyko Vilniaus prekybos centruose. Tyrime dalyvavo 900 respondentų.
Atlikus tyrimą, nustatyta, kad labiausiai jogurtų pasirinkimą lėmė tai, kad produktas natūralesnis (20,7 proc.), pažįstami jo ingredientai (20,3 proc.), sudėtyje mažiau riebalų (16,7 proc.) ir mažesnis ingredientų kiekis (8,8 proc.). Tiesa, aštuntadalis respondentų (13,3 proc.) vis dėlto pasirinko produktą negalvodami, kitų pasirinkimą lėmė ir tai, kad produktas be maisto priedų (3,8 proc.), didesnis ingredientų kiekis (3,7 proc.), produkto sudėtyje daugiau baltymų (3,6 proc.). Taigi tyrimas parodė, kad visuomenė skaito produktų etiketes, noriai studijuoja ir domisi maisto produktų sudedamosiomis dalimis ir jų poveikiu sveikatai. Pagrindinė tyrimo išvada – du trečdaliai respondentų rinktųsi natūralesnį produktą.
Ką pasirinktų medikai?
Šeimos gydytojų, odontologų, terapeutų, vidaus ligų, vaikų ligų ir kitų specialybių gydytojų apklausa vyko 2011 m. birželio–spalio mėnesiais: apklausti 673 respondentai, daugiausia – šeimos gydytojai. Tyrimą vykdė bendrovė „Vitae Litera“, tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kas lemia gydytojų pasirinkimą išsirenkant jogurtą A ar B, kurią iš sudedamųjų jo dalių gydytojai vertina labiausiai, kurią – mažiausiai.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad specialybė, kaip ir lytis bei amžius, neturėjo jokios reikšmingos įtakos pasirenkant jogurtą. Produkto natūralumo klausimas buvo vienas svarbiausių anketoje. Čia išryškėjo itin aiškios tendencijos, kad gydytojams, kurie rinkosi jogurtą A, buvo ypač svarbus jo natūralumas („Taip” atsakė 87,1 proc.).


Tyrimo metu buvo analizuojama, kokios abiejų jogurtų (A ir B) sudedamosios dalys, gydytojų nuomone, buvo labiausiai arba mažiausiai vertinamos. Rezultatai parodė, kad labiausiai A jogurtą pasirinkę gydytojai vertina ekologišką pieną (74,9 proc.), o B jogurtą pasirinkusieji – liesą pasterizuotą pieną (60 proc.). Todėl galima daryti išvadą, kad rinkdamiesi jogurtą respondentai labiausiai vertina pieną, iš kurio produktas yra padarytas. Taip pat tarp labiausiai vertinamų jogurto sudedamųjų dalių buvo paminėtos gyvosios jogurto bakterijos, pektinas, vitaminai, ekologiški priedai, pvz., ekologiškos braškės. O mažiausiai jogurto sudėtyje apklaustieji norėtų matyti nenatūralias, modifikuotas medžiagas, tokias, kaip modifikuotas krakmolas, dažiklis karminas, aromatinės medžiagos, tirštiklis, kiaulienos želatina ir kt.
Taigi, atlikus tyrimo duomenų analizę, nustatyta, kad 89,8 proc. apklaustųjų pasirinko jogurtą A ir tik 10,2 proc. pasirinko jogurtą B. Pasirinkusiems B jogurtą įtakos turėjo mažesnis riebalų kiekis, o pasirinkusiems A jogurtą buvo svarbus ir mažesnis ingredientų skaičius. Tačiau pagrindinė tyrimo išvada, kad svarbiausias kriterijus – produkto natūralumas.
Dobilas – ekologiškų produktų ženklas
Žmonėms, kurie ne tik vertina maisto skonį, bet ir jaučia poreikį valgyti sveiką, ekologišką maistą, rekomenduojama ekologiškų Žemaitijos pieno produktų grupė „Dobilas“. Didelis pieno produktų pasirinkimas verčia labiau domėtis produktų sudedamosiomis dalimis, jų skirtumais perkant ekologišką ir paprastą produktą.
Ekologiški pieno produktai pasižymi didesniu maistingumu ir geresnėmis juslinėmis savybėmis. O svarbiausia, kad auginant ir gaminant tokius produktus nenaudojamos sintetinės cheminės medžiagos, hormonai, antibiotikai, jų sudėtyje nėra pesticidų likučių, jie neužteršti sunkiaisiais metalais, nėra genetiškai modifikuoti. „Ką valgai, tas ir esi“, – sako sena indų patarlė.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai