Indai ir egiptiečiai pirmieji įvertino agurkus, pradėję juos auginti trečiajame amžiuje prieš mūsų erą.
Agurkas turi baltymų (15 proc.), cukraus (fruktozės ir gliukozės), vitaminų C, B1, B2, P, A, jodo. Daugiausiai vitamino C turi ankstyvieji pirmojo derliaus agurkai, vėlyvieji – mažiau. Dar ši mažai kaloringa daržovė turi daug mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, nikelio, aliuminio, vario, cinko, sidabro, chromo.
Tikriausiai jums įdomu, kokių vertingų savybių turi agurkai? Be minėtųjų medžiagų, agurkai turi ypatingų fermentų, kurie padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus. Štai kodėl mitybos specialistai rekomenduoja mėsos ir žuvies produktus valgyti su salotomis, kuriose yra agurkų.
Gydytojai rekomenduoja valgyti agurkus sergant inkstų, širdies, odos ligomis, cukriniu diabetu, akmenlige, turint antsvorio ar užkietėjus viduriams. Agurkuose yra naudingų medžiagų, kurios tirpdo akmenis. Įdomu tai, kad agurkai naikina mikrobus ir mažina aukštą kūno temperatūrą. Ši daržovė naudinga gerinant atmintį, širdžiai stiprinti, naudinga sergant skrandžio, dantenų ligomis, kosint.
95 proc. agurko masės sudaro vanduo, tad jis pasižymi ir detoksikuojančiu poveikiu, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Agurkai yra labai mažai kaloringi (100 g – tik 15 kcal., t.y. 1 kg agurkų – 150 kcal), juose esanti rūgštis neleidžia angliavandeniams virsti riebalais, todėl agurkai labai naudingi tiems, kurie nori numesti svorio. Vasarą ir rudenį naudinga daryti iškrovos dienas valgant tik agurkus. Per dieną galima suvalgyti apie 1–1,5 kg agurkų. Mitybos specialistai pataria prieš kiekvieną valgymą suvalgyti po vieną agurką (be druskos) – tai pagerina maisto pasisavinimą.
Šviežių agurkų nerekomenduojama valgyti sergant sunkiomis virškinamojo trakto ligomis ar viduriuojant.
Tačiau agurkai gali būti ne tik naudingi, ypač ankstyvieji. Auginant agurkus, naudojami nitratai ir cheminės medžiagos, kurios pailgina produkto realizacijos laiką. Todėl jie gali apnuodyti organizmą – sukelti vėmimą, skrandžio skausmus. Agurkus prieš valgant reiktų trumpai, 1–2 min., palaikykite šaltame vandenyje. Nepatariama ankstyvųjų agurkų duoti mažiems vaikams iki trejų metų.
Nevalgykite pageltusių apvytusių agurkų. Visada geriau rinkitės lietuvišką agurką nei atvežtą iš svetur. Jei perkate agurkus pas patikimą ūkininką, rekomenduojama valgyti su žievele, – gausite daugiau vertingų maistingųjų medžiagų.
Sūdyti agurkai
• 300–400 g agurkų (1 l vandens)
• 1 valg. šaukštas druskos
• 1 valg. šaukštas cukraus
• 1–2 juodųjų serbentų, vynuogių lapai
• 1–2 ąžuolo, krienų lapai
• 3–4 skiltelės česnako
Sudėkite agurkus į stiklainį. Įdėkite prieskonius, lapus. Užpilkite šaltu nevirintu vandeniu, kad apsemtų, prislėkite. Laikykite vėsiai.
Konservuoti agurkai
• 300–400 g agurkų (1-am l vandens)
• 1 valg. šaukštas druskos
• 1 valg. šaukštas cukraus
• 3 valg. šaukštai obuolių acto (9 proc.)
• 1–2 šakelės krapų,
• 2–5 laurų lapeliai
• 5 kvepiantieji pipirai
• 3 skiltelės česnako
• 4 gvazdikėliai
Agurkus nuplikykite karštu vandeniu, sudėkite į stiklainį. Ant agurkų užpilate paruoštą karštą marinatą. Jis gaminamas į vandenį įdėjus druskos, cukraus. 5 min. Pavirinus, supilamas actas.
Pirkdami agurkus, atkreipkite dėmesį į tokias savybes: odelė turi būti vienos spalvos (tamsi ar šviesi, priklausomai nuo agurko rūšies), vaisius – kietas ir sunkus, be gelsvų dėmių, nepavytęs.
Agurkai – labai jautrūs, greitai netenka išvaizdos ir skonio savybių. Laikant juos +18–20° С ir aukštesnei temperatūrai, genda ir vysta ypač greitai. Šaldytuve, esant tinkamai drėgmei, agurkai gali išbūti iki 5 parų.
Geriausia agurkus laikyti uždarame inde ar polietileniniuose maišeliuose. Neplauti agurkai išsilaiko geriau, todėl plaukite juos prieš pat vartojimą.
Vasarą valgykite kuo daugiau agurkų: pagerės veido spalva, sustiprės nagai, labiau blizgės plaukai. Jau senų senovėje agurkai buvo naudojami kosmetikoje, nes turi balinamųjų savybių, sutraukia odos poras, tonizuoja, lygina raukšles. Agurkų sultys ramina ir drėkina sausą spuoguotą odą. Jomis valoma oda tampa minkštesnė, baltesnė, išnyksta strazdanos, pigmentinės dėmės.
Perpjaukite agurką ir jo sultimis patepkite veidą. Geriausia tai daryti vakare nusiprausus, prieš miegą. Jei veidas ar kūno oda spuoguota, savaitę gerkite agurkų sulčių: po stiklinę per dieną.
Įgėlus vabzdžiui, ant įgeltos vietos uždėkite agurko griežinėlį – nurims skausmas, atslūgs patinimas.
Jei oda sausa, patepkite veidą sutarkuoto agurko tyrele, palaikykite apie pusvalandį, tada nuvalykite vatos tamponu. Galima ant veido ir kaklo uždėti ir plonai pjaustytų agurko griežinėlių.
Vasaros salotos
• 3 žali agurkai
• 1 morka
• 1 burokėlis
• 1 valg.šaukštas saulėgrąžų
• 1 valg.šaukštas sezamo sėklų
• 2 skiltelės česnako
• 1/2 citrinos sulčių
• 1 arbat. šaukštelis rudo cukraus
• 3 šaukštai aliejaus
• prieskoninės žolelės
Sutarkuokite agurkus, morką, burokėlį, pridėkite saulėgrąžų, sezamo sėklų, smulkinto česnako ir kitų priedų. įspauskite citrinos sulčių, įpilkite du šaukštus aliejaus ir viską sumaišykite.
Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis
• 2,5 l mėsos sultinio
• 2–3 rauginti agurkai
• 150 g perlinių kruopų
• 1 morka
• 1 nedidelis svogūnas
• 2–3 bulvės
• 1 valg. šaukštas aliejaus
• Prieskonių (krapų, petražolių, gelsvių, salierų)
Perlines kruopas perplaukite ir užmerkite kelioms valandoms (geriausia nakčiai). Po to kruopas suberkite į verdantį sultinį ir virkite 15–20 min. (nemirkytos kruopos verdamos ilgiau, apie 35 min.). Aliejuje pakepinkite supjaustytas morkas, svogūną ir sudėkite į sultinį. Nuluptas ir supjaustytas kubeliais bulves dėkite į sultinį ir virkite, kol suminkštės. Tada į suberkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus (prieš tai juos atskirai patroškinkite 10 min., kad suminkštėtų) ir pavirinkite 2 min. Paskaninkite smulkintais prieskoniais. Pagal skonį užbalinkite grietine.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę