Kofeinas yra metilksantinas, plačiai vartojamas kaip stimuliatorius. Jis gaunamas iš kavamedžio (dažniausiai iš Coffea arabica) sėklų, arbatžolių, kolos medžio (Cola) riešutų arba gaminamas sintezės būdu. Grynas kofeinas yra beveik bekvapiai balti kartaus skonio milteliai.
Kofeinas – gana plačiai vartojamas medicinoje kaip stimuliuojamasis ir psichoaktyvumą skatinantis vaistas. Jo skiriama galvos skausmams malšinti, neišnešiotų naujagimių kvėpavimui, esant jo stabtelėjimams, sužadinti, elektrošoko sukeltiems traukuliams pailginti. Kofeinas yra daugelio vaistinių preparatų sudedamoji dalis.
Kofeino yra įvairiuose kavos, arbatos vandeniniuose gėrimuose. Šie gėrimai vartojami nuo Antikos laikų dėl stimuliuojamojo, budrumą, žvalumą, ištvermę palaikančio kofeino poveikio. Reikia būti dėmesingiems, nes dideles, netgi toksines (t.y. nuodingas) kofeino dozes žmonės, to nežinodami, gali gauti su įvairiomis apetitą slopinančiomis „dietinėmis“ tabletėmis, maisto papildais. Sporto rezultatams gerinti kofeino dažnai vartoja sportininkai. Pasaulio antidopingo agentūra ir jos uždraudė viršyti 800–1000 mg kofeino paros dozę.
Priklausomybė nuo kofeino vystosi gana greitai. Yra begalė žmonių, kurie negali pradėti dirbti be rytinio kavos puodelio. Be to, kofeino vartojimo plitimui palanku tai, kad jis nebrangus, prieinamas visiems socialiniams sluoksniams, sukelia reliatyviai mažai šalutinių poveikių.
Išgėrus kofeino, jo pasisavinimas iš skrandžio yra labai geras (99–100 proc.) ir čia jis pasisavina daug greičiau nei sušvirkštus į raumenis. Todėl didelės kofeino dozės toksiškos jau po 10 min. Maistas jo pasisavinimą iš skrandžio lėtina. Kofeinas praeina pro placentą, kraujo ir smegenų barjerą, patenka ir į krūtimi maitinančios moters pieną. Maksimali koncentracija kraujyje susidaro po 30–60 min. Pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius, nėštumo pabaigoje, esant kepenų cirozei, vartojant geriamųjų kontraceptikų kofeino apykaita ir išsiskyrimas – pailgėja.
Apsinuodijimo simptomus suaugusiesiems gali sukelti jau 1 g kofeino, o mirtį – 5–10 g.
Neseniai atliktame tyrime (Konje ir kt.) buvo tiksliai įvertinti suvartojamo kofeino kiekiai, jo apykaitos variacijos bei poveikis nėštumui. Autoriai nurodo kokie kofeino kiekiai galėtų būti sąlyginai saugūs nėščiajai.
Į perspektyvųjį stebėjimo tyrimą, vykusį 2003–2006 metais, buvo įtrauktos 2635 moterys. Nustačius nėštumą, jos buvo kviečiamos dalyvauti tyrime, kai jų nėštumas buvo 8–12 savaičių. Kofeino suvartojimas buvo vertinamas pagal specialų klausimyną, kuriuo buvo nustatytas kofeino suvartojimas iki nėštumo ir jo metu. Kofeino turintis maistas, jo kiekis bei konkretūs vartojami gėrimai buvo išaiškinti ir įvertinami pokalbių, į kuriuos moterys buvo kviečiamos tris kartus, metu. Buvo vertinami veiksniai, galintys paveikti kofeino apykaitą (t.y. rūkymas, alkoholio vartojimas ir kt.).
Kofeino suvartojimas buvo vertinamas miligramais per parą (mg/p) ir buvo vienodas per visą nėštumą. Tirtos nėščiosios vidutiniškai suvartojo 159 mg/p. kofeino. Iki pastojimo kofeino suvartojimo vidurkis buvo 238 mg/p. ir jo kiekis sumažėjo iki 139 mg/p. 12-ąją nėštumo savaitę. Apytiksliai toks kiekis laikėsi iki paskutiniųjų nėštumo mėnesių ir tada palaipsniui išaugo 153 mg/p.
Šis tyrimas parodė, kad maždaug 62 proc. kofeino nėščiosios gavo su arbata; 14 proc. – su kava; 22 proc. – su šokoladu, kola. Su kitais nealkoholiniais gėrimais buvo suvartojama apie 4 proc. kofeino.
Tirtoms moterims vaisiaus augimo sumažėjimas siekė 13 proc., ir jis augo didėjant kofeino suvartojimui. Moterų, kurios suvartojo mažiau nei 50 mg kofeino per parą, pirmo trimestro pabaigoje kūdikiai svėrė maždaug 161 g daugiau nei tų, kurios vartojo daugiau nei 300 mg kofeino per parą viso nėštumo metu. Taip pat moterų, kurios suvartojo daugiau kaip 200 mg kofeino per parą, naujagimiai svėrė 60–70 g mažiau nei tų, kurios kofeino vartojo minimaliai. Toks santykis išliko viso nėštumo metu.
Mokslininkai padarė išvadą, kad kofeino suvartojimas yra tiesiogiai, nors ir nedaug, susijęs su vaisiaus augimo mažėjimu. Jie mano, kad saugų kofeino slenkstį vargu ar galima nustatyti, tačiau teigia, kad, kasdien suvartojant mažiau nei 100 mg kofeino, galima sumažinti vaisiaus augimo mažėjimo riziką.
Šis tyrimas pateikia papildomų argumentų, jog kofeino vartojimą nėštumo metu reikia riboti. Tačiau situacija tokia, kad ir specialistai neturi bendro sutarimo, iki kiek kofeino vartojimą riboti ir kaip tai daryti. Pavyzdžiui, Amerikos akušerių ir ginekologų korporacija maksimalia kofeino doze nėščiosioms laiko 300 mg/p., o JAV Maisto ir vaistų administracija (angl. Food and Drug Administration, FDA) siūlo nevartoti daugiau nei 200 mg/p. kofeino.
Apskritai tokių tyrimų su nėščiosiomis nėra gausu. Kiek anksčiau yra atlikta keletas panašių tyrimų, bet jų metu buvo vertinamas tik su kava gaunamo kofeino suvartojimas. Kai kurie autoriai nurodo, kad kofeinas gali turėti toksinį poveikį vaisiui (Olsen, Bech, 2008). Tyrimais su gyvūnais aiškiai įrodytas teratogeninis (apsigimimus sukeliantis) kofeino poveikis, nors tyrimai su žmonėmis kol kas nepateikia pakankamai duomenų, kad būtų galima daryti tokius apibendrinimus (Schmidt ir kt., 2009).
Aukščiau aprašytas tyrimas įdomus tuo, kad į jį įtraukti ir kiti maisto produktai bei gėrimai (ypač dažnai visų vartojama arbata), turintys kofeino. Šio tyrimo autoriai vertino ir kofeino apykaitą organizme. Paaiškėjo, kad kuo greitesnė kofeino apykaita, tuo didesnis poveikis vaisiaus augimui (augimas sumažėja). Galimai žalingą poveikį turi ne pats kofeinas, o jo metabolitai (medžiagos, kurios susidaro iš kofeino jo apykaitos organizme metu). Bet šiuos ryšius tiksliau atskleis ateities tyrimai.
Galiausiai nėščiųjų kofeino suvartojimą reikia imti domėn kaip ir kitus vaisiaus augimui įtaką darančius rizikos veiksnius. Kaip parodė tyrimas, suvartojant >300 mg kofeino per parą, naujagimio svoris būna mažesnis apie 140 g. Galima sakyti, kad sveikam naujagimiui, toks svorio svyravimas (iki 140 g) nėra kliniškai reikšmingas. Tačiau susumavus visus rizikos veiksnius (pvz., nėščiosios rūkymą, alkoholio vartojimą), bendras jų poveikis gali smarkiai paveikti naujagimių sergamumą ir mirtingumą.
Kofeinas daro reikšmingą įtaką nėščios moters sveikatai ir tiesiogiai siejasi su savaiminiu abortu bei sumažėjusiu naujagimių svoriu. Tyrimai rodo, kad ne tik nėščioji, bet ir bet kuri vaisingo amžiaus moteris turėtų vengti vartoti arba bent jau riboti kofeino turinčius produktus.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę