Grūdų dietas labai propagavo japonų mokslininkas makrobiotikas Žoržas Ozava. Palaidojęs nuo tuberkuliozės mirusius tėvus, seseris ir brolį bei pats susirgęs šia liga, jis teigia, kad jį išgelbėjo.... dėl nepriteklių pakeista mityba. Jis siūlo 10 dietų, kurios gali padėti pagerinti sveikatą. Veiksmingiausia vadinama septintoji, leidžianti valgyti tik grūdus. Kiek mažiau veiksmingos šeštoji ir penktoji, kurios yra mažiau griežtos: 90–80 proc. grūdų, 10–20 proc. daržovių. Ketvirtoji ir trečioji leidžia valgyti ir sriubų, pirmoji ir antroji – ir mėsą. Tiesa, ši turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. paros raciono.
Laikantis šių dietų svarbu nenusižengti šioms taisyklėms: nevalgyti ir negerti pramoniniu būdu paruošto maisto, maisto su valgomaisiais dažais, neapvaisintų kiaušinių, konservų.
Gaminti reikia tik su aliejumi ar vandeniu, sūdyti nerafinuota ir nesodrinta jūros druska. Virti geriausia terakotos arba ugniai atsparaus stiklo induose.
Reikėtų nevalgyti vaisių ir daržovių, užaugintų su trąšomis arba gavusių insekticidų, daržovių ne sezono metu, nevartoti prieskonių, negerti kavos, arbatos, turinčios dažiklių, tik natūralią.
Septintąją dietą, rekomenduojančią valgyti tik grūdus, Žoržas Ozava vadina paprasčiausia. Pasak jo, grikiai, kviečiai, miežiai, kukurūzai, soros, ryžiai – puikūs pirmaeiliai maisto produktai. Jie turi sudaryti apie 60 proc. kasdienio mūsų maisto. Juos galima valgyti žalius, tik išmirkytus ar virtus, su vandeniu ar be jo, pakepintus, iškeptus orkaitėje arba jų kremą. Galima valgyti tiek, kiek norite, svarbu gerai sukramtyti. Kiekvieną kąsnį – mažiausiai 50 kartų, dar geriau – 2–3 kartus daugiau.
Daržoves Ž.Ozava vadinama antraeiliu maistu. Jis ragina valgyti jas tik sezono metu – morkas, svogūnus, moliūgus, ridikėlius, kopūstus, žiedinius kopūstus, pipirnes. Iš laukinių augalų maistui ypač tinkami kiaulpienė, šalpusnis, varnalėša, trikertė žvaginė.
Ar maistas mums tinka, esą galima nustatyti taip: ilgai kramtomo gero ir būtino maisto skonis tik gerėja, o nebūtino – ne.
Pasiryžau valgyti vien grikius – šią košę mėgstu, ji maistinga, tad ir valgant vien ją mityba būtų subalansuota. Kadangi abejojau savo galimybe ištverti vien su kruopomis ir vandeniu, pasirinkau lengvesnę dietą, leidžiančią valgyti ir daržoves.
Pirmadienį iš vakaro užsipyliau grikius vandeniu. Ryte pusryčiams suvalgiau jų 4 šaukštus. Stengiausi kramtyti kuo ilgiau, bet po 50 kartų sukramtyti kiekvieno kąsnio nepavyko. Po poros valandų išgėriau puodelį nesaldintos žaliosios arbatos.
Antradienis.Kadangi šeimai gaminau ir mėsos patiekalų, kartu išsikepiau porą morkų – jas labai mėgstu. Morką suvalgiau prie pietums skirtų grikių. Po poros valandų išgėriau vandens – valgyti nesinorėjo. 17 val. vėl suvalgiau 4 šaukštus grikių. Tiesa, trijų valgymų man nepakako, vakare užkandau dar porą šaukštų grikių, bet daug valgyti nesinorėjo. Tai, kad maistą reikia ilgiau kramtyti, kažkaip jau primiršau.
Trečiadienis. Rytą valgau grikius. Galvoju, kaip būtų skanu ant jų užsidėti sviesto ar užsipilti aliejaus – negalima. Po poros valandų išgeriu vandens, valgyti nesinori. Prieš pietus pagalvoju, ką obuolį ar morką geriau valgyti. Nusiskutau morką – juk daržovė. Vėl valgau grikius ir stebiuosi, kokie jie skalsūs. „Desertui“ – kepta morka. Neatsistebiu, kokia ji skani. Pavakare išgeriu vaistažolių arbatos mišinio, apie 17 pavalgau grikių. Naktipiečiams dar porą šaukštų.
Ketvirtadienis. Grikiai nebe tokie skanūs, bet pakankamai sotūs. Net keista – suvalgai šešis šaukštus, ir daugiau nieko nesinori. Šįkart išsikepiau ir kelis obuolius. Vieną suvalgiau pietums, kitus du – prieš ir po vakarienės.
Penktadienis. Mano nuostata ta pati: grikių dubenėlis mane visiškai pasotins. Grikiai atrodo ne tokie skanūs, bet skalsūs. Keista, tvarkomame stalčiuje gulėję riešutai manęs neviliojo.
Pasisvėriau. Per tas dienas netekau beveik 2,5 kg. Kodėl taip sparčiai krenta svoris, nors nebadauju ir nesijaučiu alkana? Jaučiuosi puikiai, dirbu našiai, maudimas širdies plote dingo.
Šeštadienis – didysis išbandymas. Su šeima einame į svečius. Pusseserės gimtadienis. Prie stalo dietos reikalavimus išdaviau, suvalgiau gabalėlį žuvies ir mišrainės. Jaučiausi labai soti. Kai į lėkštėlę įdėjo gabalėlį torto, paragavau ir jo. Nors saldumynus mėgstu, jis atrodė visai neskanus. Net šlykščiai saldus. Kito šaukštelio nesinorėjo.
Sekmadienį pusryčiams vėl išsiviriau grikių. Suvalgiau 4 šaukštus. Per pietus neištvėriau – suvalgiau ir mišrainės. Nuo šios dienos griežtai dietos nesilaikiau – vis pridėdavau daugiau daržovių ir vaisių, kartais ir riešutų, žuvies. Stengiausi mažiau valgyti baltymų ir mėsos. Saldumynai dar ilgai netraukė.
Maždaug po poros mėnesių laiko aš valgiau viską kaip anksčiau. Po metų pastebėjau, kad mano svoris atsistatė ir dar padidėjo 2–3 kilogramais. Nežinau, ar tai natūralaus medžiagų apykaitos lėtėjimo pasekmė artėjant 50-mečiui, ar tiesiog pabadavusio organizmo pastangos atsigriebti ir susidaryti atsargas?
Lietuvos Vegetarų sąjungos pirmininkė Ksavera Vaištarienė, pati sudėtingą ligas išsigydžiusi 40 dienų badu, sakė, kad prašantiems patarimų dažnai rekomenduoja Žoržo Ozavos . Pasak jos, efektyviausia – grūdų dieta. Ji siūlo įvairias kruopas pamerkti šaltame vandenyje iš vakaro, o rytą gerai nuplauti ir užplikyti verdančiu vandeniu. Jo turėtų būti maždaug centimetras virš kruopų. Virti minutę ir padėti šiltai po pagalve. Po pusvalandžio išbrinksta visos kruopos, išskyrus perlines, kurias reikia virti 2 val. Kruopų be jokių priedų galima valgyti kiek nori. Gerti kuo mažiau, 1–2 stiklines vandens arba paprastųjų kiaulpienių, žaliosios arbatos. Taip 10 dienų. Kartoti galima kas 2 mėnesius.
K.Vaištarienė bendrauja bent su keliolika taip sunkias ligas išsigydžiusių žmonių.
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė įsitikinusi, kad bet kokios dietos yra rizikingas žaidimas – žmogus mityba turi būti įvairi. Jeigu ilgai maitinamasi tik vienos rūšies produktais, nesvarbu, ar kruopomis, ar kuo kitu, organizmui trūks kokių nors maistinių medžiagų. Tai pavojinga, jeigu tęsiasi daugiau kaip savaitę.
Šiuolaikinis medicinos mokslas yra nustatęs daugelį medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali normaliai funkcionuoti. Daugelio jų žinomos ir paros normos. Jeigu kurios nors trūksta, vystosi būdingas tos medžiagos stokos vaizdas. Gali pleiskanoti oda, sutrikti širdies ritmas, pūsti pilvą, atsirasti nerimas ir t.t. Nėra organo nei sistemos, kuri laikui bėgant nereaguotų į mitybos nevisavertiškumą. Mitybos apribojimo pasekmių dažnai išryškėja tik po metų.
Būtent tam, kad gautume visas reikalingas medžiagas, ir reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Valgant tinkamu kiekiu, nebus mitybos nepakankamumo ir nebus nutukimo. Nereiks jokių „stebuklingų“ dietų ar „valymo“ procedūrų.
Iškrovos diena, teisingai atliekama, subalansuoja savaitės kalorijų kiekį, tai yra leidžia kartais suvalgyti daugiau. Nereikia užmiršti, kad iškrovos diena – ne bado diena. Kokio nors maisto (puikiai tinka kruopos) reikia suvalgyti 500–700 kcal ir būtinai išgerti apie du litrus vandens.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę