Prieskonių karalius maistui ir sveikatai

Šafrano, brangiausio prieskonio pasaulyje, kilmės šalis yra pietvakarių Azija. Prieskonis nuo seno vartojamas medicinoje ir kulinarijoje. Jis naudingas visiems be išimties.
 

Prieskonis gaunamas iš augalo daržinio kroko (Crocus sativus) purkų. Daržinis krokas žydi švelniai violetiniais žiedais ir tik porą savaičių per metus, tai itin padidina šio delikatesinio prieskonio kainą. Žiedai yra renkami rankomis, tik ryte ir tik tuomet, kai nelyja. Norint pagaminti vieną kilogramą kokybiško prieskonio, reikia surinkti per 200 000 žiedų (tai sudarytų maždaug 2000 kvadratinių metrų ploto krokų lauką). Vakarų Europoje gramas tikro ir kokybiško prieskonio kainuoja 4–14 eurų. Lietuvoje nereikėtų susigundyti įsigyti prieskonio gramą mažiau nei už 20 litų. Bandymas klastoti prieskonį yra toks pats senas verslas kaip ir tikrojo šafrano auginimas.
Prieskonio pavadinimas yra kilęs iš persų kalbos za’farān ir reiškia „geltonas“, kadangi augalas yra plačiai vartojamas ne tik kulinarijoje, medicinoje ir parfumerijoje, bet ir kaip dažymo priemonė. Užtenka vos dviejų purkų trims litrams vandens nudažyti.
Šafrano sudėtyje yra per 150 lakių aromatinių medžiagų. Vienas iš jų tik šafranui būdingas eteris – safranalis. Be lakiųjų medžiagų, sudėtyje yra B grupės vitaminų, daug karotinoidų, tarp jų zeaksantino, likopeno, α ir β karotino, kurie ir nulemia dažomąsias prieskonio savybes. Didžiausia riboflavino (vit.B2) koncentracija iš visų augalų yra būtent šafrane. Karotinas sudaro daugiau nei 10 proc. sauso augalo masės. Iš β karotino organizme gaminamas vitaminas A, kuris yra svarbus ląstelių augimui ir dauginimuisi, taip pat regos funkcijai. Zeaksantinas yra natūralus karotinoidas, aptinkamas tinklainėje. Manoma, kad jis apsaugo giliai akyje esančius fotoreceptorius nuo laisvųjų radikalų poveikio. Zeaksantino žmogaus organizmas nesintetina, todėl svarbu jo gauti su maistu. Prieskonio skonį nulemia sudėtyje esantys glikozidai. Jie sudaro 4 proc. sausos masės. Glikozidai yra bespalviai kartaus skonio junginiai, tirpstantys vandenyje. Jie veikia širdies kraujagysles, žadina apetitą, laisvina vidurius, skatina atsikosėjimą ir šlapimo išsiskyrimą.

{banner-25}
Žinovai šafrano aromatą apibūdina kaip aitrokai kartų skonį su medaus ir šiaudų prieskoniu. Šafranas yra plačiai vartojamas indų, arabų ir turkų virtuvėse. Prieskonio dedama į kepinius, pudingus, padažus bei daržovių, makaronų ir ryžių patiekalus.
Prieskonis puikiai tonizuoja, stimuliuoja lytinę funkciją, gydo migreną, valo odą. Indų tradicinė medicina šafraną naudoja šlapimo takų ir kepenų ligoms gydyti. Taip pat šafranas puikiai tinka esant virškinimo sutrikimams, malšina pilvo spazmus, gerina apetitą. Šiuolaikinė medicina pripažino šafraną turint antikarcinogeninių ir antimutageninių savybių. Taip pat atlikti tyrimai parodė, kad šafranas saugo akių tinklainę nuo žalingų tiesioginių saulės spindulių ir stabdo pagrindinių aklumą sukeliančių ligų – makulos degeneracijos ir pigmentinio retinito išsivystymą. Šafranas yra itin naudingas sveikatai šaltuoju metu laiku. Prieskonis yra puikus imunomoduliatorius, stimuliuojantis imuninę sistemą ir didinantis organizmo atsparumą peršalimo ligoms. Be to, šafranas yra stiprus afrodiziakas. Vėstančiais rudens vakarais puikiai sušildys šafrano arbata, paskaninta medumi ir šlakeliu pieno.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai