Kuo naudingas raudonšonis pomidoras?

Pomidorų tėvynė – Pietų Amerika. XVI a. jie buvo atvežti į Ispaniją, vėliau į Italiją ir Rusiją. Iš pradžių pomidorai buvo auginami kaip dekoratyvinė kultūra. Dabar išvesta daug įvairiausių veislių. Jos skiriasi vaisių forma, spalva ir augimo sąlygomis.
 

Cheminė sudėtis


Lietuvoje pomidorai auginami ūkiuose, daržuose, soduose. Jų cheminė sudėtis įvairi. Šimte gramų pomidorų yra 4 g angliavandenių, 0,5 g baltymų, 177 mg kalio, 40 mg natrio, 26 mg fosforo. Taip pat kalcio, magnio, vario, cinko, geležies, molibdeno, kobalto, nikelio, fluoro, arseno, chromo, jodo.
Pomidoruose yra 25 mg vitamino C, 7,62 mg beta karotino, 0,5 mg vitamino PP, B1, B2, P, K, taip pat folio rūgšties. Juose taip pat yra organinių rūgščių (obuolių, citrinos), pektinų, fitoncidų, saponinų, likopeno.

 

Gydymas pomidoru


Maistu vartojami įvairios brandos vaisiai. Vertingiausi yra švieži, gerai prinokę pomidorai. Jie sukaupia daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų.
Pomidoruose yra geležies ir folio rūgšties, todėl jie ypač rekomenduojami nuo mažakraujystės, tinka hipertonijai ir aterosklerozei gydyti. Juos valgant, stiprėja kraujagyslės, gerėja bendra savijauta.
Anksčiau buvo manoma, kad pomidorai netinka vyresniems žmonėms, mat juose yra oksalo rūgšties. Tačiau dabar mokslininkai tai paneigė. Bandymais nustatyta, kad pomidoruose yra kur kas mažiau oksalo rūgšties negu burokėliuose, bulvėse, špinatuose, o purino junginių esti labai mažai.
Patariama valgyti pomidorus ir sergantiesiems podagra, nes juose yra daug biologiškai veiklių medžiagų. Pomidorus rekomenduojama valgyti visiems – ir mažiems, ir seniems. Jų veikliosios medžiagos – vitaminai ir kalio druskos – tinka sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, sutrikus medžiagų apykaitai.
Pomidorų ląsteliena, pektinai ir fitoncidai švelniai veikia virškinimo traktą, slopina puvimo procesus, gerina virškinimą, tinka sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Pomidoruose esantis likopenas gydo prostatos piktybinius susirgimus, tinka ir profilaktikai.
Padeda įveikti plaučių, kasos, kitų organų vėžį. Be to, pomidoruose aptinkamas karotinoidas liuteinas gerina galvos ir kt. organų kraujotaką, gydo akių tinklainės pakitimus, kurie gali išprovokuoti aklumą. Labai svarbu tinkamai vartoti pomidorus: juos reikia pakepinti aliejuje.
Iš prinokusių minkštų pomidorų gaminamos sultys, pastos (jose išlieka veikliųjų medžiagų). Sultys yra malonus, gaivinantis, organizmą stiprinantis gėrimas. Jos skatina virškinamojo trakto sulčių gamybą, gerina virškinimą, reguliuoja medžiagų apykaitą.
Jose esantys fitoncidai gydo žaizdas, opas. Be to, šviežioms pomidorų sultims gydoma glaukoma, įvairūs veido spuogai, karbunkulai. Iš žalių pomidorų vaisių galima pasigaminti aliejaus žaizdoms gydyti.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai