Išsivysčiusiose šalyse maisto nestokojama. Tačiau mitybos reikalavimų nepaisymas ar netinkama speciali dieta (kas, beje, populiaru) gali sukelti avitaminozes. Tose pasaulio dalyse, kur vyrauja skurdas ar dėl ekonominės depresijos sutrikdomi maitinimosi įpročiai, maisto racione pradeda trūkti ne tik vitaminų, bet ir kalorijų.
Vitamino C trūkumas sukelia sunkius depresijos simptomus. Tai buvo pastebėta ir aprašyta jau XVIII a. jūreiviams ilgų kelionių, neišlipant į krantą metu. Toli nuo namų, jūroje, buvo maitinamasi vien džiūvėsiais, sūdyta kiauliena ir grogu, šviežio maisto praktiškai negaunant. Nors dar 1601 m. James Lancaster aprašė šviežio maisto svarbą skorbuto profilaktikai, praėjo nemažai laiko, kol oficialiai patvirtinta ir pradėta šios ligos profilaktika vartojant atitinkamus daug vit. C turinčius produktus bei atitinkamas medicinos priemones.
• baltymų apykaitos ir audinių atsinaujinimo sutrikimus,
• silpnumą, mieguistumą ir depresiją,
• anemiją,
• užgijusių žaizdų atsinaujinimą,
• dantenų kraujavimą,
• dantų netekimą,
• kraujosruvas odoje, raumenyse, vidaus organuose.
Depresija gali būti pats ankstyviausias vit. C trūkumo požymis, pasireiškiantis gerokai anksčiau nei kiti simptomai. Mokslininkai pastebėjo, kad specialiuose psichologiniuose testuose psichikos pokyčius atspindintys duomenys atsiranda, kai vitamino C kiekis kraujyje yra 1,21–1,17 mg/100 ml, o fiziniai pasikeitimai prasideda vėliau, kai koncentracija krinta iki 0,67–0,14 mg/100ml. Simptomai nepraeina tol, kol visiškai normalizuojamas prarastas vitamino kiekis.
Vitamino B1 (tiamino) trūkumas sukelia vieną rimčiausių psichikos sutrikimų – Vernikės–Korsakovo (Wernicke–Korsakoff) sindromą, išsivystantį sergantiesiems priklausomybe nuo alkoholio. Jis pasireiškia sunkiais atminties sutrikimais dėl mikrokraujosruvų ir smegenų patologijos.
• „pirštinių“ ir „kojinių“ tipo neuropatija,
• dezorientacija ir konfabuliacijos (ligonis prisimena nebūtus dalykus),
• įvairūs atminties sutrikimai,
• eisenos sutrikimai,
• nistagmas.
Vakarų visuomenėje maistui vartojant daug angliavandenių, išsivysto tiamino trūkumas, sukeliantis dirglumą ir hiperaktyvumą vaikams. Esant sunkiai avitaminozei, gali išsivystyti „funkciniai“ (praeinantys) sutrikimai – agresija, kvėpavimo sutrikimai miego metu.
Esama duomenų, kad ir agorafobija vystosi, sutrikus tiamino, niacino (nikotino rūgštis arba vit. B5) ir piridoksino (vit. B6) koncentracijai kraujyje.
Folatų (folio rūgštis, vitaminas M) trūkumas sukelia depresijos simptomus. Tai nustatė 1962 m. Herbert, atlikęs eksperimentą su savimi, laikydamasis dietos be folatų. Mokslininkui sutriko miegas, atsirado irzlumas, nuovargis ir užmaršumas. Neseniai atlikti ir paskelbti tyrimai, kad, gydymą antidepresantais papildant folatais, pagerėja depresijos gydymo rezultatai.
Kitų vitaminų ir mineralų trūkumas. Pablogėjusios nuotaikos priežastis gali būti B12 avitaminozė, jodo ir seleno trūkumas. Su geležies trūkumu siejamas nuovargis, sumažėjęs psichikos ir fizinis aktyvumas bei depresija.
Sunkieji metalai – švinas, gyvsidabris (pvz., žuvyje) gali sukelti neurotoksinį poveikį, pasireiškiantį miego, pažintinių funkcijų sutrikimais, agresija, emociniu nestabilumu. Talis sukelia psichozes, traukulius, atminties netekimą.
Alkoholis, kaip ir vaistai, gali būti laikomi natūralios dietos nuodais. Jis gali turėti sunkias/mirtinas ar visą gyvenimą trunkančias pasekmes. Jo poveikis psichikai gana plačiai aprašomas įvairioje medicininėje literatūroje.
Tuo tarpu kiekvienas vaistas turi gydomąjį poveikį tik skiriamas reikiamomis dozėmis, kitaip – jis gali būti ir nuodas.
Gana gerai žinoma, kad kofeinas daro įtaką miegui, budrumui, didina kvėpavimo dažnumą ir gali išprovokuoti nerimą. Jis sukelia ir nutraukimo sindromą – galvos skausmus ir pažintinių funkcijų pablogėjimą.
Jie paveikia galvos smegenų veiklą. Pvz., fenilketonurija (ją pirmasis nustatė Foling 1934 m.). Tai genetinė liga, kai paveldimas fermento fenilalaninhidroksilazės deficitas/nebuvimas, sukelianti aminorūgšties fenilalanino koncentracijos padidėjimą naujagimio kraujyje ir atitinkamai sukelianti smegenų pažeidimus, lemiančius mokymosi sugebėjimų sutrikimus ir traukulius.
Fenilketonurija (pasitaiko 1 iš 15 000 naujagimių) yra viena iš genetinių ligų, nuo kurios veiksmingai apsaugo paprasčiausias dietos laikymasis (žinoma, jei iš karto po gimimo ji yra diagnozuojama). Iš kitų medžiagų apykaitos sutrikimų, kurie pažeidžia smegenis, reikia paminėti Vilsono (Wilson) ligą (sukelia vario kaupimąsi) ir kai kuriais duomenimis – Alzheimerio ligą.
Folio rūgšties ir vit. B12 trūkumas (neretai nustatomi sergantiesiems demencija) sukelia pažinimo/kognityvinius sutrikimus senyvo amžiaus žmonėms.
Svarbu tinkamai pasirinkti maistą. Pvz., dėl kanibalistinių papročių, kai yra valgoma žuvusiųjų „gyvybės jėga“, t.y. galvos smegenys (pvz., Papua Naujoji Gvinėja), dėl priono (tai savireplikuojanti baltyminė dalelė; infekcijos veiksnys) poveikio vystosi tremoras, demencija, emocinis nestabilumas, eisenos sutrikimai. Ligos inkubacinis periodas – 14–40 m.
Naujasis Creutzfeldt-Jakob ligos variantas taip pat atsirado (1997 m.) dėl prionų įtakos Kentukio valstijos (JAV) gyventojams, mėgusiems valgyti voveraičių smegenis.
Kai kurie mokslininkai (pvz., John Collinge, 2008) teigia, kad beveik į kiekvieno žmogaus organizmą su maistu patenka prionas, galintis sukelti kempinligę. Visoje maisto grandinėje, ne tik mėsos produktuose, bet ir pyragaičiuose, kuriuose esama iš mėsos gaminamų (želatinos) papildų, yra šis veiksnys. Jo esama ir kosmetikos priemonėse, kuriose vartojamos iš jautienos išskirtos medžiagos.
Prognozuojama, kad iki 2025 m. sergamumas cukriniu diabetu (CD) pasaulyje gali padidėti 72 proc. Jau 1897 m. Henry Maudsley pastebėjo, kad CD dažnai susergama šeimose, kuriose sergama ir psichikos ligomis. O 1919 m. Kooy aprašė, kad sergantiesiems šizofrenija padidėja cukraus koncentracija kraujyje. Šiuolaikiniuose tyrimuose pastebėtas ryšys tarp šizofrenijos ir CD, nepriklausantis nuo antipsichotikų vartojimo, nors nurodoma, kad kai kurie antipsichoziniai vaistai didina CD riziką. Kol nebuvo vaistų nuo psichozės (iki 1953 m.), šizofrenijai gydyti pasaulyje buvo plačiai taikomos insulino komos.
Mokslininkai nustatė, kad sergantiems šizofrenija ir vartojantiems antipsichotikų padidėja cholesterolio ir trigliceridų koncentracija kraujyje ir 3,7 kartus padidėja metabolinio sindromo rizika.
Nors nėra patikimų įrodymų, tačiau pastebėta (1990 m.), kad omega-3 naudinga sergant depresija, bipoliniu afektiniu sutrikimu (mažina dirglumą) ir šizofrenija (2006 m. tyrimais – nepatvirtinta). Nurodoma, kad jų verta vartoti pacientams, vartojantiems klozapino – pastebėta, kad, vartojant po 10 g žuvų taukų, 22 proc. sumažėja trigliceridų kiekis kraujyje.
Taigi neabejotina, kad egzistuoja glaudus ryšys tarp to, ką mes valgome, ir psichikos sveikatos. Tačiau net ir šiais laikais maisto kokybės bei maitinimosi įpročių poveikis žmogaus psichikos sveikatai nėra pakankamai ištirtas. Žinoma, kad naudingo maisto, taip kaip vaistų, patentuoti negalima, išsamių tyrimų vis dar nepakanka, tad mes patys privalome domėtis, ką valgome ir kas naudinga ar žalinga mūsų organizmui.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę