Ekologiškas maistas ir jo reikšmė sveikatai

Visame pasaulyje stiprėja susirūpinimas aplinkos apsauga, sveikatos problemomis. Mityba – sveikatos pagrindas. Šiandien tuo niekas neabejoja, taigi ne tas pats, kokį maistą valgome patys, kokį maistą patiekiame savo vaikams, sergantiesiems, pagyvenusiems žmonėms. Apie ekologišką maistą ir jo reikšmę sveikatai kalbamės su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto medicinos daktaru docentu, mitybos specialistu Rimantu STUKU.
 

Kodėl ekologiški maisto produktai yra sveikesni už neekologiškus?


Daugeliui žmonių kelia nerimą mintis, kad vartojant maistą, kuriame yra sintetinių cheminių medžiagų, galima susirgti įvairiomis ligomis, kadangi vis daugiau eksperimentų ir tyrimų atskleidžia tiesioginį ryšį tarp chemikalų naudojimo ir sumažėjusio žmogaus organizmo atsparumo ligoms. Ekologiškų maisto produktų gamyboje draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus. Ekologiški maisto produktai neužteršti sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais.
Ekologiški maisto produktai pranašesni ir tuo, kad vitaminų ir mineralų juose, palyginti su neekologiškais, daugiau. Juose yra daugiau vitamino C ir būtiniausių mineralų: kalcio, magnio ir chromo, taip pat antioksidatorių.


Daugelis žmonių renkasi ekologišką produkciją, kadangi, kaip jie sako, ji skanesnė. Ekologiški produktai pasižymi maistingumu bei geromis skonio savybėmis.
Ekologiškame maiste nėra genetiškai modifikuotų organizmų. Ekologiškų produktų standartai draudžia juos naudoti šių produktų gamybai, net gyvuliams duodamuose pašaruose jų negali būti.
Šiandien galime rinktis ekologiškus maisto produktus, tik svarbu atidžiai perskaityti maisto produktų pakuotės etiketę.

 

Kaip atskirti ekologiškus produktus nuo įprastinių?


Jei produktas ekologiškas – šią informaciją etiketėje mes visuomet rasime. Ekologiški maisto produktai paženklinti ekologiškų produktų ženklu. Etiketėje yra svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas, gamintojas, jo sertifikavimo numeris, sertifikavimo darbus atlikusi sertifikacijos įstaiga. Ekologiškų produktų gamyba yra griežtai reguliuojama pagal Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus.
Lietuviško produkto etiketėje būna ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas. Parduotuvėse yra ekologiškų daržovių: pomidorų, patisonų, burokėlių, kaliaropių, bulvių ir kitų daržovių. Taip pat ekologiško produkto ženklu pažymėtų šių pieno produktų: jogurto, kefyro, pieno. Grūdų produktų – kruopų, žirnių, miltų. Taip pat tokių produktų, kaip kava, arbata, medus, uogienė. Ekologiški produktai sudedami specialiai pažymėtoje vietoje arba lentynoje.
Ekologiški produktai žymimi skirtingais kiekvienos šalies logotipais arba bendru Europos Sąjungos logotipu. EKOagros logotipu žymimi Lietuvoje pagaminti ekologiški produktai.
Naudodamas šį ženklą, gamintojas garantuoja, kad jo pagamintas produktas yra tikrai ekologiškas, nepalikdamas vartotojui abejonių. Šio ženklo naudojimo tvarka yra nustatyta Ekologinio žemės ūkio taisyklėse.
Sertifikuoti ekologinės gamybos ūkiai ir įmonės įtraukiami į sertifikuotų ūkių ir įmonių katalogą, kuris rengiamas kiekvienais metais.
Kadangi pastaraisiais metais Lietuvoje trąšų ir pesticidų naudojama kur kas mažiau ir žemės ūkio produktai mažiau užteršti nei kitose šalyse, susidarė palankios sąlygos plėtoti ekologinę žemės ūkio gamybą, ir Lietuvoje gausėja ekologinių žemės ūkių.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

goda
2009-02-04 13:27
idomu

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai