2–3 saujos ryžių, morka, paprika, svogūnas, sauja įvairių džiovintų vaisių (tinka abrikosai, slyvos, svarainiai).
Morką ir papriką sutarkuoti, pridėti svogūnų, pakepinti.
Į puodą su vandeniu dėti ryžius, kepintas daržoves. Kai užverda, puodą padėti šiltai įvyniojus dviem valandoms.
Elenos Baltakienės receptas, Panevėžio sveikatos klubas „Atgaiva“
Bruknės, spanguolės, gudobelės vaisiai, šermukšnio uogos, moliūgų sėklos, razinos, juodosios aronijos uogos (visko po stiklinę), šiek tiek avižų dribsnių, medaus, citrina.
Gudobelės vaisius susmulkinti, viską sumaišyti ir paskaninti citrina bei medumi.
Rima Kulbačiauskienė, Panevėžio r. Velžio vaikų darželio lopšelio auklėtoja (p. Rima už šį desertą 2006 m. tituluota „Šeimininkių šeimininke“.).
Tai ruginių miltų košė. Kai vanduo užverda, įdėjus šiek tiek druskos, maišant pilti miltus. 5–6 min pavirti. Galima paskaninti virtomis trintomis morkomis. Valgyti tinka su kastiniu arba su daržovėmis, taip pat skanu su šermukšniais, sutrynus juos su medumi, arba su obuolių koše. Kas mėgsta, košę gali pasigardinti sviestu ar spirgučiais. Labai sveika lydytas sviestas. Jį galima praturtinti sudžiovintomis ir sumaltomis prieskoninėmis žolelėmis, pvz.., kiaulpiene, dilgėle ir petražolėmis.
Danutė Kunčienė, Kauno jungtinis sveikatos klubas (p. Danutė tituluota „Šeimininkių šeimininke“ 2004 ir 2005 m.).
Šio gėrimo tinka gerti iš ryto. Jo reikia nedaug, tad pasigaminus užteks ilgam.
Reikės: trauklapių, ugniažolės ir kaštonų vaisių žievelių – rudojo apvalkalo (jų pasirūpinkime rudenį). Kaštonų žievelės skirtos kraujotakai gerinti, ugniažolė – organizmui valyti, trauklapis – virškinimui gerinti.
Pirmiausia gaminamas ugniažolės raugas. Pluoštelį žolių surišti, kad neiškiltų į indo paviršių, pririšti titnago akmenuką. Užpilti 3 l vandens, įdėti stiklinę palmių cukraus ir porą kapsulių pieno bakterijų (jų galima įsigyti vaistinėje). Stiklainio neuždengti, tik užrišti marle. Po 28 dienų (kas keletą dienų indą pajudinti) ištrauką nusunkti, žoles išimti. Įdėti trijų kaštonų žieveles ir 3 šaukštus šviežių trauklapių sulčių (vietoj šių sulčių galima trauklapį panaudoti kitaip: keletą lapų įrišti į puokštę kartu su ugniažole, pradedant ruošti raugą). Laikyti vėsiai stikliniame inde, užrišus audiniu (neuždarius). Gerti iš ryto vieną valgomąjį šaukštą įpylus į pusę stiklinės vandens.
Danutė Kunčienė
0,5 kg grikių kruopų, 2–3 kiaušiniai, 2 svogūnai, 2–3 šaukštai bulvių krakmolo, 1 stikl. džiovintų ir išvirtų grybų, 2 virtos morkos, „Vegetuos“.
Kruopas išvirti. Grybus ir išvirtas morkas sumalti mėsmale, pakepinti su svogūnais. Į grikių košę įmušti kiaušinius (galima ir be jų), sudėti krakmolą ir pakepintą masę. Formuoti kotletus ir kepti aliejuje.
0,5 pakelio avižinių dribsnių, 2 kiaušiniai, 2 svogūnai, 1 pakelis grybų sultinio.
Dribsnius užplikyti grybų sultiniu ir palaikyti 5 val. (galima ir per naktį). Į dribsnius dėti kiaušinius (galima ir be jų), smulkiai supjaustytus svogūnus. Išminkyti ir formuoti kotletus. Kepti aliejuje.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę