Pritkino dieta padeda sumažinti cholesterolio kiekį, o sergantiesiems diabetu – normalizuoti cukraus kiekį kraujyje be insulino. Kartu besilaikantieji dietos gali atsikratyti ir nereikalingo svorio.
Dabar tėvo darbą tęsia sūnus Robertas. Jo dietos pagrindas yra tas pats. Paskutiniajame darbe „The Pritkin Principle“ remiamasi maisto produktų kaloringumu. Valgant maistą, turintį santykinai mažai kalorijų, galima sumažinti riebalų perteklių organizme, o tai leidžia tapti sveikiems ir ilgaamžiams.
Pasirinkus maistą, kuriame nedaug kalorijų, tokį kaip obuoliai ar avižiniai dribsniai, galima valgyti kiek tik norisi, alkio nejaučiama, o svoris krenta. Valgant kaloringą maistą, tikėtina, kad svoris padidės, nes bendras suvartotų kalorijų kiekis, norint pasisotinti, bus didesnis. Pavyzdžiui, kilogramas brokolių turi maždaug 290 kalorijų, o kilogramas šokoladinių traškučių − 4700 kalorijų. Taigi brokoliai yra gerai, traškučiai − blogai.
Pritkinas neatsisako pagrindinio principo, jog norint, kad kristų svoris, reikia suvartoti mažiau kalorijų ir jas sudeginti. Šis principas užginčijamas kai kuriose plačiai paplitusiose dietų knygose, ignoruojančiose šią paprastą, bet nepakeičiamą aksiomą. Pritkinas pateikia išsamų maisto produktų sąrašą, nurodydamas jų kaloringumą bei aiškiai parodydamas skirtumus tarp daug ir mažai kalorijų turinčio maisto.
Nieko keisto, kad kuo daugiau apdorotas maistas, tuo jis turi daugiau kalorijų. Pavyzdžiui, kilogramas grūdų turi apie 1080 kalorijų, o meksikietiškų traškučių − net 5400 kalorijų.
Rekomenduojama valgyti daug skaidulų ir vandens turintį maistą − daržoves, vaisius, pupas, neapdorotus grūdus. Toks maistas skrandžiui leidžia pajusti sotumo jausmą.
Pagal programą galima valgyti tris kartus per dieną ir leidžiami du lengvi mažai kalorijų turintys užkandžiai. Nereikalaujama skaičiuoti kalorijų, tik mokoma suvokti, kaip pasirinkti mažiau kaloringą maistą.
Griežtai nurodoma mankštintis, ypač tinka vaikščiojimas. Pritkinas, pasiremdamas nutukusių žmonių stebėjimais, teigia, kad kai kuriems reikia nueiti 48 kilometrus per savaitę, kitiems pakanka vaikščioti po 30 min. kiekvieną dieną. Greitai vaikštant, per savaitę susidarys 19–24 kilometrai.
Norint numesti svorio reikia, kad kilogramas bet kokio maisto sudarytų mažiau nei 880 kalorijų. Daugumos daržovių kilogramas turi 440 kalorijų.
Kilogramas daug angliavandenių turinčių maisto produktų turi nuo 500 iki 1400 kalorijų.
Gyvulinių baltymų kilogramas − nuo 880 (žuvis) iki 3100 (sultinga filė) ar 4790 (kiauliena).
Derinant nedideles liesesnių gyvulinių baltymų porcijas su daržovėmis galima sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir taip numesti svorio.
Taip pat patariama valgyti natūralų daug angliavandenių turintį neapdorotą maistą, tokį kaip grūdai, daržovės ir vaisiai.
· Rudieji ryžiai
· Soros
· Miežiai
· Avižos
· Tamsiai žalios salotos
· Svogūnai
· Bulvės
· Melionai
· Pupos
· Obuoliai
· Kriaušės
· Žemuogės
· Bananai
Tinkamas kai kuris apdorotas neskaldytų grūdų maistas, pavyzdžiui, avižų dribsniai. Net baltų miltų makaronai nepakenks, valgant juos su daržovėmis, kad sumažėtų bendras kalorijų kiekis.
Kiti nurodymai: mažomis porcijomis valgyti liesą mėsą, žuvį, viščiuko mėsą ir kitą mažai riebalų turintį maistą. Vengti gruzdinto maisto ir riebių padažų. Taip pat valgyti dažnai − tris kartus per dieną ir du kartus užkandžiauti. Be to, būti aktyviems ir mažiau sūdyti maistą.
Kyla diskusijų, ar tai tikrai svorio metimo dieta, ar tiesiog mitybos požiūriu tinkama dieta, turinti mažiau kalorijų. Kaip sako Teryl L. Tanoka iš JAV Santa Monikos UCLA medicinos centro, riebalai leidžia mums pasijusti sotiems, tad kai valgomas liesas maistas, galime nuolat jaustis alkani. Be to, jos nuomone, didelė tikimybė, kad, nustojus laikytis šių nurodymų, prarastas svoris vėl sugrįš.
JAV Kolorado universiteto Sveikatos tyrimo centro (Denveris) Mitybos padalinio vadovas James Jill sutinka, kad dieta daugeliui gali netikti. Stebėdamas žmones, kurie, laikydamiesi Pritkino dietos, numetė svorio, jis klausia: „Ar realu, kad jie laikysis tokios dietos išvykę iš centro?“
Tiek Pritkino, tiek panaši Ornish dieta labai smarkiai riboja riebalų kiekį − iki mažiau nei 10 proc. suvartojamų kalorijų kiekio. J.Jill pastebi: „Jei mes taip darytume, būtume sveikesni, tačiau tai labai sunku, ypač, jei dažnai valgome ne namuose. Be to, pagaminti sveiką ir skanų mažai riebalų turintį maistą ilgai užtrunka. Dauguma negali tam skirti daug laiko“.
„Yra ir kita problema, − priduria T.Tanaka.— Ši dieta riboja riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą ir net gali sumažinti kai kurių būtinų riebalų rūgščių kiekį. Šios rūgštys reikalingos normaliam ląstelių funkcionavimui, organizmo augimui ir vystymuisi, taip pat jų reikia, kad būtų sveika oda ir audiniai.“
Mitybos ir sveikatos specialistams iš šios dietos patinka tai, kad ji riboja gyvulinių produktų, kurie susiję su daugeliu ligų, vartojimą. Be to, ji skatina fizinę veiklą, moko atsikratyti streso ir mažiau suvartoti kalorijų. Tačiau ilgai tiek mažai riebalų turinčios dietos laikytis sunku.
Įdaryti agurkai
16 porcijų
4 agurkai
130 g natūralaus jogurto
2 kapotos šviežio česnako skiltelės
4 valg. š. šviežių citrinos sulčių
1 arbat. š. paprikos
320 g susmulkintų vyšninių pomidorų
½ arbat. š. juodųjų pipirų
2 arbat. š. sukapoto baziliko
Papuošimui: krapų šakelės
Agurkus nulupkite, supjaustykite gabaliukais, iš kiekvieno išimkite sėklas taip, kad pasidarytų „lovelis“ įdarui. Sumaišykite likusius produktus ir sudėkite į agurkus. Papuoškite krapais.
Kimšti moliuskai
8 porcijos
32 vidutinio dydžio moliuskų geldelės, padalytos pusiau
8 susmulkinti slyviniai pomidorai
4 valg. š. malto česnako
4 valg. š. malto askaloninio česnako
2 pakepinti raudonieji pipirai (nulupti, be sėklų)
4 valg. š. šviežio oregano, supjaustyto plonomis juostelėmis
4 valg. š. aromatingojo acto
1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
Truputį pakepinkite pomidorus, česnaką ir maltus pipirus. Kai pomidorai suminkštės, sudėkite kitus nurodytus produktus ir nuimkite nuo ugnies. Viską atšaldykite šaldytuve ir įdarykite moliuskus.
Pakepkite 5 min. arba kol visiškai sušils.
Pomidorų troškinys
12 porcijų
6 dideli pomidorai
1 stiklinė skustų stambiai supjaustytų morkų
1 nuluptas stambiai supjaustytas svogūnas
2 skiltelės česnako
1 raudonasis pipiras
2 valg. š. smulkintų šviežių čiobrelių
2 stiklinės daržovių
2 čili pipirai
Pomidorus, morkas, svogūnus, česnakus ir pipirus apie 12 min. pakepinkite uždengtoje keptuvėje, kol suminkštės. Atšaldykite. Nulupkite pipirus ir išimkite sėklas. Troškintas daržoves ir likusius ingredientus sudėkite į nedidelį puodą, užstatykite ant ugnies ir pavirkite 20 min.
Patiekite šaltą arbą karštą.
Įdaryti grybai
15 porcijų
15 didelių jaunų pievagrybių
2 valg. š. aromatingojo acto
1 arbat. š. obuolių sulčių koncentrato
150 g minkšto tofu (sojos varškės)
5 valg. š. neskaldytų grūdų kvietinės duonos trupinių
¼ arbat. š. nesūraus sojos padažo
½ arbat. š. česnako miltelių
1 valg. š. smulkintų petražolių
½ arbat. š. švelnių garstyčių
2 valg. š. smulkinto svogūno
2 kiaušinių baltymai
Nuimkite grybų kepurėles. Kotelių neišmeskite. Marinuokite užpylę actu ir obuolių sulčių koncentratu apie 30 min. Pakaitinkite. Sumalkite kotelius ir pridėkite į tofu. Gautą masę išplakite šakute ir sudėkite likusius ingredientus. Gerai išmaišykite. Įdarykite grybus (po pusę valg. š. masės į kiekvieną).
Kepkite apie 30 min.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę