Kokį medų jūs labiausiai mėgstate? Šviesų ar tamsų, skystą ar sutirštėjusį? Specialistai teigia, kad spalva medaus kokybei reikšmės neturi, bet skoniui ir gydomosioms savybėms - taip. Vienas iš populiariausių ir mūsų mėgstamiausių bičių produktų yra liepų medus. Jis yra gelsvos spalvos ir gerai gydo peršalimo ligas. Geltonos spalvos yra ir nuovargį mažinantis pievų medus. Grikių medus yra rusvas, aštraus skonio, tinka nusilpusiems ir sergantiems mažakraujyste žmonėms. Retesnis baltas, smulkios kristalizacijos, silpno aromato rapsų medus, daugiau vartojamas maistui gaminti. Na, o ekologiškiausias ir daugiausia mineralinių medžiagų turi tamsus miško medus. Šių medaus rūšių galima įsigyti turguose ar iš bitininkų, bet dažniausiai patys bitininkai pripažįsta, kad sunku pasakyti, kokios rūšies medus. Kiek lengviau pagaminti liepų ir pievų medų. Kitaip yra užsienio valstybėse, kur plantacijose auginami vienos rūšies augalai, ir bitėms tarsi “nebūna iš ko rinktis”.
Lietuvoje pirkėjai dar nepasitiki prekybiniuose centruose parduodamo medaus kokybe, mieliau renkasi pažįstamus ar draugų rekomenduotus bitininkus. Tokį požiūrį rodo ir tai, kad parduotuvėse dažniausiai prekiaujama medumi, supilstytu į mažos talpos indelius - 150-300 g, tuo tarpu importuojamas medus pilstomas į 500 g indus.
Iš lietuviško medaus geriausiai įvertintas Suvalkijos medus, pagamintas Laimutės Astrauskienės, iš importuojamų - eukalipto žiedų medus. Gamintojai teigia, kad pastarasis medus ypač gerai padeda sutrikus kvėpavimo takų veiklai, padeda atsikosėti ir malšina kosulį.
Medų ir jo produktus paprasta vartoti ir lengva derinti su kitais būdais bei metodais gydant kvėpavimo takų ligas, opas, kepenų, širdies ir kraujagyslių ligas, tulžies bei kitų vidaus sekrecijos liaukų ligas. Medus ir jo produktai stiprina regėjimą, kaulų audinius, didina organizmo pasipriešinimą neigiamų išorės faktorių įtakai ir stiprina imunitetą.
Medus visiškai nekenksmingas, priešingai - jis normalizuoja medžiagų apykaitą, jame gausu biologiškai veiklių medžiagų.
Odos ir gleivinių ligos
• Stiprina kraujo pritekėjimą ir limfos išsiskyrimą, taip pagreitindamas savaiminį žaizdų išsivalymą.
• Naikina žaizdoje esančius mikrobus.
• Stimuliuoja audinių regeneraciją (gijimą).
• Stabdo raukšlių atsiradimą, valo ir maitina veido odą.
Medus - atskirai ir su žolių nuovirais - vartojamas žaizdoms, opoms, gimdos kaklelio erozijai, stomatitui, parodontitui, odos tuberkuliozei, žvynelinei gydyti ir veido odos priežiūrai.
Širdies ir kraujagyslių ligos
• Stiprina širdies raumenį.
• Reguliuoja širdies susitraukimų ritmą.
• Padeda normalizuoti arterinio kraujo spaudimą sergant hipertonija.
Sumaišytas su sultimis ir gydomaisiais augalais, medus vartojamas nuo hipertoninės ir hipotoninės, išeminės širdies ligos, miokardo infarkto ir reumatizmo.
Skrandžio, kepenų, tulžies pūslės, kasos ir žarnyno ligos
• Mažina padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą.
• Skystina gleives, malšina skausmą, pykinimą ir rėmens ėdimą.
• Skatina skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos randėjimą.
• Skatina tulžies išsiskyrimą.
• Naikina ligas sukeliančius mikrobus skrandyje, tulžyje, kepenyse, žarnyne.
Medų reikia vartoti sergant lėtiniu gastritu (esant padidėjusiam, sumažėjusiam ir normaliam skrandžio sulčių rūgštingumui), skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, cholecistitu, hepatitu, cukriniu diabetu, pankreatitu, žarnyno uždegimu.
Kvėpavimo organų ligos
• Palengvina atsikosėjimą, slopina uždegimo procesą ir skatina prakaito išsiskyrimą.
• Didina organizmo pasipriešinimą, aktyvina medžiagų apykaitą.
Medus vartojamas peršalimo ligoms, gripui, bronchitui, plaučių uždegimui, bronchų astmai, plaučių tuberkuliozei gydyti ir nuo faringito, laringito bei rinito.
• Jeigu organizmas nusilpęs ir kamuoja kitos negalios, gerkite po stiklinę aguročio arba moliūgo sulčių, sumaišytų su valgomuoju šaukštu medaus 2-3 kartus per dieną. Taip pat veikia medus, sumaišytas su česnako sultimis (sultis išspauskite rugsėjo mėnesį).
• Organizmo atsparumui ligoms padidinti labai tinka medaus ir įvairių sulčių (obuolių, vyšnių) mišiniai. Gerkite po stiklinę sulčių su valgomuoju šaukštu medaus 3 kartus per dieną. Spanguolių, braškių, aviečių, putino uogų ir salierų sultys lygiomis dalimis su medumi didina fizinį ir protinį darbingumą. Gerkite po valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną prieš valgį.
• Organizmas sens lėčiau, jeigu 2-3 kartus per dieną išgersite stiklinę agurkų sulčių su valgomuoju šaukštu medaus.
• Kad pagerėtų regėjimas, 2-3 kartus per dieną vartokite po valgomąjį šaukštą svogūnų sulčių ir tiek pat medaus.
• Jeigu sergate hipertonine liga, stiklinę bičių medaus, stiklinę morkų sulčių, stiklinę krienų sulčių ir 1-2 citrinų sultis gerai sumaišykite mediniu šaukštu tamsaus stiklo inde, sandariai uždarykite ir laikykite tamsioje vėsioje vietoje. Gerkite po arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną valandą prieš valgį ir 2-3 valandos po valgio. Gydymo kursas - 2 mėnesiai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę