Augalų želmenys yra natūralių vitaminų šaltinis. Tai lengvas ir švarus maistas, padedantis sureguliuoti įvairius sveikatos sutrikimus. Šiuo metu Lietuvoje itin populiarūs daiginti kviečiai, kurių galima nusipirkti sveiko maisto parduotuvėse arba sėklų susidaiginti namuose. Kviečių želmenys ne tik naudingi sveikatai, bet juos lengva auginti, o juo labiau - vartoti.
Gyvybę bei energiją savyje sukaupę kviečių želmenys, riešutai, sėklos sugeba sugrąžinti sunegalavusio ar pavargusio kūno galias. Kviečių želmenyse ir šviežiose želmenų sultyse gausu chlorofilo, enzimų, vitaminų A, B, B12, C, E, K, amino rūgščių, mineralų ir daugiau nei 90 žmogui reikalingų mikroelementų. Taip pat šiose sultyse gausu folinės rūgšties, kalcio, kalio, geležies, magnio, fosforo, natrio, cinko. 50 ml želmenų sulčių prilygsta 890 g įvairių daržovių.
Mokslininkai nustatė, jog geriant kviečių želmenų sultis, kraujas apsivalo nuo teršalų, sustiprėja žmogaus imuninė sistema. Be to, kviečių želmenys padeda išsivaduoti nuo riebalų pertekliaus. Skystas deguonis, esantis kviečių želmenų sultyse, stimuliuoja virškinimą, skatina mąstymą, apsaugo kraują nuo oksidacijos.
Atgaivina enzimus. Žmogaus organizmas - lyg didelė biologiškai aktyvi chemijos gamykla. Po mūsų oda visą laiką vyksta tūkstančiai cheminių reakcijų. Daugelio jų variklis - enzimai. Enzimai yra gyvybės energija: ar mes gydome žaizdas, ar sumanome lieknėti, - visur pagrindinį darbą atlieka enzimai. Kiekvienas mūsų veiksmas - nuo galvojimo iki virškinimo ar judėjimo - yra susijęs su tūkstančių enzimų veikla. Enzimai yra ypač svarbūs kraujo valymo procesuose, neutralizuojant nuodų poveikį organizme. Nors jie pakankamai galingi “valytojai”, tačiau ilgainiui jų galia susilpnėja. O atgaivinti mes juos galime gerdami ką tik išspaustas kviečių želmenų sultis.
Kaupia energiją. Kviečių želmenų sultyse esantis chlorofilas yra viena svarbiausių medžiagų ir turi begales privalumų. Jei jis nebūtų toks gležnas, gal taptų vienu geriausiu medicinos ginklu. Chlorofilas yra gyva saulės baterija, kaupianti energiją, tokią reikalingą gyvybei palaikyti.
Chlorofilas ypač veiksmingas gydant anemiją, kadangi didina raudonųjų kraujo kūnelių skaičių, padeda atsinaujinti pagrindiniam organizmo apsivalymo organui - kepenims, palengvina lėtinius vidurių užkietėjimus, mažina dujų kiekį organizme, neutralizuoja blogus kūno kvapus.
Įveikia ligas. Šviežios kviečių želmenų sultys yra ne tik gaivus gėrimas, bet ir idealus maistas kiekvienam, norinčiam išvengti ligų ir pataisyti sveikatą. Kviečių želmenis jūs galite naudoti organizmui valyti, dietai ir išvaizdai pagerinti, organizmo imuninei sistemai atnaujinti - užkirsti kelią ligoms.
• jomis galima skalauti skaudančią gerklę;
• jei į akis lašinsite iš sulčių paruošto skysčio, sumažės skausmas ir niežėjimas;
• į ausis lašinamos perkoštos kviečių želmenų sultys mažina spaudimą bei ausų skausmą;
• lašinamos į šnerves bei įtrauktos pro nosį sultys padeda išvalyti ir gydyti sinusitą.
Neišsigąskite, jei po lašinimo procedūrų patirsite laikiną pablogėjimą: akys gali dar labiau paraudonuoti ir niežėti, sinusitas - dar pasunkėti. Šie simptomai turėtų pranykti po kelių minučių. Tačiau kitą kartą sulčių vartokite mažiau arba jas skieskite vandeniu.
Sukramtyti kviečių želmenys puikiai malšina dantų bei dantenų skausmą ir tinimą, stabdo dantenų kraujavimą, malšina parodontozę.
• Kiečių želmenų sultys gydo saulės nudegintą odą ir veikia kaip dezinfekuojamoji medžiaga.
• Moterys šias nuostabias sultis gali naudoti kaip odą standinančią kosmetinę priemonę.
• Prieš plaunant plaukus, sulčių reikia įtrinti į galvos odą ir palaikyti bent porą valandų - atsigaus pažeisti plaukai, išgis nuo pleiskanų perštinti galvos oda.
• Įpylus kviečių želmenų sulčių į vonią, galima ilgai ir maloniai pasimėgauti gydomuoju kviečių želmenų poveikiu.
Kviečių želmenų tyrės galima dėti tiesiai ant žaizdų, išbėrimų, nutrynimų, vabzdžių įkąstų vietų, auglių ir opų. Kompresą būtina keisti kas 2-4 valandas. Prieš dėdami naują kompresą, nuplaukite pažeistą vietą su muilu ir leiskite jai “pakvėpuoti” kelias minutes.
Jei norite gerai miegoti, tereikia galvūgalyje padėti padėklą su augančiais kviečių želmenimis. Jie padidins deguonies kiekį ore, paskleis sveikatai naudingus neigiamus jonus.
Kviečių želmenims parenkami “kietieji”, arba “žieminiai”, - maži, pailgi, aukso spalvos grūdai. Naudokite tik organiškai augintus grūdus, nesugadintus trąšų ar kitokių chemikalų.
• Prieš sodindami kviečius, juos nuplaukite, pašalinkite kietus nešvarumus.
• Subėrę grūdus į stiklainį, užpilkite vandeniu.
• Sandariai uždenkite stiklainį tankiu audiniu ir palikite per naktį (12 val.).
• Ryte nupilkite vandenį, gerai praskalaukite kviečius ir palikite grūdus dygti, palenkę stiklainį 45o kampu. Taip jie turi bręsti dar 12 valandų.
Jei jūsų tikslas - daiginti kviečiai, tuomet dar kartą perplaukite sudygusius grūdus ir - skanaus.
Kviečių želmenys ir jų sultys. Pasisemkite kantrybės, nes laukia darbas.
• Ant kieti padėklo tolygiai paskleiskite dirvožemį (sluoksnio storis 2,5 cm), kraštuose palikite mažus griovelius, į kuriuos rinksis vandens perteklius.
• Sudaigintus grūdus tolygiai paskirstykite po visą plotą.
• Po to sudrėkinkite žemę (geriausiai tiktų purkštuvas) ir uždenkite kitu padėklu ar dangčiu. Po dangčiu kviečiams būna drėgna, šilta ir tamsu.
• Po 2-3 dienų nuimkite dangtį, sudrėkinkite grūdus ir padėkite padėklą netiesioginėje saulės šviesoje.
• Kai kviečius išnešite į šviesą, juos reikės kasdien drėkinti. Pasistenkite žemės nepaversti nei šlapia koše, nei sueižėjusiu dirvonu.
Praėjus 6-12 dienų 17-25 cm aukščio kviečių želmenis jau galima vartoti. Daigus pjauti patartina kuo arčiau šaknų. Sultis geriausia spausti tik nupjovus želmenis - tada jų poveikis stipriausias.
Sultis gerti rekomenduojama vos išspaustas, geriausiai - ryte ir nevalgius, po 50 ml per dieną.
Kviečių želmenų sultis galima maišyti su morkų, burokėlių, arbūzų, ananasų ar obuolių sultimis.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
aciu
aciu
Aš turiu sulčiaspaudę,mokėjau 100,kažkokia čekiška. Bet irgi nelabai patogi.Yra visiškai mažytė,va ta tai tikrai gera,bet brangesnė.
O išspaudus iškarto išgert. Nes neišgėrus jos oksiduojasi ir praranda savo vertę.
jei kas ka daugiau zinot parasikit i el pasta. bielinis.r@gmail.com