Vytautą Narušį radome medituojantį savo sodyboje. Patogiai įsitaisęs tarp paties sukurtų akmens skulptūrų molėtiškis sakė, kad kas vakarą jis apmąsto praėjusią dieną, sudėlioja darbus, kuriuos padarė, ir jau kuria planus rytdienai. „Aš stengiuosi kiekvieną minutę nugyventi gražiai ir naudingai, tad tam reikia pasiruošimo ir, žinoma, apmąstymų“, – sako V. Narušis, prieš beveik dvidešimt metų nusprendęs iš pagrindų pakeisti savo gyvenimą. Pasak jo, kad sveikata būtų gera, reikia rūpintis ne tik maistu. „Kai pradėjau sveikai maitintis, pastebėjau, kad ir mintys tapo šviesesnės, o blogio tiesiog nepriimu į save”, – kalba vyriškis, radęs būdą, kaip išsivaduoti nuo jį kamavusių negalavimų.
Prieš pradėdamas sveiką gyvenimo būdą, Vytautas Narušis gyveno kaip dauguma žmonių. Valgė viską, kas po ranka papuldavo ir ko širdis užsigeisdavo. Iki pensijos mokykloje dėstęs dailę, muziką, meniškos sielos mokytojas neatsisakydavo jokių gyvenimo teikiamų malonumų. „Ir cigaretės dūmą užtraukdavau, ir alkoholio nesibodėjau”, – pasakoja Vytautas.
Įpusėjus šeštąją dešimtį, vyriškio sveikata sparčiai ėmė blogėti. Anuomet menininką vienas po kito ištiko net du infarktai. „Atsigavęs po smūgių, nebeįsivaizdavau savo gyvenimo be tablečių, mikstūrų ir nuolatos į namus skubančių gydytojų”, – sako buvęs mokytojas. Vyriškį kankino reumatas, pūliuojanti angina, sinusitas, atsirado virškinimo problemų. Nuolatiniai skausmingi priepuoliai vyriškiui tapo neišvengiama gyvenimo norma.
Ir būtent tada, kai jam atrodė, kad jo gyvenimo dienos jau suskaičiuotos, V. Narušis susimąstė, kodėl taip yra, kad vieni žmonės išgyvena nesirgę jokiomis ligomis, o kitus nuolatos užpuola visokie negalavimai.
Negalėdamas išsivaduoti nuo jį kankinančių ligų, ėmė domėtis medicina. Jis perskaitė daugybę medicininių straipsnių, knygų ne tik lietuvių, bet ir rusų bei anglų kalbomis. „Ir, žinoma, pagaliau supratau, kad mano gyvenimo būdas ir mityba gerokai prasilenkia su sveika gyvensena”, – kaip surado savo ligų priežastį pasakoja vyriškis.
Tada molėtiškis nusprendė pradėti, kaip jis pats sako, „naują gyvenimą”. Prisiskaitęs įvairios literatūros, jis pirmiausia suformavo sau teisingą ir būtiną mitybos racioną, o pagrindinių produktų sąrašą, kad nesusipainiotų, pasikabino namuose ant sienos. „Jeigu nebūčiau susirūpinęs savo mityba, tikriausiai jau seniai būčiau kapuose supuvęs, – įsitikinęs V. Narušis. – Maistas padėjo atsigaut. Tapau biologiškai jaunas, o kamavusios ligos pradingo“.
Vytautas dar ir šiandien prisimena, kaip nelengva keisti įprastą ir seniai nusistovėjusį gyvenimo būdą. Tačiau noras gyventi ir itin stipri valia padėjo vyriškiui po truputį susigrąžinti sveikatą. Per pirmuosius metus molėtiškiui pavyko atsisakyti mėsos ir pieno produktų, vėliau jis tvirtai sakydavo „ne” ir iš miltų gaminamiems patiekalams.
„Pirmieji penkeri sveiko gyvenimo metai buvo labai sunkūs”, – prisimena Vytautas. Kamavusį silpnumą buvęs dailės mokytojas prisimena ir dabar. Kartą vyriškis nukrito tiesiog gatvėje, susitrenkė galvą, o atėjęs į mokyklą neprisiminė, ką turi daryti. Tačiau kolegos mokytojai bei mokiniai atjautė ir stengėsi suprasti V.Narušį, kuris radikaliai ėmė keisti savo mitybą ir valyti organizmą. „Bet vėliau viskas susitvarkė”, – apie sveiko gyvenimo pradžios sunkumus pasakoja pensininkas.
Jis dar mena, kaip sunku buvo atsisakyti rūkytų mėsų, kurių kvapas prikaustydavo ir viliodavo nors truputį paragauti. Tačiau akivaizdus sveikatos pagerėjimas ir vis mažėjančios tablečių dozės vyriškiui padėjo suvokti, kad sveikata yra svarbiau už kąsnelį kumpio. Šiandien jis pripažino, kad ir pas gydytojus lankėsi senokai. „Nėra jokio reikalo”, – įsitikinęs pensininkas.
Vytautas Narušis sako, kad jo mityba yra beveik tobula. Prieš metus jam šiaip ne taip pavyko atsisakyti ir itin mėgstamų saldainių. „Dabar viskas puiku. Savo kūno beveik nejaučiu, medžiagų apykaita klasiška, kaip laukinio gyvūno”, – šypsosi molėtiškis. Šiandien jo valgiaraštis yra gerokai susiaurėjęs ir ribotas, tačiau dėl to vyriškis jaučiasi tik geriau.
Jo sveikatos formulė yra ganėtinai paprasta ir visiems prieinama. Vytautas mielai dalijasi savo patirtimi ir, jeigu žmogus nori, gali patarti ir netgi pamokyti, kaip sveikai maitintis. Gyvendamas daugeliui neįprastą gyvenimą, jis apgailestauja, kad žmonės valgo tai, kas kenkia jų organizmui, ir trumpina gyvenimą.
Savo artimųjų pensininkas neprievartauja gyventi pagal jo nustatytas taisykles. Vilniuje gyvenanti žmona Pranutė dažnai atvažiuoja pas vyrą ir padeda prižiūrėti Molėtuose jau pagarsėjusią sodybą. „Kai ji būna pas mane, tai maistą valgo tokį, kokį pagaminu. Aš čia virtuvės karalius”, – kalba V. Narušis.
Dieną Vytautas pradeda nuo rytinio žaliosios arbatos puodelio, į kurį įberia ir pusę šaukštelio kavos, kad atgautų gerą tonusą. O vietoj cukraus gėrimą pasigardina datulėmis. Beje, arbatą jis verda ne iš bet kokio vandens. „Vandenį reikia užvirinti, kad žūtų visos bakterijos ir kitos kenksmingos medžiagos, tada supilti į kokį nors indą ir palaikyti kelias dienas ar netgi savaitę, kad nusėstų vandenyje netirpstančios kalkės”, – sveikos gyvensenos pagrindų moko Vytautas.
Išgėręs arbatos, sveikuolis pusryčiauja. Dažniausiai tai būna vaisiai, uogos. Vyriškis itin pamėgo kivius, apelsinus, obuolius, džiovintus abrikosus ir razinas, kurias prieš valgant reikia nuplauti ir išbrinkinti. Kiek vėliau vaisius keičia malti arba tik gliaudyti lazdyno riešutai, saulėgrąžos, moliūgų sėklos.
Vakarienei Vytautas gamina daržovių salotas arba brinkintų grūdų košę. Pensininkas prisipažįsta, kad kartą per savaitę su brinkintomis pupelėmis, žirniais, lęšiais arba grikiais pasigardžiuoja kaimiška silkių filė. O sau kruopščiai gaminamą maistą jis visada pagardina krapais, petražolėmis, salierais, svogūnais, raudonėliu, džiovintais jūros kopūstais, mairūnu, baziliku, paprika, morkomis, burokėliais, čiobreliais, gelsve, špinatais, džiovintų dilgėlių lapeliais arba garšva.
Jis patikino, kad jau seniai nieko neverda, nemarinuoja ir juo labiau nekepa. „Gamta mums duoda reikalingus produktus, o visokie gaminimo būdai tik sunaikina žmogaus organizmui reikalingas medžiagas”, – sako daug literatūros apie sveiką gyvenseną perskaitęs molėtiškis ir dar priduria, kad valgyti reikia tik tada, kada skrandyje tuštuma.
Keisdamas savo gyvenimo būdą, Vytautas Narušis suprato, kad reikia keisti ne tik mitybą, bet ir gyvenamąją aplinką. Įsikūręs tėvų sodyboje Molėtuose jis nusprendė ant šlaito, kur kadaise jo tėvai augino bulves, įkurti akmenų parką. „Aukščiausia sklypo vieta buvo beveik 20 metrų pakilusi virš gatvės, tad ariant lauką tekdavo arklį užvesti į kalną paskui prikabinus plūgą arti vagą”, – kaip tėvai čia sodindavo bulves prisimena Vytautas. Vėliau vėjai ir lietūs šlaito aukštį kiek pakoregavo. O kai Vytautas nusprendė čia įkurti akmens parką, teko sklypą dalinti į terasas, kad žemės nuo kalno neslinktų.
Pirmuosius akmenis jis čia atrideno jau daugiau nei prieš trisdešimt metų. Tačiau tada dar net minčių neturėjo kurti tokį muziejų po atviru dangumi. „Negaliu praeiti pro gražų akmenį. Jei kur laukuose randu man patinkantį riedulį, atsivežu iš namų karutį, pasikraunu ir partempiu į kiemą“, – apie savo aistrą akmenims, kurių kieme jau yra nesuskaičiuojama galybė, kalba V. Narušis.
Iš pradžių tik šiaip juos dėliojęs, vėliau menininkas ėmėsi lipdyti įvairiausias skulptūras. „Antai čia sakalas, o ten apuokas, kalnelio viršūnėje pastačiau piramidę ir krėslą, kuriame gali pasėdėti visi čia užsukę”, – supažindina su savo kūriniais menininkas. Jis liaudies ornamentais išgražino ir savo namą. „Čia vis kad prie aplinkos labiau derėtų ir kad gražiau būtų”, – sako V. Narušis.
Į Vytauto sodybą dažnai užsuka ne tik molėtiškiai, bet ir miesto svečiai. Žiūrint nuo gatvės atrodo, kad akmenų kalnelis jau puikiai atrodo, tačiau sveikuolis sako, kad galutinai jis bus sutvarkytas tik tada, kai jam sueis šimtmetis. „Dar noriu čia pastatyti apžvalgos aikštelę, nuo kurios matysis visi Molėtai. Taip pat planuoju sumeistrauti pakabinamąjį tiltą čia apsilankantiems vaikams”, – savo planus žeria pensininkas.
Jis įsitikinęs, kad akmens parkas išgarsės visame pasaulyje. „Tačiau po savo kieme sukurtą rojų smalsuoliams, kaip ir dabar, ateityje leisiu vaikščioti už dyką. Pinigai man nereikalingi. Man svarbu geros mintys, emocijos, energija, kurią čia palieka apsilankiusieji. Tai mane įkvepia darbuotis toliau. Kartais po kieno nors apsilankymo aš jaučiuosi taip gerai, kad rodos man sparnai užauga“, – atvirai sako sveikuolis.
Kas yra Andrius Mamontovas, aiškinti, manau, nereikia nė vienam. Muzikantas, prodiuseris, aktorius – taip lakoniškai pristato jį šiuolaikinis žinių apie visus ir viską šaltinis Wikipedia. Dar priduria: pasisako už sveiką gyvenseną ir prieš svaigalų vartojimą, o nuo 1993 metų yra vegetaras....
Skaityti daugiauPasaulyje kasmet miršta apie 30 mln. žmonių, iš jų 17 mln. – nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Neretai padarius širdies kardiogramą ir pastebėjus pakitimų širdžiai stiprinti skubama gerti vaistų. Tačiau daugeliu atvejų pirmiausia vertėtų pasinaudoti natūraliais metodais. Kaip širdies raumenį stiprinti gyvenimo būdą, mitybą, fizinį aktyvumą kalbamės su sveiko gyvenimo puoselėtoja ir mankštų specialiste Džilda Valaitiene....
Skaityti daugiauDaugelio mūsų gyvenimas yra dinamiškas, aktyvus ir užimtas. Dirbantieji įstaigose turi rengtis gražiai ir patogiai kiekvieną darbo dieną. Laisvalaikio metu taip pat norime dėvėti ne tik gražius bei madingus, bet ir patogius, praktiškus drabužius. Pirkdami juos dažnai atkreipiame dėmesį į gaminio sudėtį, bet ne visada tai mums ką nors sako. Ką reiktų žinoti apie įvairius pluoštus, renkantis rūbus kasdienai, išeigai ar poilsiui, ką pasirinkti konkrečiu atveju ir kodėl, papasakojo „Monton“ parduotuvės konsultantė Kristina JUOZAPAVIČIENĖ ir AB „Audimas“ rinkodaros specialistas Tomas MOTIEJAITIS. ...
Skaityti daugiauPrieš akis – didžiosios metų šventės – Kūčios ir Kalėdos. Tai dienos, kai namuose ar svečiuose dauguma ne kartą susėsime prie vaišių stalo. Tad kuo skiriasi Kūčių ir Kalėdų vaišių stalas, kuo skiriasi apeiginis, šventinis ir kasdienis maistas? Apie tai svarstėme su etnologu, gamtos mokslų daktaru, Vilniaus pedagoginio universiteto profesoriumi, naujų tarpdisciplininių mokslo šakų – paleoastronomijos ir etnokosmologijos – pradininku Lietuvoje Libertu Klimka, prisimindami savo artimųjų šeimų tradicijas....
Skaityti daugiauKaip pradėti bėgioti? Ką reikia žinoti apie save ir priemones, reikalingas aktyviam judėjimui? Į šiuos klausimus atsakė Lietuvos sveikatos sąjungos prezidentas, Palangos sveikatos mokyklos direktorius Dainius Kepenis. ...
Skaityti daugiauJudėjimas – viena svarbiausių geros savijautos ir sveikatos sąlygų bet kuriame amžiuje. Maži vaikai labai noriai juda, sportuoja, žaidžia aktyvius žaidimus. Augant šis noras paprastai mažėja, tad tėvų pareiga – jį skatinti. O geriausia tai daryti rodant pavyzdį, kartu aktyviai leidžiant laisvalaikį: keliaujant pėsčiomis, dviračiais ar baidarėmis, žaidžiant, krepšinį, futbolą, tenisą. Žiema – ne priežastis aptingti ir atsisakyti aktyvaus laisvalaikio. Pats laikas atidaryti slidinėjimo sezoną. ...
Skaityti daugiauŠaltuoju rudenio metu, kai nieko nesinori, kai nėra energijos ir jėgų, kai vaikštote susigūžę, kai mintys sukasi, kaip greičiau nuo visų atsiriboti, norisi įlįsti į šiltą lovą ar vonią ir apie nieką negalvoti, nes turite daugybę rūpesčių, įvairių darbų ir negalite atsipalaiduoti, susikaupti. Tad šiame straipsnyje pateiksime informaciją apie keletą galimų atsipalaidavimo ar energijos gavimo būdų, kurie tiks ne tik šaltuoju metų periodu, bet ir visus metus, kai bus sunku....
Skaityti daugiauKol dar geras oras, smagu gryname ore susirinkti paskutinius vitamino D prisotintus saulės spindulius. O ką veikti tokiu metų laiku? Žinoma, grybauti. „Aš grybauju nuo vaikystės, puikiai pažįstu grybus, ir man nereikia jokių patarimų, kaip neprisirinkti šungrybių!“ – pasakysite. Tačiau net ir renkant gerai žinomus valgomuosius grybus vis dėlto reikia laikytis kai kurių taisyklių, kad vėliau nekiltų sveikatos problemų....
Skaityti daugiauKada dar, jei ne rudenėjant, pradėti lankyti ar sugrįžti į sveikatingumo klubą ir pelnytai džiaugtis gera savijauta, gražiomis kūno linijomis bei jaunatve?!. ...
Skaityti daugiau„Pagerėjo sūnaus kalba – jei anksčiau sunkiai sekdavosi greitai kalbėti, tai dabar greitakalbė liejasi laisvai. Pirmi keturi mėnesiai smarkiai padėjo sukaupti dėmesį... Galiu pagaliau pasidžiaugti, kad suradom specialistę, kuriai mano vaikas svarbus, ji seka jo būklę...“ Taip viename interneto forumų pasisakiusi mama kalba apie neuropsichologinę sensomotorinę korekciją. Apie šį maždaug prieš porą dešimtmečių pradėtą taikyti būdą išsamiau paprašėme paaiškinti Jolantos Lazutkienės, ji kartu su kolege Raimonda Girčiene taiko šį metodą savo darbo praktikoje. ...
Skaityti daugiauTik iškritus sniegui ir pašalus žmonės itin dažnai paslysta, patiria įvairių traumų ir tiesiog užplūsta gydymo įstaigų traumataloginius skyrius. Griūnant dažniausiai patempiami raiščiai, lūžta kaulai, patiriamos galvos traumos, įvairūs sumušimai. ...
Skaityti daugiauKlaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos mokiniai, įkūrę Mokinių Mokomąją Bendrovę, džiaugiasi kylančiu savo sukurtos programėlės populiarumu ir ateities perspektyvomis. Su vaikams skirta programėle „Klausk herojaus“ bendradarbiavimo sutartis jau pasirašė Raudonasis Kryžius ir „5 pėdutės“, o kitos organizacijos reiškia augantį susidomėjimą. ...
Skaityti daugiauRugsėjis – toks laikas, kai ne tik pasineriame į pirmuosius rudeniniais džiaugsmus ir rūpesčius, bet vis dar prisimename prabėgusios vasaros akimirkas. Tiesą pasakius, daugumą tos akimirkos ir nuotaikos lydės visus metus, padėdamos sulaukti kitų atostogų....
Skaityti daugiauEuropoje ir Amerikoje pilateso kūno tobulinimo programa naudojasi ne tik garsūs aktoriai, sportininkai, politikai. Tai tapo daugelio besirūpinančių savo sveikata gyvenimo dalimi. Jungtinėje Karalystėje pilateso pratimus gydytojai rekomenduoja savo pacientams. Vis populiarėja pilateso mankšta ir Lietuvoje. Kuo unikali ir naudinga sveikatai ši kūno treniravimo technika? Apie tai kalbamės su pilateso mankštų trenere Džilda Valaitiene....
Skaityti daugiauAr įdomu, kokius valgius šv. Kūčių stalui senovėje gamino lietuviai – dzūkai, aukštaičiai, žemaičiai ir suvalkiečiai? Gal, sužinoję naują nebrangų receptą, ir patys pagaminsime šeimynai ar brangiems sveteliams? Apie originalią senolių virtuvę ir jų receptus pasakoja Kauno kavinės „Suara“ vadovė maisto technologė Zeta Štarkevičienė. Nors kiekviename Lietuvos regione valgyta nemažai tik tam kraštui būdingų Kūčių valgių (pavyzdžiui, žemaičiams būdingi kanapių valgiai, dzūkams – grybų sriubos, patiekalai iš grikių miltų), tačiau visai Lietuvai buvo bendri žuvies, silkės, grybų, kviečių, žirnių, avižų patiekalą ar spanguolių kisielius. Baigiant vakarienę, visuose namuose buvo valgomi prėskučiai su aguonų pienu....
Skaityti daugiauNorint turėti sveiką kūną ir guvų protą, būtina pasirūpinti fiziniu aktyvumu. Ne paslaptis, kad didžiausią naudą žmogus gauna sportuodamas gryname ore. Ką rinktis? Šiaurietišką ėjimą! Apie šio sporto naudą ir subtilybes pasakoja šiaurietiško ėjimo trenerė Janina Bazevičienė....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę