Jei nesutariat su pienu

Žmogus – vienintelis žinduolis, kuris net ir suaugęs vartoja pieną. Ir tik žmogus geria kitų gyvūnų pieną. Kad ir kaip būtų, ne visi vaikai ar suaugusieji gali vartoti šį naudingą produktą, bet apie viską iš eilės.
 

Kūdikiai taip pat turi rūpesčių


Pats naudingiausias produktas pasaulyje – motinos pienas, jame yra visų kūdikiui reikalingų medžiagų, tačiau ne visi mažyliai toleruoja net ir savo mamų pieną. Kodėl taip yra ir ką galima padaryti?
Laktazės nepakankamumas diagnozuojamas vos ne kas trečiam kūdikiui, kai kuriems jų rekomenduojama nutraukti žindymą, tačiau toli gražu ne visada reikia imtis tokių kraštutinių priemonių. Dažniausiai laktozės netoleravimo priežastis kūdikystėje byloja ne apie tikrąjį laktazės nepakankamumą, bet apie netinkamą žindymą. Tikrasis nepakankamumas vaikams pasireiškia tik sulaukus 3–6 metų amžiaus. Pirminis nepakankamumas, arba galaktozemija, – reta liga ir pasireiškia viduriavimu, vėmimu, kepenų ir blužnies padidėjimu, gelta. Tokie vaikučiai turi būti valgydinami tik laktozės neturinčiais mišiniais. Dažniausiai pasireiškia antrinis nepakankamumas. Jei mamytė žindo mažylį 6–7 kartus per parą, po žindymo nutraukia pieno likučius, o žindo tai viena, tai kita krūtimi – gali sutrikti balansas tarp „priekinio“ ir „užpakalinio“ pieno, t.y. to pieno, kuris teka tik pradėjus žindyti, ir pieno žindymo pabaigoje. Žindant taip, kaip aprašyta aukščiau, kūdikis gauna daug skystesnio pieno, kuriame gausu laktozės. Tirštesnis pienas pasigamina žindymo metu. Taigi, jei kūdikis žindomas viena krūtimi vos 5–10 minučių, tirštesnio pieno jis gali taip ir „nepasiekti“.
Siekdama išvengti šių nemalonumų, mažylį žindykite tik viena krūtimi. Ir tik tuomet, kai ji visai ištuštėja, o mažylis lieka alkanas, duokite antrąją. Nenutraukite po maitinimo pieno likučių ir per artimiausias dvi paras pastebėsite, kad jūsų vaikučio savijauta tikrai pagerėjo.
Nepaisant to, kad laktozės kūdikis gauna išties daug, reikia turėti galvoje, kad nesuvirškinta laktozė organizmui taip pat naudinga. Juk ja minta storajame žarnyne esančios bifidobakterijos, gaminančios trumpos grandinės riebalų rūgštis. Jos atsakingos už žarnyno peristaltiką ir slopina puvimo bakterijų dauginimąsi. Esant laktazės nepakankamumui, kūdikiams gali būti paskirta vartoti fermentą laktazę. Natūralų žindymą svarbu tęsti kiek įmanoma ilgiau. Tiesiog, nutraukusi šiek tiek pieno prieš maitinimą, ištirpinkite jame fermentą (laktazę) ir sugirdykite kūdikėliui. Toliau žindykite kaip įprasta.

 

Kada įtarti laktazės nepakankamumą?


Jei kūdikis godžiai pradeda žįsti, o po kelių akimirkų meta krūtį, ima verkti ir riečia kojytes prie pilvuko.
Tuštinasi tokie mažyliai dažnai, išmatos skystos, geltonos, gali putoti. Naudojant sauskelnes sudėtinga įvertinti tikrąjį išmatų pobūdį, nes skystoji jų dalis puikiai susigeria į sauskelnes ir iškreipia tikrąjį vaizdą. Įtariant šį sutrikimą, reikėtų surinkti išmatas į indą. Pastovėjusios išmatos aiškiai išsisluoksniuoja į kietąją ir skystąją dalį.
 

Keli žodžiai suaugusiesiems


Ar jūsų pilvas išgėrus pieno neišsipučia taip tarsi galėtumėte pakilti? Ar, paskanavus ledų, jūsų pilvas „negroja maršų“? Jei atsakėte teigiamai, gali būti, kad jūsų organizmas stokoja fermento laktazės. Būtent šis fermentas skaido pieno cukrų laktozę. Nesijaudinkite, tai nepavojinga, ir, nors daugeliui žmonių, sulaukusių dvidešimties, yra didesnis ar mažesnis laktozės nepakankamumas, tai nėra nuosprendis. Jei įtariate šį sutrikimą, pirmiausia turite nutraukti pieno ir jo produktų vartojimą, kol išnyks simptomai. Maždaug 30–40 procentams žmonių simptomai pasireiškia tuomet, kai jie išgeria 3–4 pieno stiklines per dieną. Sutikite – tai išties nemažas kiekis. Dar tokiai pačiai daliai žmonių nemalonumai prasideda vos po vienos pieno stiklinės. Pirmiausia išsiaiškinkite, kokia jums saugi norma. Žmogus kasdien turi gauti maždaug tiek kalcio, kiek jo yra dviejose stiklinėse pieno, tačiau, jei tiek suvartoti negalite, pasistenkite valgyti daugiau špinatų, brokolių, sardinių ir pan. Arba pasirinkite pieno produktus su mažesniu laktozės kiekiu. Toks sprendimas taip pat nepatinka? Tuomet gerkite specialių laktazės papildų. Jūsų organizmas gaus šio fermento iš išorės. Panašiai, kaip geriant virškinimą skatinančių kasos fermentų.
 

Dar keli patarimai:


• Negerkite vien tik pieno. Kai kuriems žmonėms pienas nesukelia jokių simptomų, jei jis geriamas valgant kitus produktus.
• Suvartojamų pieniškų produktų kiekį didinkite palaipsniui.
• Valgykite natūralų, termiškai neapdorotą jogurtą. Jogurtui gaminti naudojami mikroorganizmai gamina ir laktazę, taigi jogurtas – greitoji ir natūrali pagalba jūsų žarnynui. Be to, jogurte yra tik 75 procentai to laktozės kiekio, kurio yra identiškame pieno kiekyje.
• Kai kuriuose vaistuose yra laktozės. To kiekio gali pakakti, kad atsirastų nemalonūs simptomai, todėl atidžiai skaitykite informacinius lapelius.

 

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai