Uogos, kurių peršalimo sezonu prireiks kiekvienam

 Bruknės – vertingų medžiagų šaltinis

Jos turi cukraus, organinių rūgščių, vitamino C, provitamino A, geležies, kalio, ląstelienos, pektino, rauginių ir kitokių medžiagų. Bruknių uogos atsparios puvimui, jos gerai laikosi žalios ir virtos.

Kokias ligas gydant ir kokiems simptomams lengvinti gali būti vartojamos bruknės?

Žalias, virtas ir mirkytas uogas rekomenduojama valgyti sergant gastritu, jos skatina šlapimo išsiskyrimą.

Uogos ir jų sultys padeda mažinti kraujospūdį.

Džiovintų uogų nuovirą ir arbatą galima gerti peršalus, sergant reumatu, podagra, avitaminoze (kai trūksta vitaminų).

Džiovintų lapų antpilai turi antiseptinių ir sutraukiamųjų savybių, jais dažnai gydomas viduriavimas, skalaujama gerklė prasidėjus anginai.

Bruknių lapų nuoviras vartojamas gydant inkstų ir tulžies pūslės bei latakų akmenligei. Bruknių lapų nuovirą paprasta paruošti: paimkite saują bruknių lapų, užplikykite maždaug trimis stiklinėmis verdančio vandens ir uždengtą indą apie 10 minučių pavirinkite ant mažos ugnies.

Liaudies medicinoje rekomenduojama gerti po vieną stiklinę tris kartus per dieną.

Iš bruknių gaminami skanūs patiekalai

Iš bruknių gaminamos uogienės, džemai, marmeladas, marinatai, sultys, sirupai, gira, gėrimai.

Uogos marinuojamos ir mirkomos, jų yra dedama į dietinius valgius.

Bruknių kompotas labai tinka prie žvėrienos patiekalų.

Rekomenduojame pasigaminti keletą gardumynų

Bruknės su obuoliais ir kriaušėmis

Jums reikės 1,5 kg bruknių, po 1 kg antaninių obuolių ir kietų kriaušių, 1 kg cukraus, 1,5 l vandens, 1 citrinos, romo, cinamono.

Bruknes nuplaukite, nuvarvinkite. Nuplaukite obuolius, kriaušes ir supjaustykite į keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Sirupe pirmiausia pavirkite obuolius, po to kriaušes. Tada tame pačiame sirupe 5 minutes pavirkite bruknes. Jas išėmę, sirupą pavirkite su cinamonu. Į švarius stiklainius sluoksniais sudėkite paruoštus obuolius, bruknes, kriaušes, vėl bruknes, ir taip iki viršaus. Ant bruknių sudėkite citrinos griežinėlius, viską užpilkite karštu sirupu, įpilkite 2 šaukštus romo. Stiklainius uždarykite ir apklokite antklode.

Bruknių pyragas

Nuplaukite 600 g bruknių, sumaišykite su 200 g cukraus, supilkite į polietileninį maišelį, sandariai užriškite ir šaldykite parą laiko. Galima laikyti 10–12 mėnesių. Vėliau bruknes išimkite iš maišelio, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įdėkite 40 g krakmolo, 20 g sviesto ir apvirkite. Po to užmaišykite jums patinkančio pyrago tešlą ir padalykite ją į dvi dalis. Sviestu ištepkite skardą ir dėkite tešlos lakštą, patepkite sviestu ir sukrėskite bruknių įdarą. Ant viršaus vėl uždėkite sluoksnį iškočiotos tešlos, aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite miltais ar cukraus pudra ir kepkite orkaitėje.

Bruknių ir kriaušių marmeladas, keptas krosnyje

Uogas perrinkite ir nuplaukite. Kriaušes nulupkite (nėra būtina), supjaustykite į dvi ar keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Bruknes ir kriaušes sluoksniais sudėkite į molinį puodą iki viršaus, palikdami apie 10 cm tarpą. Kiekvieną sluoksnį galite apibarstyti cukrumi.

Iš ruginių miltų užmaišykite tešlą kaip juodai duonai, sudėkite ant uogų, molinį puodą pašaukite į karštą duonkepę krosnį ir laikykite, kol krosnis atvės. Ištraukę nuimkite sukepusią tešlą. Indą apriškite pergamentiniu popieriumi arba celofanu.

Marmeladas vartojamas kaip pyragų įdaras, skanu su blynais, bandelėmis.

Bruknių kompotas

Jums reikės 3 kg bruknių, 400 g cukraus, 0,5 citrinos žievelės, gabalėlio cinamono, vienos stiklinės vandens.

Vandenyje ištirpinkite cukrų, įdėkite cinamono ir citrinos žievelės, suberkite bruknes ir pavirinkite kol suminkštės. Kompotą atvėsinkite ir supilstykite į stiklainius.

 

Spanguolės – gausus vitaminų šaltinis

Spanguolės turi labai daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano ir kitų.

Spanguolėse yra vandens, baltymų, cukraus, ląstelienos, pektino, rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiek tiek karotino.

Šimte gramų spanguolių yra 15 mg vitamino C.

Spanguolėse yra sidabro – tai rečiausiai pasitaikantis elementas daržovėse ir vaisiuose.

Spanguolės ir jų vaidmuo gydant

Spanguolių vaistines savybes mūsų senoliai žinojo nuo seno. Lapų ir stiebų nuovirą vartojo prasidėjus peršalimui, gerklės uždegimui, sąnarių skausmui gydyti. O kosuliui ir mažakraujystei gydyti vartojo uogas.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad naudinga gerti spanguolių sultis – jos, kaip ir bruknės, padeda išvengti šlapimo takų infekcijos, nes pasižymi antibakteriniu veikimu, t. y. neleidžia bakterijoms prilipti prie šlapimo takų gleivinės.

Spanguolių sultimis galima gydyti pūlingas odos žaizdas – ant pūlingos žaizdos dedami išspaustų sulčių kompresai.

Sultys gerina apetitą, malšina troškulį, mažina karščiavimą, lengvina kosulį. Jums tereikia išspausti spanguolių sultis, jas sumaišyti su medumi lygiomis dalimis ir gerti po šaukštą, kas 2 ar 4 valandas.

Iš spanguolių gaminami skanumynai – ne tik šventiniam stalui

Kaip ir iš bruknių, taip ir iš spanguolių gaminamos uogienės, džemai, marmeladai, sultys, kompotai ir ruošiami kiti patiekalai. Pasigaminkite skanų kisielių ir išsikepkite spanguolinį pyragą.

Spanguolių kisielius

Jam reikės 1 l šviežių arba šaldytų spanguolių, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštų krakmolo, 2–3 l vandens.

Smulkintuvu spanguoles sutrinkite su cukrumi. Supilkite gautą masę į verdantį vandenį. Palaukite, kol užvirs, po to nukoškite per sietelį. Išmaišykite krakmolą pusėje puodelio šalto vandens. Nukoštą skystį dar kartą užvirinkite ir į jį supilkite išmaišytą su vandeniu krakmolą. Po to dar truputį pakaitinkite, bet neužvirinkite.

Kriaušės su spanguolėmis traškioje tešloje

Šiam desertui pagaminti reikės 3 minkštų kriaušių, 150 g šviežių arba šaldytų spanguolių, 200 g atšaldyto sviesto, 200 g miltų, 150 g cukraus, žiupsnelio jūros druskos.

Stambia tarka sutarkuokite 175 g sviesto, suberkite persijotus miltus, 100 g cukraus, druską ir užminkykite tešlą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Tuomet ugniai atspariame inde išlydykite 25 g sviesto, įberkite 50 g cukraus ir išvirkite karamelę. Į karamelę suberkite spanguoles ir plonomis skiltelėmis supjaustytas kriaušes. Palaukite, kol kriaušės ir spanguolės suminkštės ir išgaruos atliekamas skystis. Po to nuimkite indą nuo ugnies. Ant kriaušių ir spanguolių sutarkuokite tešlą. Kepkite 25–30 minučių 180ºC įkaitintoje orkaitėje.

 

Svarbu žinoti!

Bruknių, spanguolių ir šių uogų sulčių nerekomenduojama vartoti arba atsargumo priemonių turėtų imtis žmonės, sergantys skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige arba gastritu, kai yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, taip pat sergantieji kepenų ligomis.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai