Viduriavimui užklupus

Vienas nemaloniausių negalavimų, kuris gali užklupti žmogų, – viduriavimas. Jo priežastys pačios įvairiausios – tai ir apsinuodijimas maistu, ir infekcijos, ir lėtinės ligos, ir stresas, kurio šiandien išvengti beveik neįmanoma.
 
Viduriavimu, arba diarėja, (lot. diarrhea) laikomas pasikeitęs tuštinimosi pobūdis, kai išmatos tampa nenormaliai skystos ir(ar) gausios, dažniausiai didėjant ir tuštinimosi dažnumui. Viduriavimo priežastis gali būti net nerviniai sutrikimai, pvz., išsigandęs, žmogus suviduriuoja, viduriavimą taip pat gali sukelti storosios žarnos vėžys, opinis kolitas ir kt.
Dietologė Edita Gavelienė pastebi, kad pasitaiko, kai žmonės skundžiasi, kad viduriuoja, nors iš tikrųjų tuštinasi tik vieną kartą per dieną. Gal kiek gausiau. Tačiau reiktų žinoti, kad viduriavimu vadinama tokia būklė, kai tuštinamasi daugiau nei tris kartus per dieną, skystomis išmatomis ir gausiai. Normalu laikoma netgi kai žmogus tuštinasi iki 5 kartų per dieną. Žinoma, jei tai atsitiko ūmiai, staiga ir iki tol to nėra buvę, tokiu atveju į būklės pasikeitimą nereaguoti negalima.
 

Kaip gelbėtis ir ką valgyti?


Jei jus užklupo šis nemalonus negalavimas, svarbu žinoti, kaip galima sau padėti. Ypač reikėtų dėmesį atkreipti į savo mitybą. Būtina žinoti, kokie maisto produktai rekomenduojami viduriavimo metu.
„Žmogaus, kurio tuštinimasis padažnėja, raciono pagrindą turi sudaryti įvairiausių kruopų nuovirai. Be abejo, galima varoti tik tas kruopas, kurios neturi skaidulų, tinka, pvz., ryžiai. Kiekvienas turbūt puikiai žino, kad ryžiai – tai vienas pagrindinių produktų, iš kurių ruošiami patiekalai, tinkami varginant viduriavimui. Vienas iš pagrindinių produktų – ryžių košė. „Galima virti ir skystesnes, ir tirštesnes košes ir pradžioje niekuo neskaninti, nebent saikingai įdėti druskos“, – pataria E. Gavelienė.
Tuos, kurie nė dienos neįsivaizduoja be mėsos, dietologė nuramina. Tik perspėja, kad gali būti valgoma tik virta mėsa, jokiu būdu ne sultinys. Mėsa negali būti riebi. Galima rinktis vištos krūtinėlę ar kalakutieną. Pageidautina, kad mėsa būtų malta, – taip virškinamajai sistemai reikės mažiau pastangų smulkinant maistą.
Mėsągalima pakeisti žuvimi. Tik ir žuvį reikia rinktis neriebią.
Daržovių visiškai išbraukti taip pat nepatartina. Tiktai, kaip pabrėžia dietologė Edita Gavelienė, šviežių daržovių tenka atsisakyti, lieka tik tos, kurias galima gaminti troškinant, kuriose yra daugiau tirpiųjų skaidulų. Tam puikiai tinka cukinijos, morkos, baklažanai. Daržoves, kurios turi odelę, tokios kaip baklažanas ar cukinija, būtina nulupti. Tai vėlgi tam, kad į patiekalą patektų kuo mažiau tų pačių netirpių skaidulų Virtas daržoves galima pertrinti ar valgyti tiesiog gerai išvirusias. Renkantis, virtas ar trintas geriau patiekti, reikia atsižvelgti į žmogaus būklę.
Vaisių mėgėjams teks susilaikyti, nes, deja, viduriuojant didžioji dauguma vaisių turi būti išbraukiami iš valgiaraščio. „Paliekamas tik tradicinis lietuviškas vaisius, tai yra obuolys, tačiau taip pat tik virtas ar keptas ir valgoma tik minkštoji jo dalis. Jeigu savijauta gerėja, galima šiek tiek banano užvalgyti“, – nuramina dietologė.
 

Pirmoji pagalba vaistinėlėje


Taisyklinga mityba – puiki pagalba viduriavimo metu. Šalia to šiandien jau galima pasiūlyti gamtinės kilmės vaistą Smecta, kuris absorbuoja ir neutralizuoja įvairius mikroorganizmus, jų toksinus, virusus, bakterijas ir kitus dirgiklius, stabilizuoja gleivių barjerą, apsaugo ir atkuria pažeistą žarnyno gleivinę. Tai išskirtinis ir unikalus gamtos produktas, pasaulyje vartojamas jau daugiau kaip 30 metų ir iki šiol nepakeičiamas visos šeimos vaistas viduriavimo metu. Natūralios kilmės nereceptinis vaistas Smecta nepatenka į kraują, yra saugus, tinka ir vaikams. Stabdydama viduriavimą, Smecta neleidžia iš organizmo pasišalinti dideliam kiekiui skysčių, o kartu ir svarbiems elektrolitams.
Suaugusiesiems pirmąsias 3 dienas reikia vartoti po 6 paketėlius per parą, vėliau – po 3. Jaunesniems nei 1 metų mažiesiems 3 dienas reikia duoti po 2 paketėlius per parą, po to – po 1 paketėlį. Vyresniems nei metų– pirmąsias 3 dienas skiriami 4, po to – 2 paketėliai per parą. Gydymą tęsti mažiausiai 3 dienas. Pakelio turinį (baltus miltelius) reikia ištirpinti pusėje stiklinės vandens išmaišant, kol gausis baltas vienalytis mišinys.
Smecta – tai pirmoji pagalba jūsų vaistinėlėje iš gamtos.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai