Sutrikus virškinimui – fermentai minimikrosferose

Turbūt kiekvienas esame pastebėję: jei „stovi“ skrandis, pavalgius vargina pykinimas, pilnumo jausmas ir t.t., palengvėja išgėrus virškinimo fermentų. Kodėl taip įvyksta, medicina iki šiol tiksliai negali pasakyti. Apie tai, kada ir kodėl šiais vaistais gali būti gydoma, apie jų savybes ir vartojimo ypatumus pasakoja Vilniaus universiteto vaikų ligų klinikos docentas, vaikų gastroenterologas Vaidotas URBONAS.
 

Išganingosios kapsulės paslaptys


Logiškai mąstant, virškinimo fermentų reikėtų gerti, kai kasa jų negamina. Taip atsitinka, kai vaikai serga cistine fibroze (tokių vaikų Lietuvoje yra kiek daugiau nei 100) bei lėtiniu pankreatitu –suaugusieji.
Kasą galima drąsiai vadinti stebuklingu organu, nes, sunykus net 95 procentams kasos audinio, likusieji 5 procentai šio organo sugeba aprūpinti organizmą reikiamu fermentų kiekiu.
Taigi ligonių, dėl ligos stokojančių virškinimo fermentų – mažai. O fermentų preparatai yra padėję faktiškai kiekvienam.
Manoma, kad kasą blogai dirbti gali skatinti žarnynas. Stipriausias dirgiklis, be abejonės, yra maistas. Tačiau dvylikapirštėje žarnoje gaminami du svarbūs hormonai – cholecistokininas ir sekretinas. Kai yra dvylikapirštės žarnos uždegimas ar kokios kitos priežastys, dėl kurių žarna yra atrofuota, šių hormonų gaminama mažiau. Kasa normali, bet dirgiklio nėra, todėl ir fermentų nėra. Tokiu atveju puikiausiai galima vartoti fermentų.
Pilvo pūtimas, ypač viršutinės pilvo dalies, pykinimas, atsirūgimas – tai simptomai, kurie gali būti susiję su funkciniu kasos nepakankamumu.


 

Kai nėra pasirinkimo


Ne visada pavyksta tiksliai nustatyti, kuo žmogus serga. Kartais, įtarus konkrečią ligą, skiriamas jai būdingas gydymas. Jei ligonio būklė pagerėja, manoma, kad žmogus serga ta liga, nuo kurios ir buvo gydomas. Toks diagnostinis metodas vadinamas ex juvantibus.
„Pavyzdžiui, šiandien buvo atvykęs pacientas, skundėsi neaiškios etiologijos pilvo skausmais, neaiškiu pilvo pūtimu. Tikrosios šių simptomų priežasties neradome, todėl paskyrėme virškinimo fermentų, kurie galėtų šiuo atveju būti efektyvūs, – pasakojo doc. V. Urbonas. – Jei būklė pagerės, didelė tikimybė, jog sąlyginė kasos fermentų stoka ir nulėmė šiuos simptomus.“
Kartais virškinimo fermentų skiriama blogai valgantiems vaikams. Mat apetitą gerinančių vaistų nėra, todėl gydoma tokiais, kurie nesukels žalos ar nepageidaujamų poveikių.
Keliems procentams fermentai padeda pagerinti apetitą, be to, pagerina maisto medžiagų pasisavinimą.
 

Dėl maisto alergijos abejojama labiausiai


Dar viena kasos fermentų taikymo sritis – alergija maistui. Dėl šio kasos fermentų poveikio labiausiai abejojama.
Alergija maistui pasireiškia tada, kai organizmas netoleruoja baltymo. Virškinimo fermentų sudėtyje yra proteazės. Manoma, kad šie fermentai baltymą galbūt suskaldys labiau nei nuosavas fermentas. Teorija buvo iškelta prieš 15 metų, kurį laiką buvo vystoma, bet rezultatais nusivilta.
Tačiau prieš maždaug 6 metus Europos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos metiniame renginyje buvo skaitomas vokiečių specialistų pranešimas apie tai, kad kasos fermentai padeda gydyti maisto alergiją. Pranešėjams buvo pateikta daug kritinių pastabų ir klausimų, bet nepabandžius – sunku sakyti.
Be abejo, pirmiausia reikia ieškoti alergiją sukėlusios priežasties, po to pašalinti alergeną iš dietos. Tačiau, kai nežinai, kas sukelia alergiją, kai nežinai, ką pašalinti iš dietos, griebiesi tokio gydymo būdo kaip skęstantis šiaudo.
Virškinimo fermentą tokiu atveju turėtų paskirti gydytojas, negali būti saviveiklos.
 

Gera žinia


Virškinimo fermentų galima vartoti visą gyvenimą. Vartojant kapsules, minimikrosferas, bet ne miltelius – kasos funkcija nėra slopinama. Slopinama tik geriant miltelius, t.y. kai fermentai patenka į dvylikapirštės žarnos pradžią. Jei fermentai atsipalaiduoja toliau – kasa neslopinama.
Tačiau, net ir vartojant miltelius, kasa niekada nesurandės, neperaugs jungiamuoju audiniu. Tai reiškia, kad, nutraukus gydymą fermentais, kasa po kelių dienų „griš į vėžes“ ir gamins pakankamai fermentų.
 

Jei sunku nuryti


Kasos fermentai dažniausiai gaminami kapsulių, kurių viduje
yra minimikrosferų, pavidalu. Kapsulė ištirpsta rūgščioje terpėje, t.y. skrandyje. Tuomet atsipalaiduoja jos viduje esančios minimikrosferos, kurių apvalkalėlis yra atsparus rūgščiai terpei. Minimikrosferos skrandyje gerai susimaišo su maistu ir patenka į dvylikapirštę žarną, kurioje yra šarminė aplinka. Čia minimikrosferos ištirpsta ir atsipalaiduoja jos viduje esantys fermentai.
Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems gali būti sunku nuryti kapsulę. Ką jau kalbėti apie kūdikius, kuriems kartais taip pat tenka vartoti šių vaistų. Tokiu atveju kapsulę galima išardyti, tik negalima tų grūdelių traiškyti, kramtyti. Berkite juos kaip druską į maistą. Bet ne pradžioje, o valgymo viduryje ar pabaigoje.
Kartais minimikrosferos geriamos su gėrimu. Žinokite, kad jas reikėtų dėti į rūgščią terpę, pavyzdžiui, į obuolių sultis. Nepatartina į dėti į šarminius produktus (pvz., pieną ir kt.).

Susiję straipsniai

Mūsų draugai