Stomatitas

Stomatitu vadinamas burnos uždegimas, apimantis gleivinę, lūpas, liežuvį ir gomurį.
 

Šis uždegimas paprastai išsivysto sergančiam kita, sunkesne liga: tymais, skarlatina, raudonuke, kitomis vaikų infekcinėmis ligomis, plaučių, širdies ir kraujagyslių liga. Medikamentinis stomatitas vystosi dėl vaistų (pvz., sulfanilamidų) poveikio, grybelinį dažniausiai sukelia mieliagrybių genties grybeliai - balkšvagrybiai (Candida), ūminį katarinį - gripas, herpinį - herpes virusai, aftinis (opinis) stomatitas vystosi sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, gripu, patyrus stresą, pervargus, peršalus, pažeidus burnos gleivinę. Stomatitu labiau linkę sirgti asmenys, kurių silpna imuninė sistema, padidėjęs jautrumas kenksmingoms ir/ar dirginančioms medžiagoms, vaistams bei maistui, taip pat vartojantys nepakankamai vitaminų, sergantys mažakraujyste. Rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu, nesveiki dantys ir dantenos, emocinės krizės, spindulinė bei chemoterapija, kenksmingos darbo sąlygos - tai veiksniai, priskiriami stomatito rizikos faktoriams.


Ligos požymiai labai priklauso nuo uždegimo tipo. Būdingas burnos gleivinės paburkimas, paraudimas ir kraujavimas, įvairaus intensyvumo skausmas, opos, seilėtekis, blogas kvapas iš burnos. Taip pat sumažėja apetitas, atsiranda mieguistumas bei dirglumas, pakyla temperatūra.
Stomatitas paprastai tęsiasi 1-2 savaites, kartais ir ilgiau. Dėl gausybės uždegimą sukeliančių priežasčių ir rizikos faktorių parinkti veiksmingiausią gydymo būdą sudėtinga, taigi ligonį būtina atidžiai apžiūrėti ir ištirti: paimti burnos gleivinės tepinėlį bei atlikti kultūros pasėlį. Ne mažiau svarbi tinkama burnos higiena: reguliariai valomi ir laiku gydomi dantys bei dantenos, šalinamos apnašos, skalaujama burna. Reikėtų atsisakyti ir rūkymo.
Vaistais (nuo grybelio, antibiotikais, steroidiniais preparatais) dažniausiai gydoma stomatitą sukėlusi liga, mažinamas gleivinės jautrumas ir skausmas. Dienos mitybos racioną vertėtų papildyti vitaminų B1, B2, C, PP turinčiais produktais, valgyti skystą, šiltą, švelnų maistą, atsisakyti alergiją sukeliančių maisto produktų.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai