Gardūs ir šventiški patiekalai šv. Velykų stalui

Prieš mus – gražiausia ir svarbiausia pavasario šventė šv. Velykos. Visiems savo skaitytojams linkime jas praleisti kartu su šeima, prie šviesaus, pavasariu kvepiančio stalo, o kad stalas viliotų ir gardžiais patiekalais, paruošėme šiuos tris puikius velykinius receptus. Jūsų dėmesiui: šparagų ir kiaušinių salotos, kepta višta su žolelėmis ir citrininis aguonų pyragas. Linkime jaukių ir smagių švenčių!

 

 

Šparagų ir kiaušinių salotos

 

Porcijos: 4

Paruošimo sudėtingumas: lengvas

Ruošimo laikas: 30 min.

 

Reikalingi produktai:

2 ryšuliai šparagų (apie 800-900 g)

4 kiaušiniai

¼ baltojo vyno acto

200 g gražgarstės salotų

Alyvuogių aliejaus

1 citrinos žievelė, tarkuota

2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių

½ mažo svogūno, labai smulkiai supjaustyto

50 g kietojo sūrio, supjaustyto „skiedrelėmis“ (tarski nuskusto)

Druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Į dubenį sudėkite šparagus, apšlakstykite pora šaukštų aliejaus, pabarstykite druska, pipirais, paskleiskite kepimo skardoje, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15-20 min., kol suminkštės. Ištraukite ir leiskite praaušti.

 

Kiekvieną kiaušinį atsargiai, nesugadindami trynio, įmuškite į atskirą dubenėlį, puode užvirkite vandenį, pilkite actą, sumažinkite ugnį ir atsargiai, nepaskleisdami, supilkite kiaušinius. Virkite 4-5 min. jei mėgstate skystus ar 8 min. jei mėgstate kietus kiaušinius. Atsargiai išimkite kiaurasamčiu, dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų vandens perteklius.

 

Dubenėlyje sumaišykite 2-3 šaukštus aliejaus, druskos, pipirų, citrinos žievelę ir sultis ir svogūnus.

 

Salotas apšlakstykite padažu (pasilikite šaukštą), jas padalinkite lėkštėse, ant viršaus dėkite šparagus, po to po kiaušinį ir apšlakstykite padažu bei papuoškite sūriu.

 

Kepta višta su žolelėmis

 

Porcijos: 4

Paruošimo sudėtingumas: lengvas

Ruošimo laikas: 3,5 val. (be marinavimo laiko)

 

Reikalingi produktai:

1 vidutinio dydžio višta

400 g morkų, perpjautų pusiau

500 g šviežių bulvyčių, perpjautų pusiau

2 vidutinio dydžio raudonieji svogūnai, supjaustyti skiltelėmis

100 g minkšto sviesto

150 ml vištienos sultinio

2 česnako galvutės (skiltelės atskirtos)

1 ryšelis šviežio rozmarino arba pora šaukštelių džiovinto

1 ryšelis šviežio čiobrelio arba pora šaukštelių džiovinto

1 ryšelis šviežio šalavijo arba pora šaukštelių džiovinto

Keletas lauro lapų

2 citrinų žievelės, tarkuotos (citrinų taip pat reikės)

Alyvuogių aliejaus (3-4 valgomieji šaukštai)

 

Kočėlu ar kitu panašiu kietu daiktu išmuškite česnakus ir šviežias žoleles ir viską dėkite į maistinį maišelį kartu su višta, aliejumi ir citrinos žievelėmis. Dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis per naktį.

 

Vištą išimkite iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje apie pusvalandį. Morkas ir bulves suberkite į kepimo skardą.

 

Žoleles ir česnako skilteles išimkite iš maišelio ir jais prikimškite vištą, ten pat kimškite ir citrinas, vištą gerai ištepkite sviestu.

 

Į skardą pilkite sultinį ir tiek pat vandens, uždenkite kepimo folija (ji neturi liesti vištos) ir pašaukite į 140 laipsnių orkaitę bei kepkite 2 valandas. Nuimkite foliją ir kepkite dar valandą (arba kol višta bus visiškai iškepusi), tuomet padidinkite karštį iki 220 laipsnių ir kepkite dar 25-30 min., kad oda taptų traški. Išimkite vištą, uždenkite folija ir leiskite pastovėti apie pusvalandį. Patiekite su daržovėmis ir skardoje likusiu padažu.

 

Citrininis aguonų pyragas

 

Porcijos: 8

Paruošimo sudėtingumas: lengvas

Ruošimo laikas: 1 val.

 

Reikalingi produktai:

150 pilno grūdo miltų

100 g įprastinių miltų

2 kiaušiniai

2 kiaušinių baltymai

190 g cukraus (galite naudoti mažiau)

250 ml pasukų

55 ml saulėgrąžų aliejaus

30 g aguonų

1 ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

½ arbatinio šaukštelio kepimo sodos

1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto

2 valgomieji šaukštai citrinos žievelės, tarkuotos

2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių


Glajui (nebūtina)

 

80 g cukraus pudros

3 valgomieji šaukštai citrinos sulčių

1 valgomasis šaukštas vandens

 

Dubenyje sumaišykite miltus, aguonas, kepimo miltelius ir sodą. Kitame dubenyje sumaišykite pasukas, aliejų, vanilę, citrinos sultis ir žievelę.

 

Plakltuvu išsukite kiaušinius, kiaušinių baltymus ir cukrų, turite gauti tirštą šviesią masę.

 

Pakaitomis į kiaušinių masę berkite miltus ir pasukų mišinį, gerai išmaišykite ir tešlą dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą.

 

Viską pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 35-40 min., išimkite iš orkaitės, leiskite 5 min. praaušti ir išimkite iš skardos.

 

Sumaišykite cukraus pudrą su citrinos sultimis ir vandeniu, pyragą lengvai subadykite dantų krapštuku ir apipilkite glajumi. Leiskite visiškai ataušti.

 

 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos