1. Temperatūra šaldytuve:
a) 10 C,
b) 5 C,
c) Nežinau, niekada nematavau.
2. Kai paskutinį kartą liko mėsos, vištienos ar žuvies patiekalo likučių, jie buvo:
a) atvėsinti iki kambario temperatūros, tada įdėti į šaldytuvą,
b) įdėti į šaldytuvą tuoj po to, kai valgėme,
c) palikti kambario temperatūroje per naktį ir ilgiau.
3. Paskutinį kartą mano kriauklės ir nutekamieji vamzdžiai buvo dezinfekuoti:
a) vakar,
b) prieš kelias savaites,
c) neprisimenu kada.
4. Jei pjaustymo lentelė yra naudojama pjaustyti žaliai mėsai, paukštienai ar žuviai ir jei ji taip pat naudojama kito maisto smulkinimui, lentelė yra:
a) naudojama tokia, kokia yra,
b) nušluostoma drėgnu skudurėliu,
c) nuplaunama plovikliu ir karštu vandeniu, po to dezinfekuojama švelniai chloruotu balikliu.
5. Paskutinį kartą namuose mėsainį aš suvalgiau:
a) dar nebaigusį kepti,
b) vidutiniškai iškepusį,
c) gerai iškepusį.
6. Paskutinį kartą namie sausainių tešlą gaminau:
a) su žaliais kiaušiniais, netgi paragavau jos,
b) pirkau miltelių pavidalu parduotuvėje, šiek tiek jos ragavau,
c) neragavau, kol neiškepiau.
7. Virtuvės spinteles ar stalą, su kuriais liečiasi maistas, aš valau:
a) karštu vandeniu,
b) karštu vandeniu ir plovikliu,
c) karštu vandeniu ir plovikliu, tada dar pervalau balikliu,
d) karštu vandeniu ir plovikliu bei sanitarine priemone.
8. Indai plaunami:
a) automatinėje plovimo mašinoje ir patys nudžiūva,
b) paliekami mirkti kriauklėje keletui valandų, tada išplaunami plovikliu tame pačiame vandenyje,
c) iškart išplaunami karštu vandeniu ir plovikliu, tada paliekami nudžiūti,
d) iškart išplaunami karštu vandeniu ir plovikliu ir tuojau pat šluostomi.
9. Kai į rankas imu žalią mėsą, vištieną ar žuvį, po to rankas:
a) nusišluostau į rankšluostį,
b) nuplaunu karštu, šaltu arba šiltu vandeniu,
c) nuplaunu šiltu vandeniu ir muilu.
10. Šaldyta mėsa, paukštiena ar žuvis atšildoma:
a) ant stalo,
b) šaldytuvo lentynoje,
c) mikrobangų krosnelėje.
1. Šaldytuvuose temperatūra turi būti 5oC ar žemesnė, tad jei pasirinkote B variantą - 2 taškai, jei ne - nė vieno. Temperatūra nesunaikina bakterijų, bet apsaugo nuo jų plitimo. O kuo mažiau bakterijų, tuo mažesnė tikimybė susirgti.
2. Pats praktiškiausias - B variantas. Už jį - du taškai. Karšti patiekalai turi būti atšaldomi ne vėliau kaip po dviejų valandų po jų pagaminimo. Ilgiau nepatekusio į šaldytuvą maisto net neragaukite, nes net mažytis sugedusio arba abejones keliančio maisto gabalėlis gali sukelti ligą. Pagalvokite, kad vaistams galite išleisti daug daugiau pinigų nei verti ne tik nebesveiki, bet ir nebeskanūs maisto likučiai. Laiku atšaldytas maistas paprastai išlieka nesugedęs tris penkias dienas.
3. Jei pasirinkote A variantą - 2 taškai, jei B - 1 taškas. Virtuvės plautuvės gyvatukas ir nutekamieji vamzdžiai turi būti dažnai apžiūrimi ir periodiškai dezinfekuojami specialiu virtuvės plovikliu, kurio galite pasigaminti ir patys: 1 arbatinį šaukštelį chloruoto baliklio atskieskite maždaug litru vandens.
4. Jei C variantas geriausiai atspindi jūsų darbą virtuvėje, gaunate 2 taškus. Plauti pjaustymo lentelę šiltu vandeniu ir plovikliu bei dezinfekuoti balinančia priemone - saugiausia. Jei pasirinkote A variantą, jūs pažeidžiate svarbią saugaus maisto gaminimo taisyklę! Niekada neleiskite žaliai mėsai, paukštienai ar žuviai liestis prie kitų maisto produktų! B variantas taip pat nėra pats geriausias. Paviršutiniškas pjaustymo lentelės plovimas bakterijų nepanaikina.
5. Jei jums tinka C variantas, gaunate 2 taškus. Mėsainius saugiausia valgyti tuomet, kai mėsoje nebelieka raudonos spalvos, iš jos išsiskiria sultys. Jei mėsa neiškepusi ar tik vidutiniškai iškepusi, tokių požymių nėra. Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje susidaro karščio “kišenės”, todėl būtina palaukti, kol karštis pasklis po visą maistą.
6. Jei jums tinka A variantas, rizikuojate susirgti salmonelioze. Salmonelos - tai bakterijos, kurios gali būti ant kiaušinio lukšto. Kad ši bakterija žūtų, reikia mažiausiai 60oC temperatūros. Taigi C variantas, kai valgote tik gerai iškepusį gaminį, uždirba jums 2 taškus. Už B variantą - taip pat 2 taškai. Miltelių pavidalo ledams, tešlai ir t.t., pirktiems parduotuvėje, vartojami pasterizuoti kiaušiniai yra nebepavojingi.
7. C ir D variantai uždirba po 2 taškus, B variantas - 1 tašką. Balikliai ir specialūs plovikliai yra efektyviausi bakterijų naikintojai. Vanduo ir paprastas ploviklis taip pat padeda, bet negali sunaikinti visų rūšių bakterijų. Vien tik vanduo gali pašalinti matomus nešvarumus, bet ne bakterijas. Kempines ir šluostes laikykite švarias, nes tai puiki terpė bakterijoms daugintis.
8. Abu, A ir C variantai verti 2 taškų. Jei pasirinkote B arba D, gali iškilti problemų. Kai ilgą laiką indus paliekate mirkti vandenyje, pasidaro “sriuba” - maisto likučiai tampa bakterijų maistu. Jei indus plaunate rankomis, geriausia tai padaryti ne vėliau kaip po dviejų valandų. Išplauti indai tegu nudžiūsta patys, nelieskite jų tol, kol jie dar šlapi.
9. Vienintelis teisingas variantas - C. Už jį 2 taškai. Rankas plaukite šiltu vandeniu ir muilu mažiausiai 20 sekundžių prieš ir po maisto gaminimo, ypač jei čiupinėjote žalią mėsą, paukštieną ar žuvį. Jei ant rankų yra žaizdelių, mūvėkite gumines pirštines. Rankas su pirštinėmis plaukite kaip ir plikas rankas, nes ant pirštinių gali likti bakterijų. Nusimovę pirštines, rankas dar kartą nusiplaukite.
10. Jei pasirinkote B arba C variantą, gaunate 2 taškus. Šaldytus produktus saugiausia atitirpinti šaldytuve ar mikrobangų krosnelėje. Taip pat galima produktą įdėti į neperšlampamą plastmasinį maišelį ir panardinti į šaltą vandenį, keičiant jį kas 30 minučių. Maistas turi būti laikomas šaltai, kad sulėtėtų bakterijų plitimas tose vietose, kurios jau atšilo. Jei atšildote mikrobangų krosnelėje, laikykitės nurodymų instrukcijoje. Patiekalai iš atšildytų produktų turi būti gaminami nedelsiant.
Įvertinkite savo “virtuvės” padėtį
20 TAŠKŲ: Dėl maisto saugumo galite būti ramus.
12-19 TAŠKŲ: dar kartą išstudijuokite, kaip reikia elgtis su maistu, ir pritaikykite tai praktikoje. Jūs nesilaikote keleto svarbių nepriekaištingos virtuvės priežiūros taisyklių.
11 TAŠKŲ IR MAŽIAU: Skubiai susirūpinkite taisyklingu maisto ruošimu, gaminimu ir saugojimu. Dabartinė jūsų virtuvės būklė kelia pavojų susirgti tiek jums ir jūsų šeimai, tiek svečiams.
• Nenaudokite aliuminių indų rūgšties turinčiam maistui laikyti ar gaminti.
• Nelaikykite maisto spintelėse po kriaukle, taip pat ten, kur praeina įvairūs vamzdžiai.
• Prieš atidarinėdami skardines konservų dėžutes, gerai nuplaukite jas vandeniu ir muilu.
• Ištraukdami mėsą iš plastikinio maišelio, stenkitės, kad sultys nevarvėtų ant rankų, o ypač ant kitų maisto produktų.
• Prieš pradėdami apdoroti žalią mėsą, išimkite iš spintelių bei stalčių visus įrankius, kurių prireiks, kad nešvariomis rankomis nereikėtų liesti rankenėlių.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę