Apie vitaminus, mineralines medžiagas ir fermentus

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie vitaminus, mineralines medžiagas, fermentus ir jų vaidmenį žmogaus mityboje. Apie minėtų medžiagų ryšį kalbamės su Kauno medicinos universiteto profesoriumi Leonardu Lukoševičiumi.
 

Žodis “vitaminai” reiškia “gyvybės aminai”. Kodėl jie taip vadinami ir kokią jie daro įtaką žmonių sveikatai?


Istorija atspindi žmonijos ligas bei kančias, kurias ji patyrė per tūkstančius metų dėl netinkamos mitybos. Maisto stygius buvo svarbus aprašant pirmuosius beriberio (dėl vitamino B1 stygiaus) atvejus dar senovės Kinijoje (2500 m.p.m.e.). Kiek žmonių suluošino, net sunaikino armijas ir laivynus garsioji cinga (dėl vit. C stygiaus). Dėl bado žmonės kentėjo iki 20 amžiaus pradžios. Manoma, kad visai kitokia būtų buvusi žmonijos istorija, jei būtų nebuvę avitaminozės epidemijų ir mineralinių medžiagų stygiaus.

 

Kada prasidėjo mokslinė vitaminologija?


1911 metais lenkų mokslininkas Kazimieras Funkas išskyrė cheminę medžiagą, kuria sėkmingai gydė susirgusius polineuritu, ir pavadino ją “gyvybės aminu” - “vitaminu”, nes jo sudėtyje buvo azoto turinti “amino” grupė. Žodį “vitaminas” sudaro du lotyniški žodžiai - “vita” - gyvybė ir “amine” - azotas. Nuo tada ir pradėjo formuotis mokslas apie vitaminus - vitaminologija. Šiuo metu jau išaiškinta 13 tikrų vitaminų ir keliolika panašių į vitaminus medžiagų - vitaminoidų. Vėliau buvo nustatyta, kad azotas įeina ne į visų vitaminų sudėtį, tačiau žodis “vitaminai” tapo plačiai vartojamas.
 

Koks biologinis vitaminų vaidmuo?


Svarbiausias vitaminų vaidmuo, kad daugelis iš jų, ypač B grupės, savo funkcijas žmogaus organizme vykdo susijungę su specialiais baltymais - fermentais arba enzimais. Šiuo atveju vitamino vaidmenį nulemia atitinkamas fermentas, į kurio sudėtį įeina vitaminas. Be vitamino fermentas nebūtų veiklus


Kaip žmogaus organizme vyksta cheminės reakcijos?


Žmogaus organizmas labai sudėtingas: jį sudaro 1015 ląstelių, kurių kiekvienoje gali vykti apie 2000 biocheminių reakcijų. Šie skaičiai rodo, kad žmogaus kūne vienu metu sparčiai vyksta milijonai reakcijų. O sąlygos žmogaus organizme labai švelnios: kūno temperatūra apie 36,70C, normalus slėgis, neutrali arba silpnai šarminė aplinka, savotiška terpė. Prisiminkime, kad vyktų cheminė reakcija mėgintuvėlyje, būtina jį kaitinti, didinti spaudimą ir pridėti katalizatoriaus. Mūsų organizme šiuos reikalavimus išsprendžia specialūs baltymai - fermentai.


 

Reiškia fermentai yra savotiški biocheminių reakcijų katalizatoriai?


Taip, fermentai, arba biokatalizatoriai, katalizuoja beveik visas žmogaus organizmo ląstelėje vykstančias reakcijas. Šiuo metu mokslininkai jau išskyrė ir išgrynino apie 2000 fermentų. Tik dėl jų žmogaus organizmas gali pasisavinti ir suvartoti savo poreikiams maisto medžiagas.
 

Ar žinoma fermentų cheminė kilmė?


Fermentai yra specializuoti sudėtiniai baltymai. Nežinomas fermentas, kuris nebūtų baltymas. Pagal vykdomą katalizę, jie skirstomi į 6 stambias klases ir yra šifruoti.
 

Ar tik vitaminai būtini fermento aktyvumui?


Daugelio fermentų aktyvumui reikalingi mikroelementai ir mineralinės medžiagos. Jų veiklai labai svarbi vandenilio jonų koncentracija terpėje (pH). Ypač svarbus vaidmuo priklauso Na, K, Ca, Mg, P, Cl ir kt., kurie sudaro optimalias veikimo sąlygas ne tik ląstelėms, bet ir jose esantiems fermentams.
 

Kokį vaidmenį fermentams veikiant atlieka mikroelementai?


Kai kurie mikroelementai - Se, Zn, Cu, Mn, Mo, Ni ir kiti - fermento biosintezės metu įjungiami į jų molekules. Tai metalo fermentai.
 

Ne veltui sakoma, kad maisto medžiagų organizmas pasisavina tiek, kiek yra fermentų?


Didesnę mūsų maisto dalį sudaro didelės molekulinės masės biopolimerai, kurių žarnynas negali įsiurbti. Todėl prieš tai virškinimo trakto fermentai juos suskaido iki monomerų (nedidelės molekulių masės junginių), pvz., baltymus iki amino rūgščių, polisacharidus (sudėtingą cukrų) iki gliukozės, o šie jau įsisiurbia į limfinę sistemą, po to kraujas išnešioja tas medžiagas po audinius. Iš kitos pusės, organizme atsiradusios maisto medžiagos stimuliuoja atitinkamų fermentų biosintezę.
 

Ar galima vitaminus pakeisti kitais maisto komponentais arba mineralinėmis medžiagomis?


Vitaminai priskiriami prie nepakeičiamų maisto komponentų. Be to, tam tikra jų koncentracija visada yra kraujyje. Ši koncentracija papildoma valgant.
 

Ar gali žmogus su maistu gauti visų reikalingų vitaminų?


Taip, tai gali užtikrinti tik racionali mityba, kai žmogus per dieną suvartoja pakankamai vaisių ir daržovių, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų.
 

Kas atsitiks, jei žmogus vieną ar dvi dienas negaus pakankamai vitaminų?


Nepakankamas vitaminų kiekis keletą dienų nepakenks, nes žmogaus kraujyje visada yra nedidelis jų kiekis. Tačiau ilgiau negaunant vitaminų, atsiranda simptomų, charakteringų hipovitaminozei - vitaminų stygiui.
 

Vakarų šalyse labai populiarūs biologiškai aktyvūs maisto priedai. Kokios tai medžiagos?


Šiai medžiagų grupei priskiriami vitaminai, vitaminoidai (medžiagos, panašios į vitaminus), skaidulinės medžiagos, vaistinių augalų ekstraktai, nesočiosios riebalų rūgštys, nepakeičiamos amino rūgštys ir mikroelementai. Šiuo metu Lietuvoje sutinkami “Roche”, “Ferrosan”, “Natri Plus”, “Vision”, “Intra”, “Amway” ir daugelio kitų firmų biologiškai aktyvūs maisto priedai. Kai kuriose Vakarų šalyse formuojasi funkcinio maisto koncepcija.
 

Kodėl reikia vartoti biologiškai aktyvius maisto priedus?


Tai nulemia keletas sąlygų: pasikeitė žmonių mityba, išplitusi hipovitaminozė, maisto perdirbimo technologija, ydingi mitybos įpročiai, vaistų agresija ir kita.
 

Neretai sakoma, kad žmonės per daug vartoja rafinuoto maisto.


Vis daugiau gaminama rafinuotų produktų: cukraus, aliejaus, valgomosios druskos; sūrių, aukščiausios rūšies miltų, rūkytų mėsos gaminių, šokolado ir kt. Rafinuotas maistas yra kaloringas, bet neturi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios suardomos gamybos metu. Kaip paplitęs rafinuotas maistas, parodė “Agrobalt” paroda Vilniuje. Suprantama, kad mėsos produktus pagaminti lengviau nei išauginti ir išsaugoti obuolius! Vien tik dėl to neįmanoma apsieiti be biologiškai aktyvių priedų.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Vytautas
2013-03-19 20:05
Laikai nesikeicia, ir man sis straipsnis padejo padaryti biochemijos kontrolini darba.
koliui medziaga
2010-04-12 22:01
truputy skystokas staripsnis,truksta truputy
xxxxxxx
2009-08-19 22:10
As geriu basica granules,gaunu daug mikroelementu ir mineraliniu medziagu,plius man sureguliavo rugstinguma, superinis maisto papildas.
Julka
2009-07-17 13:54
as geriu Basica maisto papilda su mineralinmis medziagomis, tikrai fainas produktas kurio deka visa diena jauciuosi zvali.
Akvilina
2009-04-20 00:53
kiekviena diena butinai isgeriu tonussan, ne tik kasdienai reikalingo zvalumo suteikia, bet organizmui reikalingu medziagu duoda, ir ilgiau pavartojus imunitetas labai sustiprejo
ligma
2007-05-05 11:28
šis straipsnis man padejo padaryti biochemijos kontrolini darba
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai