Natūralūs kiaušinių marginimo būdai – 5 gražios spalvos ir receptai

Jei prieš kelis dešimtmečius visi stebėjosi naujovėmis ir ieškojo tik cheminiu pagrindu pagamintų maistinių dažų, mat su jais kiaušinių marginimo rezultatas visuomet būdavo užtikrintas, tai šiandien žmonės ieško kažko natūralesnio, įdomesnio, originalesnio. Galimybė kiaušinių marginimui naudoti tik natūralios kilmės maistinius dažus populiarėja vis labiau. Pristatome 5 būdus išgauti nuostabias gamtines spalvas ir tikimės, kad džiaugsitės ne tik spalvotais, bet ir saugesniu būdu numargintais margučiais.

Keletas naudingų patarimų:

  • 1 litrui vandens naudokite 4 šaukštus acto – jis padeda šiek tiek suminkštinti kiaušinio lukštą ir įgauti ryškesnį atspalvį;
  • Naudokite kiaušinius baltu lukštu – rezultatas tuomet būna akivaizdesnis;
  • Geriausia kiaušinius natūraliuose dažuose laikyti per naktį – kuo ilgiau laikomi margučiai, tuo ryškesnės ir sodresnės spalvos išgaunamos;
  • Kiaušinius galima pavirti ir ilgiau – iki 15-20 minučių – jie vis tiek bus valgomi;
  • Prieš dažymą kiaušinius būtinai gerai nuplaukite ir leiskite jiems atšilti kambario temperatūroje;
  • Išdžiūvusius margučius galite atsargiai patepti augaliniu aliejumi, kad jie žaviai blizgėtų ant Jūsų velykinio stalo.

Geltona

Vienas intensyviausiai geltona spalva dažančių gamtinių dažiklių yra ciberžolės milteliai. Į 1 litrą karšto vandens įberkite 6-8 šaukštus ciberžolės miltelių ir užvirinkite. Tuomet gautą nuovirą atvėsinkite, įpilkite acto ir sumerkite kiaušinius, pavirkite dar 10-15 minučių ir palikite juos atvėsti per naktį.

Žalia

Išgauti žalią spalvą – viena sudėtingiausių misijų. Vienas populiariausių būdų yra į vieną litrą vandens sudėti 200-400 gramų špinatų, paruošti jo nuovirą, kuriame kiaušinius reikia pavirti dar 10-15 minučių kartu actu ir palikti per naktį. Šis būdas pavyksta ne visiems, tačiau pamėginti verta. Švelniai žalsvą atspalvį gausite užplikę 50 gramų žaliosios arbatos ir įpylę 4 šaukštus acto, atvėsinę vandeninę ištrauką ir kiaušinius vėliau virdami joje apie 15 minučių. Kiaušinius nuovire palikite per visą naktį.

Mėlyna

Jums prireiks dviejų - trijų raudonųjų kopūstų, kuriuos reikia sutarkuoti burokine tarka. Šiuos tarkius užpilkite 1 litru vandens. Virkite tarkius apie 15 minučių, tuomet juos atvėsinkite. Į atvėsintą ir nukoštą nuovirą įpilkite acto, pamerkite kiaušinius ir virkite dar 10-15 minučių. Palikite juos per naktį. Beje, tarkių nebūtina košti – verdant ir paliekant kiaušinius košelėje Jus gali nustebinti įdomūs ir unikalūs raštai.

Raudona

Vienas populiariausių gamtinių raudonos spalvos dažiklių – burokėliai. Jums prireiks 4-6 burokėlių, kuriuos reikia smulkiai sutarkuoti, užpilti 1 litru vandens ir užvirinti. Pavirus mišinį 15 minučių, jį reikėtų atvėsinti, įpilti acto, sudėti kiaušinius bei virti juos dar apie 15 minučių. Geriausia margučius nuovire palikti per visą naktį ir džiaugtis sodria, tamsia raudona spalva. Jei burokėlių naudosite dvigubai mažesnį kiekį, tuomet spalva, tikėtina, bus panašesnė į rausvą. Kiaušiniai rudu lukštu bus tamsesni.

Tamsiai ruda

Dar vienas puikus dažiklis – kavos tirščiai. Geriausia naudoti naują maltą kavą, tačiau tinkami ir jau panaudoti kavos tirščiai, kuriuos galite kaupti kelias dienas ir saugoti šaldytuve. Taigi apie 10 šaukštų kavos tirščių užpilkite 1 litru vandens ir pavirkite apie 15 minučių. Atvėsinę šį nuovirą įpilkite acto, sudėkite kiaušinius ir virkite dar 10-15 minučių, palikdami kiaušinius vėsti ir „dažytis“ per visą naktį. Kiaušiniai rudu lukštu bus tamsesni.

Linkime Jums saugių ir sveikų šv. Velykų!

 

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai