Nuo ko prasideda sveika mityba? Nuo gaminimo namuose. Nesvarbu, ar gyvenate vienas,
ar esate užsiėmusi mama ar tėtis, surasti laiko ir energijos ruošti maistą namuose ne
visada gali būti lengva užduotis. Užsisakyti maisto įtemptos dienos pabaigoje, rodos, yra
greičiausias ir lengviausias pasirinkimas, kaip numalšinti alkį. Visgi, įvairus perdirbtas
maistas gali pakenkti mūsų sveikatai ar net paveikti mūsų nuotaiką. Būtent dėl šios
priežasties verta skirti šiek tiek papildomo laiko ir pradėti gaminti namuose visavertį ir
naudingą maistą, kuris pagerins jūsų sveikatą ir bendrą savijautą. Tad, šiame straipsnyje
pateiksime 4 patarimus, padėsiančius pradėti šią žavią, sveiko maisto kelionę.
Rinkitės natūralius maisto produktus
Natūralūs maisto produktai yra tokie, kurių sudedamųjų dalių sąrašas yra sudarytas tik iš
vieno komponento bei kurie yra neapdoroti. Prie tokio maisto gali būti priskiriamas
alyvuogių aliejus, vištiena, brokoliai ar kita. Tokio maisto priešingybė yra perdirbti maisto
produktai, paprastai randami parduotuvių lentynose supakuoti ir savo sudėtyje turintys
įvairiausių maisto priedų, konservantų ar prieskonių. Gamindami maistą iš natūralių
produktų, jūs tiksliai žinote, iš ko bus pagamintas jūsų galutinis patiekalas. Tai naudinga
ne tik tuomet, kai norite numesti svorio, bet ir kai trokštate pakoreguoti savo mitybą,
papildant ją didesniu daržovių, vaisių ar kitų norimų produktų kiekiu. Lengviausias būdas,
padėsiantis įtraukti daugiau natūralių produktų į savo dienos maisto racioną – pradėti
ruošti glotnučius, į kuriuos galima sudėti absoliučiai visas daržoves bei vaisius, kuriuos
galima rasti namie. Be abejo, šiam procesui reikalingas geras plakiklis, tad jei kaip tik
ieškote vieno tokių, užsukite į šią nuorodą - https://www.varle.lt/plakikliai/, kur rasite
geriausią šių prietaisų kainos ir kokybės santykį!
Rinkitės geruosius riebalus
Ne visi riebalai yra blogis. Mononesotieji ir polinesotieji, kitaip žinomi kaip gerieji, riebalai
gerina kraujo krešėjimą, palaiko gerą širdies darbą, sumažina blogojo cholesterolio kiekį
kraujyje bei atkuria ląstelių membranas. Jie ypač svarbūs ir reikalingi mūsų kūnui, tad
atsisakyti jų būtų tiesiog neprotinga. Tačiau, kokiuose maisto produktuose galima rasti
gerųjų riebalų? Jų gausu riebioje žuvyje, jūros gėrybėse, riešutuose, avokaduose,
kiaušiniuose ir alyvuogėse. Tad, nepamirškite įtraukti šių produktų į kasdienę savo mitybą -
jų pagalba tapsite daug energingesniais bei sustiprinsite savo imunitetą.
Planuokite maisto meniu
Išankstinis žinojimas, ką valgysite ateinančią savaitę, svarbus ne tik dėl to, jog sukuria
rutiną. Iš anksto planuodami patiekalus galite atidžiau atsirinkti jums labiausiai tinkančius
receptus bei išsirinkti naudingus ir sveikus maisto produktus. Taip pat rekomenduojama
išsirinkti keletą patiekalų, kurie būtų visaverčiai, skanūs bei kuriuos būtų galima pagaminti
be didelių pastangų ir laiko išteklių. Jie ypač pasitarnaus tomis dienomis, kai neturite daug
laiko ar trūksta energijos. Be to, jei negalite sau leisti gaminti kasdien ar šis procesas jums
ne prie širdies, vadovaukitės principu „gaminkite vieną kartą, o valgykite du“. Tai reiškia,
jog iš vakarykštės dienos pietų ar vakarienės likučių galima taip pat sukurti dėmesio vertą
ir maistingą patiekalą, pridedant vos vieną papildomą ingredientą. Nebijokite
eksperimentuoti!
Vietoje kepimo, rinkitės ruošimą garuose
Maistas, ruoštas garuose, yra daug sveikesnis nei tas, kuris buvo keptas keptuvėje. Taip
yra dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, gaminant tokiu būdu nėra naudojamas aliejus ar kiti
papildomi riebalai, tad maistas neapskrunda, neperkepa ir nesudega. Garuose ruošiamas
maistas nėra kaitinamas tokioje aukštoje temperatūroje kaip kepant, tad šio proceso metu
neišsiskiria kenksmingos medžiagos dėl degimo. Negana to, gaminant maistą garuose, jis
išlaiko daugiau maistingųjų medžiagų bei vitaminų, nes nepraranda savo tekstūros ir
formos, t.y. visos naudingosios medžiagos nesuteka į vandenį. Tačiau kaip tinkamai
paruošti maistą garuose? Geriausiai šiam tikslui pasitarnaus garpuodis. Svarbiausias
dalykas, kurį reikia žinoti, naudojant garų puodą – reikiamas vandens kiekis bei gaminimas
tik vandeniui užvirus. Atkreipdami dėmesį į šiuos du aspektus, galėsite būti užtikrinti, jog
pagamintas maistas bus skanus, sveikas ir nepraradęs savo formos. Taigi, pasinaudokite
šiais patarimais ir atraskite naujus, sveikesnius patiekalus, kurie savo skoniu gali būti ne
ką mažiau skanūs bei džiuginantys.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę