8 idėjos sveikesniems blynams

Blynus mėgsta ne tik vaikai – dažniausiai jiems atsispirti negali ir suaugusieji. Vis dėlto blynai tikrai nepriskiriami pačiam sveikiausiam maistui – juk tai miltiniai patiekalai. Tačiau galime būti išradingesni ir paskanauti sveikesniais blynais, kurie gali būti pagaminti ne tik iš paprastų, visiškai išvalytų kvietinių miltų, bet ir iš speltos kviečių ar avižinių miltų, vaisių, daržovių, kruopų, sėlenų, maistinių sėklų ir t.t. Taigi dalinamės idėjomis, kaip blynus paversti sveikesniu patiekalu.

  • Vietoje pieno – augaliniai gėrimai. Šviežias pienas tinkamas ne visiems, nes jame esanti laktozė gali sukelti daug nemalonių simptomų, susijusių su jos netoleravimu. Puiki, sveika, originali alternatyva – augaliniai gėrimai (kartais vadinami augaliniu pienu, tačiau tai gana klaidingas terminas, nes žodis „pienas“ tinkamas tik gyvulinės kilmės produktams). Dabar augalinių gėrimų pasirinkimas itin platus. Todėl tikime, kad savo mėgstamiausią rūšį atras kiekvienas – verta išmėginti kokosų, migdolų, riešutų, avižų, sojų ar net bolivinės balandos augalinius pienus.

 

  • Vietoje grietinės ar plaktos grietinėlės – graikiškas jogurtas. Tai ne tik puiki ir nekaloringa sudėtinė blynų dalis, bet ir puikus jų pagardas. Jei graikiškas jogurtas atrodo per rūgštus, puikų skonio atspalvį suteikia lašelis skysto medaus. Į blynų tešlą puikiai tinka ir kefyras ar raugintos pasukos – blynai tampa purūs, gardūs, tirpstantys burnoje.

 

  • Verta rinktis kuo sveikesnius miltus. Rekomenduojame pirmenybę teikti pilno grūdo gaminiams. Vertėtų visuomet atkreipti dėmesį į blynų ruošinių sudėtį – juose dažniausiai naudojami balti, išvalyti, visai nenaudingi kvietiniai miltai ir gausu įvairių maisto priedų, todėl tokių ruošinių geriau vengti. Paprastus kvietinius miltus galima pakeisti sveikesniais speltos, ruginiais ar avižiniais miltais – taip ne tik sveikiau, bet ir įdomiau. Dabar itin populiarėja migdolų ir avinžirnių miltai – tikime, kad kiekvienas atras geriausią ir sveikiausią variantą, tereikia nebijoti eksperimentuoti.

 

  • Vietoje cukraus – bananai, datulės arba agavų sirupas ir tik labai saikingais kiekiais. Tai kur kas sveikesnės alternatyvos. Na, jei jau labai norisi naudoti cukrų, tuomet geriau rinktis rudąjį nerafinuotą cukrų ir jo naudoti kuo mažiau, o pačius blynus valgyti kaip desertą, o ne kaip pagrindinį patiekalą.

 

  • Blynai nebūtinai turi būti saldūs. Išmėginkite blynus su lašiša, silpniau sūdyta silke, įvairiomis daržovėmis. Blynų tešlą pagardinti galima obuoliais, morkomis, cukinijomis, pastarnokais, batatais ir kitomis mėgstamomis daržovėmis, vaisiais ar uogomis. Išmėginkite įvairiausius derinius – blynai gali būti ne tik iš bulvių, bet ir iš kruopų.

 

  • Blynų tešlą galima papildyti sėlenomis, įvairiomis sėklomis, džiovintais vaisiais, avižiniais dribsniais (prieš tai juos pamirkius pernakt). Tokiu būdu tai taps kur kas sveikesnis patiekalas, suteikiantis organizmui daug naudingų medžiagų ir ląstelienos.

 

  • Vietoje sirupų, uogienių ir plaktos grietinėlės, kuriais gardinate blynus, geriau rinktis šviežias uogas ir vaisius, šaldytas trintas uogas, medų.

 

  • Blynų naudingumas ir sveikumas priklauso ir nuo to, kaip blynai kepami. Kuo mažiau riebalų, tuo geriau. Specialistai rekomenduoja kepimui naudoti nedidelį kiekį kokosų aliejaus arba lydyto sviesto. Mažiau riebalų į blynų tešlą reikia ir tuomet, kai naudojamos specialios blynų kepimo keptuvės su nesvylančia danga ir vaflių kepimo keptuvės. Pakanka tik riebalais suvilgyti keptuvės dangą, o į pačią tešlą užtenka tik kelių šaukštų riebalų.

 

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai