Jei mylime savo širdį, valgykime šiuos 5 maisto produktus

Širdies ir kraujagyslių ligos pirmauja mirčių sąraše – tai vis dar dažniausia priežastis, kodėl anapilin išeina ir gana jauni žmonės. Nors tai didelė sveikatos ir ekonominė problema, tačiau toli gražu ne visi imasi profilaktinių priemonių. Jau labai maži vaikai maitinasi sūriomis ir aliejuje skrudintomis bulvytėmis, o daugybė suaugusių asmenų dėl beprotiško gyvenimo tempo kasdien valgo greitąjį maistą, nervingumą malšina alkoholiu ir cigaretėmis... 

 

Pradėti sveikiau maitintis niekada nevėlu – pakalbėkime apie maisto produktus, kurie galėtų padėti ilgiau išlaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą. Žinoma, vien sveikos ir subalansuotos mitybos nepakanka – kasdien reikėtų bent truputį pajudėti, vengti streso, žalingų įpročių, turėti mėgstamų veiklų, kurios atpalaiduoja ir suteikia gyvenimo džiaugsmą. 

 

 

Taigi ką verta valgyti, norint atsidėkoti širdžiai, kuri nepavargsta per dienas ir naktis? 

 

 1) Uogos – kuo ryškesnės ir kuo šviežesnės, tuo geriau. Mėgaukitės uogomis kaip galima dažniau, ypač jei nesate joms alergiški. Ryškių spalvų (raudonose, mėlynose, violetinėse) uogose gausu antioksidantiniu poveikiu pasižyminčių polifenolių, kurie širdžiai ir kraujagyslėms itin naudingi. Taip pat randama įvairių vitaminų, mineralų ir organizmui svarbių skaidulinių medžiagų (augalinės ląstelienos). Tad mėgaukitės žemuogėmis, braškėmis, juodaisiais ir raudonaisiais serbentais, vyšniomis, trešnėmis, agrastais, aronijomis, avietėmis, ypač tuomet, kai jos auga čia pat, kartais netgi ir savame sode. 

 

2) Brokoliai, špinatai ir kitos tamsiai žalios daržovės ne tik turi daug antioksidantų, bet ir kitų širdžiai ir kraujagyslėms naudingų medžiagų, pavyzdžiui, magnio, kalio. Yra ir mokslinių tyrimų, rodančių ryšį tarp dažno brokolių vartojimo ir geresnės širdies funkcijos. Brokoliai patys naudingiausi tik švelniai apdoroti garais – jų nereikėtų perkaitinti ir ilgai virti verdančiame vandenyje, o švieži špinatai – patys naudingiausi ir puikiai papildo įvairias salotas ne tik puikia žalia spalva, bet ir skaidulomis, geležimi, folio rūgštimi, magniu ir kitais naudingais vitaminais bei mineralais. Mėgaukitės daržovėmis į sveikatą – per parą jų reikėtų suvalgyti 400-500 gramų. 

 

3) Linų sėmenys itin naudingos širdies ir kraujagyslių funkcijos palaikymui. Šiame maisto produkte gausu natūralių Omega 3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir palaikyti normalų kraujo spaudimą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad daugybė širdies ir kraujagyslių sutrikimų siejama būtent su nepakankamu Omega 3 riebalų rūgščių suvartojimu. Jų gausu ir kituose augaliniuose aliejuose, tiesiog reikėtų rinktis kuo kokybiškesnius ir pirmojo spaudimo nerafinuotus aliejus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, kuriame yra ir Omega 6, ir Omega 9 riebalų rūgščių. 

 

4) Maisto racione reguliariai turėtų atsidurti riebi žuvis, kurioje gausu Omega 3 riebalų rūgščių. Būtų geriausia bent vieną ar du kartus per savaitę suvalgyti po porciją (100 g) riebios žuvies, pavyzdžiui, kokybiškos lašišos, silkės, skumbrės. Galima vartoti ir žuvų taukus. Žuvų taukų sudėtyje yra nesočiųjų riebalų rūgščių, sutrumpintai žymimų EPR ir DHR. Šios riebalų rūgštys žinomos kaip nepakeičiamosios ir organizmas jų turi gauti su maistu arba su maisto papildais (pavyzdžiui, toks variantas tinka tiems, kurie alergiški žuvų baltymams arba žuvies tiesiog nemėgsta). Teigiama, kad Omega 3 riebalų rūgštys, sutrumpintai vadinamos EPR ir DHR, padeda palaikyti normalią širdies veiklą, prisideda prie smegenų procesų vyksmo, itin svarbios vaikų augimui ir vystymuisi, normaliai regėjimo funkcijai ir taip toliau. Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250mg EPR ir DHR. 

 

5) Riešutai – puikus ir maistingas užkandis, kuriame gausu naudingų baltymų, skaidulų, vitaminų, mineralų, antioksidantų, Omega 3 riebiųjų rūgščių. Jei riešutams žmogus alergiškas, tuomet galima rinktis ir įvairias sėklas, kuriose randama ir kitų riebiųjų rūgščių, pavyzdžiui, moliūgų sėklas. Taip organizmas gaus ne tik širdžiai ir kraujagyslėms naudingų medžiagų, bet ir virškinimui svarbios ląstelienos ar plaukų ir nagų išvaizdai būtinų vitaminų bei mineralų. Rekomenduojami riešutai – lazdyno riešutai, graikiniai riešutai, pistacijos, migdolai bei kiti. Telieka pasirinkti savo mėgstamiausią rūšį ir mėgautis jais saikingai, nes riešutai yra gana kaloringi. Pakanka nedidelės saujelės alkiui numalšinti – tai kur kas geriau nei balto šokolado batonėlis ar saldus bei riebus pyragaitis. 

 

 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai